Comitetul Interministerial se va intalni la inceputul lunii octombrie cu premierul Calin Popescu Tariceanu si cu presedintele Traian Basescu, pentru a discuta posibilitatea de realizare a descentralizarii la nivel national in aceasta toamna, a declarat ieri primarul clujean Emil Boc.

Se doreste o descentralizare rapida, intrucat bugetul pentru anul 2007 trebuie sa aiba in vedere modificarile legislative din aceasta sesiune parlamentara referitoare la finantele publice locale.

Liderul PD, Emil Boc, a precizat ieri ca Legea finantelor publice locale va fi modificata astfel incat cotele din impozitul pe venit sa se mareasca de la 47 la suta la 51 la suta. Acest fapt va permite Primariei Cluj-Napoca sa preia Politia Rutiera, dar si elemente ale diferitelor Directii responsabile cu eliberarea autorizatiilor pentru infiintarea de firme.

Aplicarea masurii va face ca pentru o “autorizatie de infiintare a unui restaurant, cel interesat sa nu mai mearga la cinci directii diferite, ci va primi toate avizele de la Primarie”, a precizat primarul Emil Boc. Si scolile din Cluj vor trece in subordinea Primariei, care va avea atributia de a numi si schimba directorii de scoli in functie de performanta lor manageriala.

Toate actele normative privind descentralizarea vor fi adoptate in aceasta toamna, asa incat bugetul pe 2007, care va fi intocmit in luna noiembrie a acestui an, sa tina cont de legislatia noua privind descentralizarea.

Aceasta nu trebuie facuta doar la nivelul sarcinilor, ci si la nivelul resurselor, adica municipalitatea nu va primi doar noi atributii, ci si noi resurse de finantare, a explicat primarul clujean.

Potrivit lui Boc, pana in data de 15 octombrie trebuie sa fie finalizate toate datele privind descentralizarea la nivelul tuturor ministerelor, iar Parlamentul va adopta in cursul acestei sesiuni parlamentare modificarile legislative necesare.

“Acest deziderat e vechi de 16 ani, dar n-a putut fi pus in aplicare pentru ca n-a existat vointa politica”, a mai adaugat primarul Clujului, Emil Boc.