Comisia de atribuire a contractului pentru construirea unui nou cartier al municipiului Cluj-Napoca a deschis plicurile cu ofertele depuse de companiile interesate. Doi dintre ofertanti au fost descalificati pentru ca nu au depus oferte concrete.

Initial, la licitatie s-au inscris patru companii. Este vorba de "Solon Construct", "Iberest", "Impact" SA si "BSR Grup". Doar portughezii de la "Iberest" si compania "Impact" SA au depus oferte concrete. Celelalte doua firme au fost descalificate - a anuntat presedintele comisiei de licitatie, directorul tehnic al Primariei, Sorin Apostu.

Consilierii locali stabilisera ca participantii la licitatie trebuie sa ofere autoritatilor locale minim 75 de locuinte sociale si un sfert din terenul de pe Dealul Lomb, unde se va inalta noul cartier. "Iberest" si "Impact" SA au oferit cele 75 de locuinte.

Portughezii au oferit 27 la suta din terenul care va fi viabilizat pe cheltuiala lor si au anuntat ca doresc ca suprafata viitorului cartier sa fie de 150 de hectare.

"Impact" SA, companie condusa de clujeanul Dan Popp, a oferit Consiliului Local 33 la suta dintr-o suprafata de 100 de hectare. Proiectele depuse de cele doua companii vor fi analizate de comisia de licitatie. Apoi, castigatorul se va asocia cu Consiliul Local intr-o companie in care autoritatile locale vor detine 51 la suta, reprezentand contravaloarea terenului.

Restul actiunilor vor fi detinute de compania care va castiga, care va trebui sa verse numerar in conturile noii societatii. Dupa construirea cartierului, firma rezultata in urma asocierii se va desfiinta, iar locuintele construite vor fi impartite intre cei doi asociati.

Cele care vor reveni Primariei vor intra in domeniul public, pentru a nu putea fi vandute. Ele vor primi destinatia de locuinte sociale rezervate saracilor, tinerilor si celor care vor fi evacuati din imobilele nationalizate si care sunt acum retrocedate.

Trei licitatii in lant

Terenul viabilizat care va fi oferit Primariei va fi impartit tinerilor carora fostul primar PRM Gheorghe Funar le-a promis atribuirea unor loturi pentru case. Viitorul cartier al Lombului nu va fi un simplu cartier-dormitor. El va avea centre comerciale, spatii verzi, un sediu pentru o circa de politie, un cabinet medical, o gradinita si o scoala. Valoarea investitiei va depasi 300 de milioane de euro.