Consilierii locali galateni, ce au aprobat concesionarea unui teren fara licitatie publica, ce serveste intereselor economice ale familiei presedintelui Consiliului Judetului Galati, Eugen Durbaca, au rasuflat usurati zilele trecute. Magistratii Parchetului de pe langa Judecatoria Galati a decis neinceperea urmaririi penale pe numele consilierului conservator Eugen Gavan, cel care a sustinut controversata afacere.

Cu toate acestea, se pare ca povestea nu va fi ingropata atat de repede. O parte dintre societatile comerciale de pe strada Saturn, ale caror spatii urmeaza sa fie demolate, pentru a fi construit in zona un complex comercial de mari dimensiuni, au actionat in judecata Primaria municipiului Galati. Iar consilierul local Marian Popa, cel care a reclamat la Politie afacerea "Saturn", a anuntat ieri ca va depune o sesizare la Curtea Europeana de Aparare a Drepturilor Omului.

Parchetul de pe langa Judecatoria Galati a decis zilele trecute neinceperea urmaririi penale pe numele consilierului local Eugen Gavan, reclamat pentru abuz in serviciu, de un alt consilier galatean.

Reprezentantul Partidului Conservator, care este membru in comisia de urbanisam din cadrul Consiliului Local, a avizat concesionarea unui teren de peste 460 de metri patrati patrati, aflat in proprietatea statului, catre asociatia lucrativa "Saturn 2005". Schimbul de terenuri s-a efectuat fara organizarea unei licitatii, asa cum prevede legea, si din acest motiv afacerea a intrat in vizorul Inspectoratului Judetean de Politie (IPJ).

Dupa cum se stie, o parte dintre firmele asociate, care urmau sa beneficieze de pe urma acestei afaceri, sunt controlate de rude ale unor mari politicieni din judetul Galati. Spre exemplu, fiul presedintelui Consiliului Judetului, Eugen Durbaca, Cristofor Durbaca este actionar majoritar la firma Derec SRL (conform informatiilor obtinute de la Registrul Comertului), una dintre firmele ce figureaza ca fiind incluse in asociatia "Saturn".

De fapt, din toate cele sase societati comerciale, incluse in "Saturn" (asociatie ce nu se regasea in baza de date a registrului Comertului Galati!) doar patru detin spatii pe ternul ce urma a fi concesionat. Din acest motiv, politistii care au lucrat la dosarul de cercetare ar fi ajuns la concluzia ca, de fapt, majoritatea firmelor asociate ar fi fost incluse in Saturn doar pentru a masca interesele pe care le are in zona societatea familiei lui Eugen Durbaca (respectiv contruirea unui nou complex comercial).

Totodata, o parte dintre proprietarii unor spatii comerciale, situate pe terenul respectiv nu se regaseau in cadrul Asociatiei iar din acest motiv spatiile lor urmau sa fie demolate.

Eugen Gavan: "Cu statura mea nu imi permit sa fac lucruri rele" Consilierul local, Eugen Gavan ne-a declarat ieri ca el nu avea de ce sa isi faca probleme, deoarece era nevinovat si a aparat numai interesele cetatenilor de rand. "Da, am primit NUP pentru ca sunt nevinovat. De acum incolo, va rog sa fiti echilibrat. Sa stie toti ca eu sunt doctor in stiinte ingineresti, iar consilierul care a depus plangere impotriva mea (Marian Popa n.r.) nu teminase nici macar liceul.

Eu va spun ca nu sunt in trecere prin acest Consiliu Local. Merit sa ma aflu aici si veti mai auzi de mine. Eu sunt o persoana onesta! Cu statura mea nu imi permit sa fac lucruri rele", ne-a declarat ieri consilierul Gavan.

Marian Popa merge la CEDO!

Desi sustine ca nu a fost informat de modul in care a fost finalizata ancheta de catre magistrati, consilierul independent Marian Popa (cel care l-a reclamat la Politie pe Gavan), a afirmat ieri ca va contesta verdictul dat la dosar, chiar la Curtea Europeana de Aparare a Drepturilor Omului. "Nu am fost informat de mersul anchetei, desi eu trebuia sa fiu primul care afla ce se intampla in acel dosar.

Dar cand voi primi decizia, voi merge sa o contest la Inalta Curte de Casatie si la Curtea Europeana de Aparare a Drepturilor Omului. Nu am nimic de pierdut asa ca voi merge pana in panzele albe, ca toata lumea sa stie cum niste politicieni galateni isi bat joc de banii unor amarati, care nu se bucura de sprijin politic in afacerile lor. Si poate sa spuna Gavan orice despre mine, ca nu am studii, s.a.m.d.

Daca nu il promova Eugen Durbaca acolo unde se afla, Eugen Gavan ar fi locuit si la varsta asta in acelasi apartament cu parintii lui varstnici. Practic, el a intrat dezbracat in politica si acum vrea sa iasa imbracat si cu de toate", a declarat ieri consilierul independent Marian Popa.

Firmele pagubite au dat in judecata Primaria

Pe de alta parte, nici societatile comerciale de pe strada Saturn, ale caror spatii urmeaza sa fie demolate (pentru a permite firmei controlate de familia Durbaca sa isi construiasca un complex comercial) nu abandoneaza lupta.

Trei societati comerciale, care ar urma sa isi piarda locatiile, au atacat in contencios hotararea Consiliului Local, solicitand anularea ei. Surse din cadrul Tribunalului Galati ne-au comunicat insa ca la primul termen de judecata, ce a avut loc la finele saptamanii trecute, reprezentantii Primariei Municipiului Galati au solicitat amanarea procesului, pentru a-si angaja un aparator.