In cursul saptamanii trecute, Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (Avas) a reactionat in ceea ce priveste debitorii preluati de la Casa Nationala de Ajutor de Sanatate (CAS), blocand conturile bancare ale 5.112 debitori.

Daca in municipiul Bucuresti s-au inregistrat 228 de datornici, judetul Cluj a reusit sa depaseasca capitala, figurand pe lista publicata de catre AVAS cu un numar de 256 de firme care nu si-au achitat obligatiile.

Societatea care a reusit sa adune cea mai mare creanta catre CAS Cluj este Satirac Construct, cu o datorie de 1.989,46 RON.

Podiumul se continua cu societatea Corting Comimpex, care “a uitat” sa verse in contul CAS Cluj suma de 1947,89 RON si societatea de asigurari Lady Oscar care are o datorie de 1.982, 58 RON, mentiunea revenind societatii Macsik din Turda, care “a facut uitati” 1.921,18 RON.

La polul opus, societatea care a inregistrat catre CAS Cluj cea mai mica creanta este Modern Plast Cluj-Napoca, care are o datorie de 1.121, 64 RON. Printre cei 288 de datornici clujeni se numara si firme cu nume destul de sonore ca Sannex, Club Roland Garos, Nichel Lux sau West Hotel.

Atata timp cat cifra de afaceri a datornicilor este in cel mai rau caz de 10 ori mai mare decat creantele inregistrate catre CAS Cluj, e cel putin ciudat cum acestia au omis sa verse banii datorati in contul CAS.

Avas la atac

Avas a blocat conturilor bancare ale 5.112 debitori preluati de la CAS pentru creante totale in valoare de 17.618.000 RON.

Desi Autoritatea i-a somat pe debitori - inclusiv prin afisarea lor pe site-ul Autoritatii - acestia au aratat dezinteres fata de plata obligatiilor restante. Astfel, unica solutie a ramas blocarea conturilor bancare ale datornicilor. Pentru a li se debloca conturile, debitorii trebuie sa isi achite sumele datorare in contul AVAS si sa faca apoi dovada achitarii.

In cazul in care unii debitori se afla in mod eronat pe lista datornicilor, ei pot sa solicite clarificari la CAS de care apartine societatea pe care o conduc. Mai mult, cei care considera ca sumele datorate sunt neconforme cu realitatea, trebuie sa se adreseze de urgenta AVAS pentru regularizarea platilor.