Consilierii judeteni s-au intrunit ieri in sedinta ordinaraa Consiliului Judetean (CJ) Salaj unde, intr-o „veselie” au dat undaverde la opt proiecte de hotarari, discutiile fiind destul de amiabile, fara„intepaturi” si contradictii, cum era de asteptat.

Desi la inceput au fost prezenti doar 27 de consilieri, cei patru „intarziati” si-au facut rapid aparitia, acestia fiind Viorel Ratiu (PSD), Gheorghe Stanciu (independent), Aurel Vaida (PD) si Ioan Fodoreanu (PNL).

Primul proiect de pe ordinea de zi, cel privind rectificarea bugetului propriu al CJ Salaj si repartizarea pe unitati administrativ-teritoriale a influentelor alocate de la bugetul de stat si a cotei suplimentare de 22 la sutadin impozitul pe venit, a trecut cu o singuraabtinere, venitadin partea consilierului PD Viorel Stanca.

La acest proiect o primainterventie a avut-o consilierul PSD Alexandru Serban, care a readus in discutie problema drumurilor judetene si a lucrarilor care au fost efectuate pentru plombarea si tratarea acestora. „S-a constatat cafirma care a contractat lucrarile a lucrat de mantuiala.

Propun ca pe viitor la licitatiile de acest gen safie luate in considerare si alte criterii, nu numai cel al pretului, cum ar fi de exemplu calitatea lucrarilor. Firma s-a angajat saremedieze constatarile facute, dar nu s-a facut nimic si este o sfidare la adresa cetatenilor. Eu zic sanu ne mai jucam cu aruncatul banilor la cine are trecere pe aici prin zona”, a afirmat Serban.

Pe aceeasi linie s-au inscris si interventiile consilierilor Grigore Lapos (PNL) si Cornel Tiptis (PSD). „Vreau sa sesizez capoate cel mai prost drum din Salaj este Zalau-Simleu”, a intervenit consilierul Ioan Fodoreanu, un raspuns venind din partea consilierului Viorel Stanca: „Esti modest”.

Presedintele CJ, Tiberiu Marc, a precizat cadrumul in cauza este catalogat drum national, neintrand astfel in administratia CJ, iar drumul Zalau-Simleu Silvaniei-Nusfalau-Alesd urmeazasaintre, in 2007, intr-un program de reabilitare demarat de Compania Nationalade Drumuri.

Ca raspuns la sesizarile consilierilor, vicepresedintele CJ Mircea Ghiurco a dat asigurari canu vor exista lucrari neterminate, reamintind cala unele drumuri receptia lucrarilor se face la o lunadupaterminarea acestora pentru a vedea comportamentul lor la traficul existent.

Ghiurco a mai precizat caexistadouazone unde lucrarile nu au fost terminate si pentru care se aplicapenalitati de intarziere operatorilor care au castigat licitatia pentru zonele in cauza.

Proiectul de hotarare privind alocarea sumei de 70.000 de lei din fondul de rezervabugetaraal CJ pe 2006 pentru finantarea unor actiuni de interes judetean si comunal a trecut faraprobleme, la fel si cel privind esalonarea la plataa diferentei de chirie datorate de AFMC Christiana si scutirea la plataa majorarilor de intarziere pe timpul esalonarii acesteia.

La solicitarea venita din partea lui Viorel Stanca despre „cine-i Christiania asta?”, vicepresedintele CJ Csoka Tiberiu a spus ca este vorba de scoala postliceala sanitara din Zalau si care are de platit o diferenta de 200 de milioane de lei vechi, suma pentru care a solicitat o esalonare de 12 luni.

Consilierii au mai aprobat majorarea capitalului social al SC Drumuri si Poduri Salaj SA, un proiect privind darea in folosintagratuita, pe termen limitat, Consiliului Local Crasna a unui imobil aflat in domeniul privat al judetului, precum si un proiect de hotarare privind inchirierea unor spatii dintr-un imobil situat in Zalau.

Ultimul proiect, cel privind privatizarea SC Drumuri si Poduri Salaj SA Zalau si instituirea administrarii speciale pe perioada privatizarii, a trecut cu propunerea ca in comisia care sasupervizeze privatizarea safacaparte patru consilieri judeteni ca reprezentanti ai principalelor partide politice, propunerea fiind facutade Viorel Stanca.

Din partea PD a fost propus Lucian Bode, PNL - Claudiu Marian, UDMR - Fodor Stefan si PSD - Cornel Tiptis. Motivatia acestei propuneri: „Eu m-am saturat de ce aud aici despre Drumuri si Poduri. Eu vapot spune de pe acum cine va castiga licitatia”, a afirmat Viorel Stanca.

Licitatia ar consta in desemnarea unei firme de consultantasau a unui administrator special care sase ocupe acest caz. Vicepresedintele Csoka Tiberiu le-a spus consilierilor caacestia vor aproba doar contractul de privatizare, iar procedura de administrare speciala a fost luata pentru a nu solicita cineva falimentul SC Drumuri si poduri Salaj SA, aceasta avand datorii de circa 14 miliarde de lei.