Ministerul Educatiei si Cercetarii continua si in acest an scolar programul national de protectie sociala "Bani de liceu". Sprijinul financiar se acorda pe baza de cerere, inregistrata pana la 1 octombrie, la scoala unde elevul este inscris.

"Prima" pentru liceeni este de 180 RON lunar, in acelasi cuantum cu cel din 2004. Sprijinului financiar se acorda elevilor care urmeaza, la cursuri de zi, liceul sau scoala de arte si meserii. Beneficiari pot fi elevii care se afla in intretinerea familiilor al caror venit brut lunar pe membru de familie, realizat in ultimele trei luni anterioare depunerii dosarului, este de maximum 150 RON.

Banii se acorda pe perioada cursurilor scolare, inclusiv pe timpul pregatirii si sustinerii examenului de bacalaureat sau de diploma si pe perioada practicii in productie. Pentru a obtine sprijinul financiar in cadrul programului elevii trebuie sa depuna pana la 1 octombrie o cerere tip la secretariatul unitatii scolare la care sunt inscrisi.

Aceasta va mai fi insotita de acte doveditoare care sa ateste statutul juridic sau medical (orfan, urmas al eroilor revolutiei, bolnav, handicap locomotor etc) si acte doveditoare, in original, privind veniturile membrilor familiei.

In cazul in care exista elevi care au acelasi venit, la departajarea lor se va tine cont, in ordine, de criterii precum: statutul juridic sau medical al elevilor, domiciliul (au prioritate elevii proveniti din mediul rural). Plata sprijinului financiar catre elevi se va face prin casieriile unitatilor de invatamant.

Sprijinul financiar se va sista in cazul in care elevul absenteaza nejustificat minim 20 de ore, la diferite discipline de invatamant, sau va fi eliminat de la cursuri pentru indisciplina sau este exmatriculat. Conform calendarului de desfasurare al programului, lista beneficiarilor va fi afisata pe internet in 28 octombrie.