Tentativa companiei Transgaz de a se strecura prin hatisurile birocratiei pentru a obtine cat mai „discret” cu putinta autorizatia de mediu pentru conductele sale de gaz s-a transformat intr-un scandal de proportii.

Ceea ce in prima instanta putea reprezenta o „scapare” a celor de la Transgaz se dovedeste a fi o piesa dintr-un joc de puzzle in care sunt implicate zeci de milioane de euro.

Societatea Nationala de Transport Gaze Naturale Transgaz SA Medias- Regionala Constanta se fereste cu disperare sa aduca la cunostinta oamenilor faptul ca proprietarii terenurilor traversate de conductele de gaz au si ei un cuvant de spus, si inca unul decisiv. Zeci sau poate sute de constanteni nu pot construi nimic din cauza conductelor Transgaz care le brazdeaza terenul.

Ceea ce ei nu stiu este ca au tot dreptul sa ceara socoteala Transgaz pentru acest lucru, iar o dezbatere publica in adevaratul sens al cuvantului, care sa asigure o transparenta deplina, s-ar fi putut dovedi extrem de costisitoare pentru compania de stat.

Teoretic, s-ar fi putut ajunge in situatia in care Transgaz sa scoata bani pentru refacerea sau inlocuirea conductelor, ca sa nu mai vorbim de faptul ca proprietarii pot fi despagubiti pentru terenurile pe care nu le mai pot folosi din cauza acestora.

Unde s-ar fi ajuns daca Transgaz era obligat in instanta sa refaca intreaga retea de conducte, dupa cum deja cer unii oficiali? Statul ar fi trebuit sa cheltuie in acest caz zeci de milioane de euro pentru refacerea infrastructurii, doar pentru a respecta dreptul de proprietate.

Iar acest lucru este inacceptabil in viziunea demnitarilor pentru care acest drept reprezinta inca un moft, dupa cum declara un fost sef al statului. Aceasta poate fi explicatia faptului ca Transgaz nu a invitat la dezbaterea publica de la sfarsitul saptamanii trecute toti factorii implicati, dupa cum cere legea.

Este vorba despre Prefectura, Consiliul Judetean, Directia de Sanatate Publica, Agentia pentru Protectia Mediului, primariile localitatilor traversate de conducte etc. Or, acest lucru nu s-a intamplat, fiind „uitati” unii primari, adica exact reprezentantii cetatenilor afectati direct si care ar fi avut cu siguranta ceva de spus.

Este cazul lui Ion Podaru, primarul orasului Ovidiu, una din localitatile constantene traversate de conductele de gaz, care a aflat de la noi ca Transgaz a organizat saptamana trecuta o dezbatere publica. „Eu nu stiu nimic despre asa ceva! Nu e deloc normal ce se intampla!”, ne-a declarat edilul, revoltat de faptul ca Transgaz incalca drepturile concetatenilor sai.

Problema conductelor Transgaz este deja una foarte delicata in Ovidiu, numerosi proprietari de terenuri constatand ca nu-si pot exercita dreptul de proprietate din cauza acestei companii. „Am avut investitori care au vrut sa ridice o fabrica aici, dar nu au primit aviz de la Transgaz.

Ei spun ca legea e de partea lor si nu ai voie sa construiesti la o distanta mai mica de nu stiu cate sute de metri. Acum, o sa ajunga toti in instanta. Sa vedeti cate probleme o sa aiba Transgaz!”, ne-a mai spus primarul din Ovidiu.

„Pana la urma, o sa-i obligam sa-si inlocuiasca conductele, sa le faca din materiale care sa permita ridicarea unor constructii la distante mai mici decat cer acum”, sustine Podaru.

Contrar celor spuse de cei de la Transgaz, potrivit carora toate primariile afectate au fost invitate la dezbatere, edilul din Ovidiu sustine ca pe adresa institutiei sale nu a sosit nici un astfel de document.

„Normal ca ma duceam, il faceam public, doar sunt atatea persoane interesate! Daca ei spun altceva, sa faca dovada ca au trimis invitatia, sa imi arate un numar de inregistrare!”, a incheiat Podaru. Exista si primarii care au fost anuntate, dar care nu au considerat necesar sa se duca.

Valer Iosif Muresan, primarul comunei Mihail Kogalniceanu, sustine ca localitatea sa nu este afectata in asa mare masura incat sa aiba ceva de obiectat. „Am primit doar cateva solicitari de la Transgaz prin care se ofereau sa cumpere de la localnici terenurile prin care trec conductele lor.

Dar nu am avut o harta exacta ca sa identificam cu precizie care sunt proprietarii terenurilor si le-am cerut sa revina cu un plan mai detaliat”, ne-a declarat Muresan. Obtinerea autorizatiei de mediu presupune o procedura extrem de complicata si anevoioasa, in care sunt implicati zeci de factori de decizie.

Iar numarul factorilor implicati creste direct proportional cu anvergura proiectului pentru care se doreste eliberarea acestei autorizatii de mediu. In cazul conductelor Transgaz, care tranziteaza intreg judetul Constanta, putem vorbi de sute de factori implicati, iar acordul final trebuie sa se bucure de aprobarea unanimitatii.

„Speram sa nu devenim ingerasi prea devreme”

Astfel, daca un singur cetatean se considera lezat de proiectul derulat de Transgaz, procedura de autorizare se opreste pana in momentul in care partile ajung la un acord. Nu se stie cati constanteni sunt afectati de conductele Transgaz, iar asta dintr-un motiv foarte simplu: nimeni nu i-a intrebat.

Importanta strategica a conductelor Transgaz este indiscutabila: reprezinta singurul mod de transport al gazelor naturale rusesti, de care noi si intreaga Europa suntem dependenti. In Constanta, aceste conducte au si peste 30 de ani vechime, facand practic parte din relieful artificial al judetului.

Toata lumea stie de existenta lor, nu constituie nici un subiect de discutie, conductele exista si atat. Legislatia europeana pune insa cu totul altfel problema, oferindu-ne o lectie de civilizatie la care noi nu am avut niciodata acces.

Conductele au fost instalate in timpul comunismului, perioada in care problemele de mediu erau ultima grija a unui regim obsedat de industrializare, iar proprietatea privata era desfiintata prin lege, statul fiind unicul proprietar de teren din Romania.

Asa se face ca aceste conducte nu au avut niciodata autorizatie de mediu, iar construirea lor nu a tinut cont de interesele oamenilor pe a caror proprietati treceau.

Integrarea europeana ne-a obligat sa luam cat se poate de in serios aceste „mofturi”, iar Transgaz s-a vazut nevoita sa obtina acum autorizatii de mediu pentru conducte vechi de cateva decenii si sa ia in considerare dreptul fundamental al proprietatii.

Carmen Sandu, directorul Agentiei Regionale pentru Protectia Mediului Galati, structura care are in lucru proiectul de acordare a autorizatiei de mediu pentru Transgaz, crede ca „adevarul este undeva la mijloc”. S-a luat act de reprogramarea dezbaterii publice de la Constanta pentru a se studia sesizarile depuse.

Cel putin deocamdata, cei de la Galati spun ca documentatia este in regula, dar se asteapta confirmarea faptului ca a fost urmata toata procedura de organizare, pentru a se decide daca se va reprograma sau nu.

Acelasi lucru l-a spus si Adrian Manole, seful Agentiei pentru Protectia Mediului Constanta, care ne-a declarat ca deocamdata asteapta din partea Transgaz „sa faca dovada faptului ca au fost invitati toti factorii implicati”. „Pana acum nu au facut-o”, a incheiat Manole. Pana la urma, rolul celor de la Protectia Mediului este unul de consultanta.

Potrivit directorului ARPM Galati, ei nu fac decat sa livreze catre compania interesata formularele standard, restul cazand in responsabilitatea exclusiva a solicitantului, care trebuie sa obtina avizele de la toate institutiile abilitate, sa organizeze dezbateri publice etc.

In privinta gradului de siguranta a conductelor Transgaz, directoarea Sandu sustine ca sunt in regula: „sunt de import, rusesti, si chiar daca sunt vechi de 30 de ani, au fost verificate”.

Sefa ARPM sustine ca pana in prezent nu s-au inregistrat cazuri de poluare cu gaz metan din conductele Transgaz si spera sa nici sa nu se intample vreodata: „Speram sa nu devenim ingerasi prea devreme”.