Scena politica romaneasca se muta la Cluj-Napoca, la sfarsitul acestei saptamani. Impreuna cu cativa ministri, premierul Calin Popescu Tariceanu va sosi astazi la Cluj-Napoca si, timp de patru zile, va participa la diverse evenimente, printre care sedinta Biroului Permanent Central al PNL si sedinta Delegatiei Permanente a PNL.

Cu aceasta ocazie, ar urma sa se ia o decizie cu privire la soarta “razvratitilor” din partid, dar si in alte chestiuni arzatoare. Nici democratii nu se lasa mai prejos, urmand sa-si mute sediul central tot la Cluj.

Astfel, in agenda PD din aceste zile este inclusa si sedinta Colegiului Director, unde vor fi aduse in discutie chestiuni legate de integrare si se va prezenta un raport al ministrilor. Mai mult ca sigur, evenimentele politice de la sfarsitul acestei saptamani ii vor aduce la aceeasi masa pe capii celor doua partide, Emil Boc si Calin Popescu Tariceanu.

Principalele partide de guvernamant, PNL si PD, isi muta activitatea la Cluj pentru patru zile. Liberalii se vor intalni la Cluj pentru sedinta Biroului Permanent Central care va avea loc vineri seara si pentru sedinta Delegatiei Permanente a PNL, urmand ca primul-ministru Calin Popescu Tariceanu sa participe la toate aceste intalniri.

Premierul soseste astazi, urmand ca in cursul serii sa participe la sedinta Biroului Permanent Central.

Verdict in privinta excluderilor din PNL

Sambata dimineata va avea loc sedinta Delegatiei Permanente a PNL, unde este posibil sa se decida soarta liberalilor propusi pentru excluderea din partid. Liberalii clujeni sunt nehotarati in privinta abordarii acestor discutii in cadrul sedintei de sambata, deoarece cazurile lui Valeriu Stoica, Theodor Stolojan si Dinu Patriciu trebuie hotarate de Biroul Permanent.

Pe lista liberalilor propusi pentru excludere se afla alte doua nume noi, Raluca Turcan si Cristian Boureanu.

La precedenta Delegatie Permanenta, alti doi parlamentari, Mona Musca si Ioan Ghise, au fost dati afara din partid, pentru colaborare cu fosta Securitate. Pana acum, Raluca Turcan a fost avertizata public de catre partid, iar Cristian Boureanu este suspendat din PNL pentru criticile dure aduse deciziilor luate de actuala conducere a liberalilor.

Horea Uioreanu, deputat PNL Cluj afirma ca este posibil ca la sedinta de sambata sa se discute despre propunerile de excludere din partid a lui Boureanu si Turcan. Despre excluderea lui Teodor Stolojan sau Valeriu Stoica este de asteptat sa nu se discute in cadrul sedintei Delegatiei Permanente.

Potrivit deputatului liberal, in cazul celor doi este vorba despre o excludere din motive statutare, care ar impune o intrunire a Biroului Permanent pentru aceasta chestiune. Uioreanu a precizat ca pe “lista neagra” a PNL se afla si Dinu Patriciu, a carui situatie necesita de asemenea o intrunire a Biroului Permanent.

Calin Popescu Tariceanu va participa sambata si la doua emisiuni televizate, iar in cursul zilei de duminica va participa la Festivalul Castanelor de la Baia-Mare, dupa care, in aceeasi zi, va reveni la Cluj.

Primul-ministru va participa luni si la festivitatile de deschidere a anului universitar la Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara, Universitatea Tehnica si Universitatea de Medicina si Farmacie.

Vizita premierului Tariceanu la Cluj-Napoca se va incheia cu vizitarea Centrului de marketing Agrotransilvania.

Democratii primesc oaspeti ai PPE

Si tabara democrata si-a mutat activitatea la Cluj in acest sfarsit de saptamana. Emil Boc, presedintele PD, se va intalni astazi cu Antonio Lopez, secretar general al Partidului Popular European (PPE) si membru al Parlamentului European.

Daniel Buda, presedintele PD Cluj, spune ca intalnirea cu Antonio Lopez este un moment extrem de important pentru PD avand in vedere evenimentele care se vor derula in perioada urmatoare pe plan european, mai exact integrarea Romaniei in Uniunea Europeana. Buda a apreciat ca prezenta la Cluj a secretarului general al PPE poate fi un semn al recunoasterii valorii PD.

In agenda PD din aceste zile este inclusa si sedinta Colegiului Director al Partidului Democrat, unde vor fi aduse in discutie chestiuni legate de integrare si se va prezenta un raport al ministrilor.

Astazi va avea loc un seminar de informare pentru PD privind valorile si politica Grupului EPP si EPP-ED in cadrul Parlamentului European, la care participa Michael Gahler, membru al Parlamentului European, membru al comitetului de Dezvoltare si Cooperare, Comisia de Politica Externa, Antonio Lopez-Isturiz, membru al Parlamentului European, Secretar General al Partidului Popular European,

membru al Comisiei Juridice in cadrul Parlamentului European. In cadrul aceleiasi manifestari, va fi prezentat si un istoric al PPE, precum si informatii privind structura si activitatea partidului.