Americanii vor incepe in aceasta iarna constructia bazei militare de la Mihail Kogalniceanu, dupa ce vor demola mai intai toate cladirile deja existente. Oficialii de la Pentagon isi motiveaza aceasta decizie prin faptul ca imobilele din baza de la Kogalniceanu sunt construite din azbest, iar acest material a fost scos din categoria materialelor de constructie pentru ca este extrem de cancerigen.

In plus, cladirile au probleme la reteaua electrica, astfel incat americanii vor ridica din temelie un intreg orasel, care va adaposti prima baza militara SUA din aceasta parte a Europei.

Localitatea Mihail Kogalniceanu va deveni in aceste conditii principala piata de recrutare a fortei de munca si loc de distractie pentru soldatii americani, romanii urmand sa devina cetatenii unei adevarate colonii americane. Americanii dau dovada de o discretie laudabila in privinta planurilor de viitor pe pamant constantean.

Ce se stie sigur e doar faptul ca la Mihail Kogalniceanu va fi ridicata o baza militara, fara ca americanii sa dea alte amanunte.

Lucrurile se petrec cumva peste capul autoritatilor locale, care nu au nici un cuvant de spus in aceasta privinta, dat fiind faptul ca terenul pe care urmeaza sa se ridice obiectivul american nu este in proprietatea comunei Mihail Kogalniceanu, dupa cum a marturisit si Valer Muresan Iosif, primarul localitatii.

„Sunt terenuri cu destinatie speciala, aflate in proprietatea Ministerului Apararii. Va dati seama ca nu ma informeaza nimeni pe mine despre proiectele lor si nici nu o sa vina sa depuna la primarie vreun PUD, nu au nevoie de autorizatie de constructie de la Consiliul Local”, ne-a declarat Muresan.

Pana la aceasta ora, singurele informatii pe care americanii le-au cerut de la primaria Mihail Kogalniceanu au fost cele legate de vecinatatile terenului pe care urmeaza sa se construiasca baza militara, in eventualitatea unei extinderi.

„Atunci vor veni sa ma caute, sa negocieze cu proprietarii terenurile de care sunt interesati”, crede primarul, care sustine ca nu i-a mai vazut pe americani din luna mai. „Sunt cooperanti, vor sa aiba o relatie buna cu autoritatile locale, dar cam atat. In rest sunt foarte secretosi.

Vor veni cu proiectele lor, cu firma lor de constructii, dar vor angaja forta de munca locala”, a adaugat edilul. Detaliile urmeaza sa fie date de americani la timpul potrivit, iar acest lucru trebuie sa se intample iarna aceasta, in conditiile in care baza militara trebuie sa fie operationala din vara anului viitor.

Cele doua amplasamente vor fi ridicate langa baza aeriana Mihail Kogalniceanu, iar din vara lui 2007 vor gazdui misiunea Joint Task Force East. Lucrarile presupun demolarea completa a imobilelor actuale si ridicarea altora noi, lucru care se va intampla imediat dupa ce finantarea necesara va fi aprobata de Congresul american.

Mihai Kogalniceanu va deveni colonie americana

Baza americana de la Mihail Kogalniceanu va fi cea mai mare din cele patru care urmeaza a fi deschise de Statele Unite in Romania. Potrivit acordului incheiat in decembrie 2005, armata SUA urmeaza sa foloseasca bazele de la Smardan, Babadag si Mihail Kogalniceanu in sud-estul tarii si cea de la Cincu, in centrul tarii.

In 2008, cand va opera la capacitatea sa maxima, Joint Task Force East va presupune stabilirea in Romania si Bulgaria a 3000 de militari americani. Acestia vor face prin rotatie un stagiu de sase luni in Romania, unde vor participa la antrenamente comune cu militarii romani.

Armata americana a investit pana acum peste 60 milioane de dolari in Romania, din care mai mjult de jumatate numai in Mihail Kogalniceanu. Aeroportul international din aceasta localitate a fost reparat si adus la standarde occidentale de americani, iar localitatea s-a trezit cu drumuri asfaltate si o scoala modernizata, lucru imposibil de realizat sub „oranduire” romaneasca.

Viitorul celor din Kogalniceanu este si mai bun de atat, in conditiile in care circa 10.000 de soldati americani si familiile lor urmeaza sa se stabileasca definitiv in Romania, ceea ce va duce la o dezvoltare fara precedent a acestei zone. Incet dar sigur, profitand de razboaiele nesfarsite din Orientul Mijlociu, locuitorii din Mihail Kogalniceanu se vor trezi integrati intr-o colonie americana.

Dupa cum era de asteptat, era nevoie sa vina americanii pentru a insufleti o zona lasata in paragina de autoritatile romane.