La inceputul anilor ’90, Romania a inceput sa fie folosita de traficantii de droguri ca tara de tranzit. Acum lucrurile s-au schimbat, adica Romania a devenit si piata de desfacere, asa incat avem si noi proprii nostri consumatori de droguri. Principalele droguri consumate sunt hasisul, canabisul si ecstasy, deoarece acestea nu costa prea mult.

Sunt insa si tineri care provin din familii instarite si care-si permit sa cumpere si cocaina sau heroina. Acest lucru este posibil si pentru ca familia nu se intereseaza de felul cum odrasla isi cheltuieste banii.

Printre houseri, drogul la moda este ecstasy-ul si amfetaminele, datorita starii de agitatie pe care le provoaca, iar vara, locul unde se consuma „la greu” acest tip de stupefiante este discoteca LaMania din statiunea Mamaia.

In ceea ce-i priveste pe rock-eri, acestia consuma in general droguri usoare, precum canabisul sau hasisul, aproape la fiecare concert rock organizat putandu-se simti in aer mirosul „ierbii” fumate. Dar, pe langa obiceiuri, droguri folosite - unde si cine - reporterii „Replica” au aflat cat anume cheltiue dependentii pe gramul drog, la Constanta.

In ultimul timp a crescut ingrijorator consumul de alcool si tutun in randurile tinerilor, un numar tot mai mare de elevi din scoli generale si licee devenind clienti fideli ai localurilor in care se servesc astfel de produse. Insa, cel mai grav este ca drogurile cu mare factor de risc iau treptat locul alcoolului si tutunului.

Probabil satui de tigari, care au devenit deja banale, tinerii dornici de senzatii tari recurg tot mai des la consumul de stupefiante. „Cauzele consumului de droguri sunt de cele mai multe ori teribilismul varstei, influenta unui anturaj nesanatos, lipsa implicarii familiei sau unele esecuri in viata personala.

Situatia materiala a tinerilor este, de asemenea, un factor important, majoritatea tinerilor care ajung sa consume droguri fiind din familii cu situatie materiala buna”, afirma profesorul Antoaneta Manea, specialist in educatie-invatamant din cadrul Centrului de Prevenire, Evaluare si Consiliere Antidrog Constanta.

Bodegile de cartier si petrecerile dezorganizate sunt ocaziile unde se face cel mai mare consum si trafic de droguri in randul tinerilor. De multe ori, persoane invitate la astfel de petreceri ajung sa consume droguri fara sa stie si, fie sfarsesc la spitalul de urgenta, fie devin dependenti.

Datorita pretului nu foarte crescut, cele mai raspandite stupefiante la care recurg tinerii sunt cannabisul, ecstasy, hasisul, dar si amfetamina si alte substante halucinogene.

Pretul acestor substante nu este de loc unul de neglijat, un gram de hasis comercializandu-se la Constanta cu 5 sau 6 euro, unul de cannabis intre 2 si 4 euro, un gram de ecstasy ajunge pana la 15 euro, iar unul de opium pana la 10 euro. Petidina, codeina si benzodiazepinele sunt de asemenea folosite de amatorii de senzatii tari, acestea in combinatie cu alcool avand efect halucinogen.

Mult mai putine cazuri sunt inregistrate in randul consumatorilor de cocaina si heroina, deoarece pretul acestora nu permite tuturor doritorilor achizitionarea lor. Astfel, un gram de heroina ajunge pana la 40 euro, iar unul de cocaina chiar pana la 100 euro.

Posibilitatea financiara a unora le permite insa sa cheltuiasca astfel de sume de dragul distractiei sau lipsei altei preocupari, fiind vorba aici de tineri cu situatie materiala mult peste medie. In cazuri ca acestea este de vina in primul rand familia.

Tinerilor li se dau pe mana bani suficienti pentru a face ce vor cu ei, dar sunt lasati complet nesupravegheati si astfel acestia pornesc pe drumuri gresite. Copiii strazii sunt o alta categorie sociala care ajung sa foloseasca stupefiante, iar in acest caz drogul este „aurolacul”.

Locuri speciale pentru consumul de droguri

Mai ales in timpul sezonului estival, clubul LaMania din Mamaia, frecventata in ge-neral de house-rii din toata tara. Drogul preferat de acestia este ecstasy, deoarece le ofera un plus de energie, de care au nevoie pentru a petrece toata noaptea. Printre rock-eri, cel mai des intalnit drog este hasisul sau cannabisul, acestea mai fiind cunoscute si sub denumirea de „iarba”.

Principalul motiv al acestei alegeri o reprezinta pretul, dar si faptul ca acestea se numara printre cele mai usoare droguri, si nu dau dependenta, sau cel putin asa „s-a impamantenit” printre consumatori. Unul dintre locurile in care consumatorii se intalneau frecvent pentru a consuma „iarba” se numea... „No Name”, local care functiona in zona Miga.

Pentru ca prea i s-a dus vestea insam barul a fost inchis. Pe de alta parte, si concertele rock in aer liber pot fi folosite de consumatorii de „iarba” pentru a se destinde.

Consumatorii cu vechime, ocoliti de cunostinte

Aproape la fiecare concert poate fi observat un grup de consumatori, care insa nu pot fi recunoscuti decat de catre cei care se pricep la asa ceva, si care fie ii ocolesc, fie incearca sa li se alature. „Eram vara trecuta la un concert si am vazut o fata careia ii era rau. Le-am spus prietenilor mei care ma insoteau si am incercat sa o ajut.

Prietenii mei mi-au spus insa sa nu ma amestec pentru fata fumase prea multa iarba, si nu era cazul sa ma bag”, a declarat o tanara. Cei mai multi consumatori de „iarba” din randul rock-erilor sunt tineri teribilisti, pentru care, chipurile, acest lucru este „un mod de revolta impotriva sistemului”.

Odata cu inaintarea in varsta, acestia renunta insa la consumul de droguri. Sunt si tineri care nu se maturizeaza si continua sa fie consumatori, pentru ca asa li se pare ca sunt mai interesanti. In general acestia incep sa-si piarda prietenii, tocmai din cauza stilului de viata pe care-l aleg, si se inconjoara cu alti pusti teribilisti, pentru care devin, pentru o perioada, un fel de guru.

„Am cunoscuti despre care am aflat ca sunt consumatori de iarba, unii dintre ei consumand chiar si droguri mai grele, cum ar fi cocaina sau heroina. Am vrut sa-i fac sa inteleaga ca-si fac singuri rau, si ca ar trebui sa se lase, dar nu am reusit, si de atunci am inceput sa-i mai evit. Vorbesc cu ei cand ii intalnesc, ii salut, dar cam atat.

Nu din rautate, dar pur si simplu nu-i pot intelege. Am fumat si eu o data niste iarba, de curiozitate, dar atat. Nu pot concepe sa-mi distrug viata si sanatatea, asa ca nu-i pot nici macar compatimi, mai ales ca motivele invocate de ei mi se par absurde. si eu am probleme acasa, si eu am fost parasita, dar nu m-am apucat de droguri sa-mi distrug si mai tare viata.

Mi se pare trist sa ajungi la varsta pe care o au unii dintre ei si sa nu fi realizat nimic in viata, sa nu faci altceva decat sa-ti plangi de mila si sa dai cu piciorul la tot”, a mai declarat aceeasi tanara.