Administratia Palatului Culturii din Targu-Mures nu respecta un contract comercial incheiat cu o firma care a inceput renovarea vitraliilor executate de artistul maghiar Roth Miksa. La ordinul verbal al presedintelui Consiliului Judetean, Lokodi Edit, contractul cu societatea "KOPP Vitralii" a fost suspendat, firma care avea de renovat cei 94 de metri patrati de vitralii de la Palatul Culturii.

Seful Directiei Economice din cadrul CJ, Bartha Iosif, a recunoscut acuzatiile aduse de partenerii contractuali. "Nu au decat sa ne actioneze in judecata!", a adaugat acesta.

Compania mixta romano-maghiara "KOPP Vitralii" a castigat in urma unei licitatii, organizata in anul 2005, o lucrare importanta de restaurare a Palatului Culturii. Prima parte a contractului s-a derulat fara incidente, firma fiind platita pentru restaurarea a sase metri de vitralii.

In anul urmator, insa, fara sa dea nici o explicatie restauratorilor, Consiliul Judetean nu a prevazut in buget banii necesari continuarii lucrarilor, nemaitinand cont de contractul semnat intre cele doua parti.

In aceste conditii, conducerea "KOPP Vitralii" si-a pus in functiune relatiile politice si a reusit, cu sprijinul liderului UDMR Mures, Kellemen Attila, si chiar a presedintelui Marko Bela, sa obtina o rectificare de buget. Din banii alocati de Consiliul Judetean au fost platite lucrarile executate pana atunci.

Cu toate acestea, firma a fost instiintata de administratorul Palatului Culturii ca orice lucrare de renovare a vitraliilor va fi sistata. Reprezentantii societatii au mentionat, insa, atunci ca o dispozitie verbala nu poate suspenda contractul pe care acestia l-au semnat pentru lucrare, cu atat mai mult cu cat ei si-au respectat clauzele prevazute in intelegere.

Astfel, mesterii in vitralii au incercat sa continue proiectul, dar nu au fost lasati sa patrunda in incinta cladirii.

In timpul disputei dintre CJ si firma "KOPP Vitralii" a aparut o noua oferta de finantare pentru restaurarea vitraliilor. Consiliul General al capitalei Ungariei a alocat bani Muzeului "Roth Miksa" din Budapesta pentru renovarea lucrarilor celebrului artist maghiar.

Directorul acestei institutii de cultura, Fenyi Tibor, s-a aratat dis-pus sa aloce o parte din banii primiti de la UE prin municipalitatea din capitala maghiara tot pentru renovarea vitraliilor din Targu-Mures.

In conditiile in care contractul de restaurare a vitraliilor nu a fost reziliat reprezentantii firmei "KOPP" nu inteleg ce rol va juca Consiliul General al Budapestei in relatia lor cu CJ.

Cu toate acestea, administratorul cladirii, Vasile Naste Ð parte contractanta - sustine ca documentul dintre cele doua parti a fost reziliat, dar ca nu stie cine a facut acest lucru si cand. El a mai afirmat ca nu stie nimic in privinta acordului de parteneriat cu Administratia Consiliului general al Capitalei Budapesta.

"Va rog sa ma scuzati si sa nu ma mai intrebati de vitralii, ca imi vine sa urlu", a fost singura declaratie a acestuia.

Nici presedintele CJ nu este mai receptiv la restaurarea lacasului de cultura. "Sa ma dea in judecata, eu nu voi avea bani pentru nici un vitraliu", a afirmat Lokodi Edit. Ea a adaugat ca deocamdata asteapta rezultatul alegerilor din Ungaria ca sa vada daca se vor primi banii promisi sau nu.

Lokodi a mai declarat ca firma de vitralii se poate prezenta la Muzeul "Roth Miksa" pentru a solicita executarea lucrarilor, chiar daca are un contract in derulare pentru aceleasi servicii.