Majoritatea avocatilor sibieni considera greva oarecum neavenita, insa se supun deciziilor Congresului Avocatilor ce a avut loc in vara. In judetul Sibiu exista un singur avocat al Baroului Constitutional care activeaza in instanta. Timp de o saptamana, avocatii sibieni nu se vor prezenta in oficii decat in cazuri foarte grave.

Sistemul avocatesc din Romania se confrunta cu o dilema fara precedent. Din ea au de pierdut insa doar cetatenii. Constituirea de catre Pompiliu Bota a unei Uniuni Nationale a Barourilor din Romania, ca o alternativa paralela la Baroul Traditional. UNBR are 2000 de avocati in timp ce Baroul are inregistrati nu mai putin de 16 mii de avocati, dintre care 342 in Baroul Sibiu

De forma

In vara, Congresul avocatilor a decis sa organizeze o forma de protest impotriva lipsei de reactie a autoritatilor nationale in ceea ce priveste infiintarea Uniunii Nationale a Barourilor. Jocul de-a soarecele si pisica, intre avocatii celor doua barouri dureaza de ani buni si cu siguranta nu isi va gasi o rezolvare in perioada urmatoare. Tocmai din aceasta cauza, avocatii au intrat in greva.

Asupra acestei greve planeaza insa o intrebare, al carei raspuns i-ar putea costa pe avocati. Fiecare dintre avocati are semnat un contract de reprezentare cu clientul, contract pe care o asemenea greva il incalca. Insa asta ramane doar o problema personala, intre client si reprezentantul sau in instanta.

Adio oficii

La Sibiu, protestul avocatilor nu are nici pe departe amploarea pe care greva a luat-o in restul judetelor din tara. Din cate cunosc avocatii sibieni, in judet activeaza un singur avocat al UNBR, si acela, la Medias. Tocmai din aceasta cauza, avocatii au decis sa pastreze greva la un nivel minim al formei de protest.

Astfel, ei au luat decizia sa nu se prezinte la procesele in care au clienti luati din oficiu. „Bineinteles ca si acest aspect al grevei are rezervele sale, pentru ca exista situatii mai grave, cum ar fi faptele cu violenta sau situatii in care se judeca posibilitatea clientului de a fi arestat, iar aceste cazuri fac exceptie”, spune Virgil Vulcan, decanul Baroului din Sibiu.

„Am adoptat o forma mai lejera a protestului, tocmai din cauza ca Sibiul nu se confrunta cu probleme grave din punctul acesta de vedere. Din cate stiu eu, exista un singur avocat al UNBR care activeaza in Sibiu. Nu este vorba despre o greva, ci mai degraba de un protest. Am decis sa urmam si noi acest curs in spiritul dispozitiei Congresului avocatilor”, mai declara Vulcan

Saptamana de foc

Protestul avocatilor dureaza doar o saptamana, de ieri pana duminica. De lunea viitoare, activitatea juridica din Sibiu va reintra in normal. „Este vorba despre o abordare limitata a conceptului de greva”, spune avocatul Dorel Baciu. In tara insa, situatia nu este atat de roza precum la Sibiu.

Membrii Baroului Bucuresti nu au intrat in salile de judecata si nici nu au tinut pledoarii in favoarea clientilor lor, din oficiu sau platiti. Conducerea nationala a avocatilor a decis sa lase la latitudinea fiecarui Barou in parte modalitatea de protest la lipsa de decizii a autoritatilor.

In functie de numarul avocatilor considerati neloiali, care lucreaza in judete, fiecare Barou a luat propria decizie. In judetul Buzau nu a existat nici un fel de protest. Deasemenea, judetul Arges a organizat protestul pe o durata de doar doua zile. Timisul a refuzat sa se prezinte la cauzele din oficiu dar a participat la cele in care avocatii erau angajati si platiti de clienti.

Povestea unui conflict

Scandalul intre "barourile clasice" si "barourile lui Bota", cunoscute si ca "barouri constitutionale", a inceput in anul 2002, cand Judecatoria Deva a recunoscut personalitate juridica Asociatiei de Binefacere "Bonis Potra" care avea trecut in Statutul sau, printre alte obiecte de activitate, "si infiintarea de barouri cu respectarea prevederilor Constitutiei Romaniei, a prevederilor

pactelor si conventiilor internationale privitoare la drepturilor omului". Cazul a ajuns pana la Curtea Europeana a Drepturilor Omului de la Strasbourg, care a apreciat ca infiintarea acestui barou contravine legii romanesti.

In acest caz a intervenit si Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), dupa ce Uniunea Avocatilor din Romania a cerut sprijinul Consiliului aratind ca, desi Curtea Europeana de la Strasbourg nu a legitimat acest barou, el continua sa functioneze ca institutie paralela.

UAR a cerut, anul trecut, ajutorul CSM pentru ca pretinsii avocati ai Baroului Constitutional sa nu mai poata pleda in instanta sau apara inculpati, iar Consiliul a stabilit sa transmita conducerii curtilor de apel si celor ale parchetelor de pe linga aceste curti tabelele cu avocatii care sint recunoscuti de UAR. Pana in acest moment, numarul avocatilor din acest barou a ajuns la 2000 de membri

Protestul in tara

Satu Mare: Avocatii au decis sa nu intre in greva si sa se prezinte la toate procesele. In schimb, ei au facut o greva generala de 10 zile in data de 18 septembrie.

Arad: Avocatii aradeni nu fac nici o exceptie si refuza sa acorde asistenta juridica gratuita. Chiar si cazurile grave, cu arestati, vor ramane fara asistenta juridica.

Mures: Majoritatea cauzelor din Tribunalul Mures au fost amanate, pentru ca avocatii au refuzat sa acorde asistenta in cazurile cu arestati. Completele de judecata au decis ca nu pot intocmi actele procesuale in lipsa aparatilor.

Bihor: Greva generala a avocatilor a durat doar doua ore si jumatate iar judecatorii au decis sa reprogrameze cauzele penale dupa ora 11.

Alba: Decanul Baroului le-a cerut avocatilor sa intre in greva generala, indiferent daca au cauze din oficiu sau platite. Avocatii pot fi sanctionati disciplinari in acest caz sau chiar exclusi din Barou.

Bota: “Atac terorist”

Contactat in exclusivitate de Ziarul de Sibiu, Pompiliu Bota, decanul Uniunii Nationale a Barourilor din Romania a fost extrem de acid la adresa acestui protest al avocatilor. “Greva avocatilor este un atac terorist. Ne ameninta ca dau drumul hotilor pe strada pentru ca refuza sa se prezinte chiar si la procesele cu arestati.

Pentru ca n-au reusit sa ne desfintele pe cai legale, apeleaza la santaj si presiune asupra magistratilor. Cred ca asteapta un prim secretar de partid sa dea o norma legala”, spune Pompiliu Bota.