Organizatorii Congresului Spiritualitatii Romanesti, care se tine, de cativa ani, la Alba Iulia, in preajma Zilei Nationale, au lansat acuzatii dure la adresa Prefecturii, institutie care a incercat sa obtina pe cont propriu finantarea de la Guvern pentru eveniment.

Acestia au avertizat ca evenimentul s-ar putea transforma intr-o "intalnire de adio" si ca "judetul Alba contribuie la inmormantarea lui".

Liga Culturala pentru Unitatea Romanilor de Pretutindeni a trimis o scrisoare pe adresa presedintelui Consiliului Judetean, Ion Dumitrel, si a primarului din Alba Iulia, Mircea Hava (ambii PD), in care si-a exprimat ingrijorarea cu privire la stadiul in care se afla organizarea Congresului, a carui finantare este pusa "sub semnul intrebarii".

"Abia astazi, 10 octombrie, cu douazeci de zile inainte de desfasurare, la orele 18.00, in convorbirea avuta cu doamna directoare Laura Jerca, de la Departamentul pentru Relatii cu Romanii de Pretutindeni, ni s-a deslusit ceea ce s-a intamplat.

Este vorba despre cererea Prefecturii prin care se solicita obtinerea de fonduri de la aceasta institutie, sub promisiunea ca va fi organizatoarea congresului", se mai arata in scrisoarea semnata de presedintele Ligii, Victor Craciun.

Desi documentul a fost adresat reprezentantilor PD, el a fost facut public de catre presedintele PSD Alba, Ioan Rus. Practic, reprezentantii Ligii Culturale si ai Asociatiei Congresul Spiritualitatii Romanesti se tem ca Prefectura incearca in acest fel sa ii elimine din organizare.

"In cazul in care nu se poate tempera actiunea Prefecturii si nu se gasesc solutii de finatare, inclusiv sponsorizari locale, ne vom vedea nevoiti sa convocam o simpla intrunire de adio, judetul Alba contribuind la inmormantarea acestei veritabile tribune de exprimare a romanilor din lume, ramanand ca Guvernul sa organizeze propriile manifestari asa cum va crede de cuviinta", mai este precizat in scrisoare.

Congresul Spiritualitatii, organizat de 10 ani, reuneste anual reprezentanti ai unor organizatii ale romanilor din strainatate. Printre acestia se afla si scriitori, artisti si oameni de cultura. Ultimele doua editii au fost organizate la Alba Iulia.

Prefectul judetului, Cosmin Covaciu, nu a putut fi contactat telefonic pentru a-si exprima pozitia cu privire la acest subiect.