Constructiile in regie proprie au devenit mine de aur pentru cei care incearca sa fenteze statul la modul legal. Tot mai multe imobile din oras sunt construite fara autorizatie sau fara sa respecte in totalitate legea. Cu toate ca afisarea unei placute cu datele imobilului in constructie nu pare sa fie un lucru extrem de complicat, acest mic amanunt cerut de normele in vigoare este din ce in ce mai des uitat de catre constructori. Pe strada Nicolae Cristea se construieste un imobil in regie proprie ce nu respecta legislatia in vigoare. Cu toate acestea, inspectorii Departamentului de Urbanism si amenajare a teritoriului din cadrul Primariei Cluj-Napoca fac fata cu greu numarului mare de reclamatii primite de la cetateni.

Aplicarea legii in constructii este mai mult o chestiune de preferinte in ziua de azi. Nici clujenii nu le lasa mai prejos, iar exemplul lui Chimu Capusan este tot mai adesea urmat de catre constructorii de locuinte.

Chimu este un personaj care, desi construieste in conditii cel putin ciudate, este “evitat” atat de catre inspectorii Departamentului de Urbanism si amenajare a teritoriului din cadrul Primariei Cluj-Napoca, cat si de cei ai Inspectoratului de Stat in Constructii.

Multe din noile imobile care au rasarit in oras fie nu respecta normele de constructie in vigoare, fie nu afiseaza placuta de santier sau nu au autorizatiile necesare.

Cu toate acestea, amenzile pentru nerespectarea legilor sunt nesemnificative in comparatie cu mina de aur pe care o reprezinta un imobil nou construit, in conditiile in care un metru patrat ajunge sa coste la vanzare peste 1000 de euro.

O alta varianta de a construi ieftin, de data aceasta legala, dar la fel de paguboasa pentru bugetul Primariei sau chiar cel al statului este constructia de blocuri in regie proprie.

Regia proprie aduce bani in propriul buzunar

Construirea imobilelor in regie proprie implica o serie de avantaje financiare. In primul rand, comanda de constructie se face de obicei propriei firme. Astfel, sumele aferente contractului trec din bugetul persoanelor fizice in bugetul firmei patronate de aceleasi persoane. Iar banii se intorc in buzunarul din care au plecat.

In plus, mai exista si alte variante de a “fenta” bugetul local in cazul constructiilor in regie proprie. In mod normal, la fiecare autorizatie de construire, Primaria incaseaza o taxa de autorizatie care reprezinta 0,5% din valoarea totala a constructiei.

In cazul unei constructii realizate de o persoana juridica, aceasta e obligata sa declare suma valorilor de piata ale spatiilor. Insa, in cazul regiei proprii, se declara doar sume aproximative pentru intreaga cladire. Din diferenta dintre pretul real de piata al spatiului si cel aproximat ies bani frumosi care raman in buzunarul constructorului, in acest caz acelasi cu beneficiarul.

La acesti bani se mai adauga diferentele din taxa de timbru de arhitectura (10% din taxa de autorizatie) sau din taxa catre Inspectoratul de stat in constructii (0,1% din taxa de autorizatie). Iar slalomul printre tepe la buget si legislatie nu se opreste aici. In mod normal, in cazul in care o persoana juridica vinde un imobil, aceasta are de platit o serie de taxe catre stat.

Un exemplu ar fi impozitul pe profit (in valoare de 16%) sau impozitul ce se plateste la ridicarea dividendelor (de 10%).

Practici legale, dar paguboase

Portita de scapare o reprezinta cazul in care beneficiarul lucrarilor este o persoana fizica. Daca aceasta vinde mai departe imobilele respective, ea nu va mai plati impozite catre bugetul de stat. Se realizeaza astfel o sustragere de la plata impozitului perfect legala. Si abila.

Nu e de mirare ca aceste practici de “economisire” au devenit tot mai indragite de constructorii clujeni. Un bun exemplu al acestei afaceri de proportii este si constructia in regie proprie a imobilului de pe strada Nicolae Cristea nr. 25. La aceasta adresa se inalta un imobil S+P+4E. Complexul va cuprinde locuinte colective, garaje colective si spatii comerciale.

Beneficiarul acestei constructii este Gabriel Boca, care este si patron al firmei care a intocmit documentatia necesara si care construieste imobilul, respectiv SC Edita SRL, alaturi de Aurel Tritean si Mircea Crisan. Terenul pe care se va construi noul centru de afaceri se afla in proprietatea lui Boca. Cu toate ca acest complex a primit autorizatie de construire, cu nr. 1065/07.09.2005, Boca si partenerii sai nu s-au sinchisit sa respecte in totalitate legea. Desi normele din domeniu prevad amplasarea unei placute cu datele despre constructie, Gabriel Boca a “uitat” de acest mic detaliu. Cu toate ca legislatia prevede ca “neafisarea panoului de identificare se va sanctiona cu sistarea imediata a lucrarilor”, pe strada Nicolae Cristea nr. 25 activitatea continua.

Gabriel Boca mai apare ca beneficiar al unui imobil de pe strada Alverna 39-41, construit tot prin propria firma, SC Edita SRL. In cazul constructiilor in regie proprie, cea mai mare teapa o ia primaria, intrucat constructorul poate sa declare ca a cheltuit 100 de euro/mp in loc de realul 400 euro/mp si sa evite astfel plata unor impozite.