Ministerul Sanatatii Publice (MSP) vrea sa transfere actiunile detinute la cea mare mare fabrica de se-ringi de unica folosinta din tara - "Sanevit 2003" SA Arad - in portofoliul Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), in vederea privatizarii.

In acest sens, MSP intentioneaza sa initeze un proiect de lege conform caruia ar urma sa transfere cele 13.842.499 de actiuni, in valoare de 27.684.998,98 RON, catre portofoliul AVAS. Masura este necesara pentru ca intregul pachet de actiuni detinut de stat la aceasta firma sa fie administrat de o singura institutie in vederea privatizarii.

Conducerea firmei considera ca intentia Ministerului Sanatatii de a transfera actiunile societatii la AVAS, in vederea privatizarii, este foarte buna. "Este decizia actionarului majoritar si noi ne vom supune. Este o treaba foarte buna, pentru ca trebuie sa vina un investitor care sa fie disponibil sa relanseze productia", a declarat Pavel Negru, directorul "Sanevit 2003".

In prezent, actio-narul unic al celui mai mare producator de seringi de unica folosinta din tara este statul, reprezentat prin Ministerul Sanatatii Publice, care detine 84,7 la suta din capitalul social, si AVAS, care detine 15,3 la suta din capitalul social, aceasta institutie participand in 2004 la o majorare a capitalului social al societatii cu 4 milioane RON.

Daca proiectul de lege al Ministe-rului Sanatatii va primi girul parlamentarilor, transferul actiunilor se va face pe baza de protocol de predare-preluare, care va fi incheiat intre institutiile implicate in termen de 30 de zile de la data intrarii in vigoare a legii, aflate in prezent in stadiul de propunere legislativa.

Capitalul social al SC "Sanevit 2003" este de 32.684.998 RON, divizat in 16.342.499 de actiuni nominative, cu valoarea nominala de 2 RON/actiune.

Transferul actiunilor de la Ministerul Sanatatii la AVAS are ca scop unificarea pachetului de actiuni detinut de stat in vederea abordarii unitare a valorificarii acestuia.

Italienii si-au pierdut interesul pentru fabrica

SC "Sanevit" SA a fost infiintata in 1995, printr-un credit extern garantat de Guvern. O perioada, fabrica a lucrat la capacitate maxima, fiind principalul furnizor de seringi si ace de unica folosinta pentru piata interna. Problema privatizarii firmei este, de multa vreme, in vizorul Ministerului Sanatatii si AVAS.

Cele doua institutii de la Bucuresti nu au facut, insa, nimic concret pentru a atrage investitorii la societatea aradeana.

De altfel, si intentia unui grup de oameni de afaceri italieni de a investi in cel mai mare producator de seringi de unica folosinta din tara a ramas, cel putin deocamdata, in faza de proiect. Conducerea grupului "Genko" a sustinut, in urma cu cateva luni, ca a purtat discutii cu ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, pentru preluarea fabricii, insa pana acum nu s-a concretizat nimic.

Conducerea "Sanevit" sustine preluarea actiunilor de AVAS

Potrivit directorului general al SC "Sanevit 2003", Pavel Negru, proiectul italienilor de a investi nu a ajuns la cunostinta actualei conduceri a fabricii. "Eu nu stiu nimic despre acesti investitori, pentru ca de cand sunt eu director general la mine nu a venit nimeni cu nici o propunere.

Au fost doar niste investitori mici, nesemnificativi, care au dorit sa cumpere fabrica pe nimic, ceea ce, totusi, nu se poate pentru ca "Sanevit 2003" este un producator de calibru mare", a spus Negru.

Potrivit sursei citate, vanzarea fabricii catre grupul de firme italiene "Genko" nu se poate face in mod direct, ci trebuie urmate niste proceduri legislative speciale. "Ministerul Sanatatii ar trebui sa treaca fabrica in patrimoniul AVAS si abia apoi poate fi scoasa la vanzare", a sustinut Negru.