Dovezi ale crestinismului populatiilor din Transilvania, inca din secolele X, deci de dinainte de crestinarea triburilor maghiare, dar si alte obiecte care ilustreaza viata acestora in perioada respectiva sunt expuse la Muzeul National al Unirii din Alba Iulia cu prilejul unui seminar international de arheologie.

Specialistii leaga convertirea unor comunitati din zona actualului oras, dar si a imprejurimilor de activitatea calugarului bizantin Heroteos.

O expozitie inedita, in care au fost expuse materiale de mare importanta pentru istoria Transilvaniei (secolele IX-XI), a prefatat, ieri, lucrarile Simpozionului International "Habitat - Religie - Etnicitate: arheologia Evului Mediu Timpuriu in bazinul carpatic" de la Alba Iulia, la care participa unii dintre cei mai importanti specialisti din Europa de Sud-Est.

Au fost expuse in premiera obiecte de podoaba (cercei, bratari, coliere), dar si arme (gasite in mormintele unor razboinici), precum si obiecte de cult crestine.

De altfel, punctul "tare" al expozitiei il constituie tocmai o cruce relicvar din bronz, formata din doua parti, unite printr-o tatana cu nitul de fier si un inel prin care trece snurul. Pe o fata este incizata imaginea lui Iisus Hristos rastignit pe cruce, iar pe partea opusa este redata Maria cu mainile ridicate.

Crucea a fost descoperita recent la Izvorul Imparatului de la Alba Iulia. "Descoperirea provine dintr-un cimitir de secol X, cu 60 de morminte, unde s-au gasit in total patru cruci, ceea ce dovedeste ca este vorba de obiecte de cult a unor crestini", a declarat curatorul expozitiei, cer-cetatorul Horia Ciugudean.

Practic, obiectele ar putea dovedi existenta unor populatii crestine in Transilvania inainte de invazia maghiara, sau chiar in timpul ei, in conditiile in care triburile respective au fost crestinate mai tarziu.

Unii dintre istorici pun crestinarea locuitorilor unei parti din Transilvania pe seama calugarului bizantin Heroteos, care s-a stabilit, se pare, in zona impreuna cu o comunitate de crestini.

"Expozitia reflecta toate evenimentele petrecute in Transilvania secolelor IX-XI. Atunci s-a petrecut un fenomen cultural si etnic de o mare diversitate, fiind prezente aici toate natiile: slavi sudici si slavi vestici, maghiari si alti migratori si autohtoni", a declarat directorul Muzeului National al Unirii, Gabriel Rustoiu.

Prezenta unui amalgam etnic atat de complex este legat de resursele de sare bogate din zona Transilvaniei. "Sarea era un produs de succes in epoca, comertul cu sare fiind comparat economic cu cel privind titeiul si gazul metan din zilele noastre. Principalele cai erau pe apa, avand in vedere costul scazut al operatiunii si viteza de transport. Artera cea mai uzitata era Muresul", a adaugat Rustoiu.

Manifestarea stiintifica de la Alba Iulia este organizata de catre Departamentul pentru Relatii Interetnice al Guvernului Romaniei, Consiliul Judetean prin Muzeul National al Unirii si Fundatia "Bod Peter".