Deputatul PD Daniel Buda a reusit sa impuna cateva amendamente la noua lege a asociatiilor de locatari, pornind de la blocajele aparute in desfasurarea proiectului guvernamental de reabilitare termica a blocurilor de locuinte.

Concret, hotararile asociatiei se vor putea lua cu majoritate simpla si vor avea caracter obligatoriu, sub sanctiunea amenzii, stabilita intre 500 si 3000 de lei, si sub rezerva faptului ca orice hotarare a asociatiei poate fi contestata in instanta.

Amenzile ar urma sa fie aplicate de catre Inspectoratul de Stat in Constructii sau de catre unul dintre serviciile Primariei, in functie de obiectul hotararii asociatiei.

Dilema vietii la bloc

Problema majora se va ivi tocmai acolo unde s-a aflat si originea acestor modificari in lege, la deciziile care implica participare financiara din partea tuturor proprietarilor, gen reabilitare termica a blocului, montarea unui lift etc.

In conditiile in care majoritatea acestor proiecte se opresc din cauza incapacitatii unora dintre proprietari de a-si suporta partea de contributie la lucrarile respective, impunerea prin lege a unui asemenea efort, sub amenintarea sanctiunilor pecuniare, aminteste de celebrul slogan cinic al Legiunii Straine: marsaluieste sau mori.

In egala masura, nici limitarea dreptului celui care isi permite sa-si asigure confortul dorit, doar pentru ca altii nu-si permit, nu este in regula.

Este, in fond, unul dintre cercurile vicioase impuse de imobilele de locuinte comune pentru a carui rupere parlamentarii comisiei juridice au decis sa ia partea majoritatii, indiferent care ar fi aceasta.

Daca majoritatea decide demararea unui proiect, cei cu venituri reduse vor fi obligati la cheltuieli peste posibilitatile lor, iar daca majoritatea decide neinceperea unui proiect, celor cu posibilitati materiale li se va interzice, practic, dreptul la confortul pe care si l-ar putea permite.

Pe banii mei eu decid, nu altii

Nu putem bloca dreptul celor care doresc un confort sporit de a beneficia de el, doar pentru ca sunt cativa care nu si-l permit. Cei carora nu le permit veniturile sa-si plateasca partea de contributie pot apela la credite, a explicat Daniel Buda.

Masura asta n-o vad corecta, sa hotarasca 3-4 pentru 70, cati suntem la noi in bloc, nu-i lucru bun. Si nici cu amenda nu-s de acord, a comentat schimbarile impuse de noul proiect de lege C. M., pensionar, care a declarat ca familia sa are un venit de 400 de lei pe membru.

Trebuie sa mergi la sedinta, sa-ti asumi raspunderea, sa te intereseze. Daca nu te intereseaza, decid altii pentru tine, nici o problema, a afirmat R. M., administrator de bloc. In schimb, el nu este de acord cu amenda pentru cei care nu respecta hotararile asociatiei de locatari.

La banii mei nu poate umbla nimeni, a declarat R. M. Ma descurc suficient cat sa nu depind de altii, si-a evaluat el veniturile. Sunt multi care nu-si permit. Nu ca nu sunt de acord, dar nu-si permit.

Ce legatura are o hotarare a asociatiei cu ajutorul meu de somaj? Atata vreme cat imi platesc la zi cheltuielile de bloc, nimeni nu-mi poate impune nimic in plus. Nimeni nu te poate obliga sa participi la ceva ce nu-ti permite buzunarul, a declarat E. S.

Dupa ce platim telefonul, cablul TV, cheltuielile de bloc si curentul electric, ne mai raman 200 de lei sa traim trei oameni timp de o luna, si-a prezentat ea situatia financiara a familiei. Mie nu mi-a convenit ca, fiind un bloc locuit preponderent de pensionari, nu ne-am putut inscrie in programul reabilitare termica.

Dar, in acelasi timp, nu e firesc sa-i pui pe unii cu bani putini sa faca credite. Si nici mie nu sunt de acord sa mi se impuna, in acest mod, o cheltuiala. Poate eu am alte prioritati financiare. Pe banii mei eu decid, nu decid altii ce sa fac eu cu banii mei. E vorba de un principiu, a comentat A.V., care a declarat ca are un venit de 1500 de lei pe membru de familie. Foarte usor dau astia amenzi. De unde sa platesc amenda, daca n-am bani nici de medicamente din pensia mea de 160 de lei? Sa ne scoata din apartamente si sa ne puna pe linia de tren, a concluzionat I. K.