Un executor judecatoresc din Gherla este urmarit penal pentru abuz in serviciu. Executorul Ion Florin Moldovan este acuzat de catre Aurel Ciurar, ambii domiciliati in Gherla, judetul Cluj, de abuz in serviciu contra intereselor personale, fals intelectual, fals in inscrisuri sub semnatura privata si primirea de foloase necuvenite.

Ciurar sustine ca executorul a “aranjat” vanzarea la licitatie a unui imobil pe care initial l-a retinut abuziv, fara a respecta procedurile legale. In plus, legaturile de rudenie sau de prietenie dintre executor si persoanele influente din oras l-au determinat pe Ciurar sa solicite de 14 ori stramutarea procesului in instante “impartiale” de pe tot cuprinsul tarii.

Aurel Ciurar il acuza in instanta pe executorul judecatoresc din Gherla, Ion Florin Moldovan, pentru abuz in serviciu contra intereselor personale si fals in acte. Ciurar a pierdut un imobil din oras in urma stratagemelor puse la cale de catre Moldovan.

Executorul judecatoresc a falsificat diverse acte, a organizat ilegal licitatii pentru respectivul imobil, iar in final a reusit sa-l vanda la un pret mult subevaluat unchiului sau, Petru Moldovan. Ciurar sustine ca Moldovan este protejatul mai multor persoane influente din oras, care incearca cu orice pret sa puna bete in roate anchetei.

Imobilul pus gaj

Povestea cu iz penal a inceput in urma cu 6 ani, cand Aurel Ciurar, domiciliat in Gherla, a incheiat (in 21 septembrie 2000) un contrat de imprumut cu camatarul Dan Alexandru Benea, pentru suma 14.080 de dolari. Suma urma sa fie restituita in decurs de un an, iar Ciurar trebuia sa plateasca lunar cate 770 de dolari.

Contractul a fost legalizat in fata unui notar public, Gheorghe Fodor, iar Ciurar a garantat imprumutul luat cu un imobil aflat in proprietatea sa. Cu toate ca la inceput Aurel Ciurar a reusit sa plateasca ratele la timp, el a cerut amanare pentru ultimele doua plati pe care trebuia sa le faca.

In 6 iulie 2001, Alexandru Benea, “creditorul” lui Ciurar, a solicitat la Biroul Executorului Judecatoresc Ion Moldovan executarea silita asupra imobilului-gaj. Astfel, Benea cerea organizarea unei licitatii publice pentru vanzarea imobilului ipotecat.

Prima licitatie ilegala

Prima licitatie pentru imobilul din Gherla a fost organizata in 13 septembrie 2001. Executorul Ion Moldovan este cel care a efectuat un act numit “publicatie de vanzare”, prin care era specificata data licitatiei si suma de pornire, fara sa mentioneze insa si data afisarii acestei publicatii.

Moldovan a trecut doar data redactarii documentului, iar imobilul lui Ciurar a fost evaluat la 650 de milioane de lei.

Licitatia nu a avut loc, deoarece creditorul Benea a cerut suspendarea executiei silite pentru o perioada de doua luni, pana la data de 12 octombrie 2001.

In noiembrie 2001, Moldovan a intocmit o a doua publicatie de vanzare, dar nici de data aceasta nu a mentionat data afisarii acesteia. Astfel, cu toate ca dovada comunicarii catre institutii sau persoane fizice s-a facut la 19 noiembrie 2001, data licitatiei a fost stabilita la 12 decembrie a acelui an.

Iar asta in ciuda faptului ca legea impune organizarea licitatiei la cel putin 30 de zile dupa data afisarii anuntului.

Prin aceste tertipuri, Moldovan a reusit dintr-un foc sa scada valoarea imobilului de la cele 650 de milioane la cat a fost initial evaluat, la doar 487 de milioane de lei.

Desi amblele licitatii au fost ilegale, Moldovan a intocmit procese verbale prin care mentiona ca nu s-a prezentat nimeni la licitatie.

Imobil subevaluat pentru unchiu

In decembrie 2001, Benea a cerut pentru a doua oara suspendarea executiei, pana in 15 februarie 2002.

Totodata, camatarul a mentionat ca va reveni cu o noua cerere pentru reluarea executarii silite, in cazul in care Ciurar nu-si va achita datoriile nici pana la acea data. Insa Moldovan a fost deranjat de aceasta noua amanare si a hotarat sa grabeasca putin lucrurile. Astfel, el a falsificat cererea de staruinta inregistrata de Benea, devansand lucrurile cu o luna.

Cu toate ca Ciurar a abtinut o amanare pana la 15 februarie 2002, executorul a trecut ilegal in acte data de 15 ianuarie 2002. Aurel Ciurar sustine ca falsul este atat de grosolan, incat nu are cum sa fie trecut cu vederea. Daca data initiala era scrisa la calculator, Moldovan a crezut de cuvinta sa modifice cu pixul peste, trecand “01” in loc de “02”.

Modificarea adusa de executor avea ca scop incadrarea urmatoarei licitatii in termenul dispozitiilor legale de minim 30 de zile de la data afisarii publicatiei de vanzare. Mai apoi, tot ilegal, executorul a intocmit o a treia publicatie de vanzare, cu o data anterioara, respectiv 30 ianuarie 2002, astfel incat licitatia sa poata avea loc in martie 2002.

Din nou, suma de la care s-a pornit la licitatie a fost una mult subevaluata. Imobilul a fost vandut cu 550 de milioane de lei, cu toate ca a fost evaluat de catre un expert autorizat la 1,334 miliarde lei vechi. Cu alte cuvinte, executorul judecatoresc a vandut imobilul datornicului pentru un pret de doua ori si jumatate mai mic decat valoarea pietei.

Stramutari in toata tara

In plus, pe langa faptul ca licitatia a fost organizata ilegal, Aurel Ciurar se plange si de faptul ca nu i s-a acordat sansa de a achita contravaloarea sumei de bani pe care o datora creditorului, cu toate ca in acel moment avea banii necesari. Un alt lucru supect la licitatia respectiva este faptul ca imobilul a fost cumparat de catre Petru Moldovan, unchiul executorului.

Extrem de nemultumit de toate neregulile semnalate, Ciurar a inaintat plangere penala impotriva lui Ion Florin Moldovan pentru abuz in serviciu. Insa Parchetul de pe langa Judecatoria Gherla a dispus neinceperea urmaririi penale in cazul executorului. Ciurar explica acest lucru prin legaturile de rudenie dintre Moldovan si comisarul-sef Ion Oltean (fostul sef al Politei din Gherla).

Ciurar sustine ca Moldovan este prieten bun de familie cu procurorul Irina-Lucia Sabo, iar din acest motiv instanta nu a fost tocmai impartiala cand a dat NUP acestui caz. “E clar ca lumina zilei ca Moldovan e mana in mana cu multe persoane influente din Gherla. E ruda cu Oltean, e prieten cu procuroarea Sabo, se stie si cu Iosif Schwahhofer si cu familia Stanila, ambii judecatori.

Era clar ca nu am nicio sansa sa scot adevarul la lumina in Gherla. Toti il apara, desi nu are nici macar studiile necesare pentru a exercita aceasta meserie. El de fapt a fost portar la Judecatorie, a ajuns executor prin pile si relatii”, sustine Aurel Ciurar. Invocand aceste motive, el a cerut de mai multe ori stramutarea procesului in alte instante din tara.

Si, dupa 14 stramutari, raspunsul favorabil a venit de la Alba Iulia. Astfel, in 29 martie 2006 s-a dispus inceperea urmarii penale fata de Ion Florin Moldovan pentru savarsirea faptelor de abuz in serviciu contra intereselor personale, fals intelectual, fals in insrisuri sub semnatura privata si primirea de foloase necuvenite.

Ciurar sustine ca, inainte de a incepe toata povestea licitatiilor, executorul i-ar fi cerut 2000 de dolari, pentru a rezolva problemele lui Ciurar cu camatarul, suma pe care insa nu a primit-o. Pe numele lui Ion Moldovan mai exista trei dispozitii de incepere a urmarii penale, iar acesta este momentan suspendat din functie.

Moldovan este acuzat de catre Ciurar, printre altele, ca nu indeplineste conditiile necesare exercitarii acestei meserii. Ciurar sustine ca executorul nu are studii superioare, cu toate ca in Statutul Executorilor Judecatoresti, la capitolul III, art 15, lit (c) este prevazut faptul ca executor judecatoresc poate fi doar persoana care este licentiata in drept.

Exercitarea fara drept a unei profesii este stipulata in Codul Penal, la art 281, unde se mentioneaza ca acest fapt este considerat o infractiune ce se pedepseste cu inchisoare de la o luna la un an sau cu amenda.

Ciurar a organizat si un protest public in fata Judecatoriei din Gherla. El e nemultumit de faptul ca, desi rechizitoriul cu privire la cazul lui Moldovan a fost finalizat, Parchetul de pe langa Judecatoria Gherla nu a trimis dosarul in instanta. Protestul lui Ciurar s-a bazat pe art.261 din Codul de Procedura Penala, unde se mentioneaza ca “procurorul este obligat ca in maxim 15 zile de la primirea dosarului trimis de organele de cercetare penala sa procedeze la verificarea lucrarilor urmarii penale”.