5.000 de locuri pentru voluntari

Potrivit datelor centralizate ale Biroului de Informare si Recrutare, pina acum au solicitat informatii si au fost introdusi intr-o baza de date peste 140 de clujeni dornici sa lucreze in structurile Armatei.

Potrivit sefului biroului, colonelul Ilie Neagos, cei mai multi dintre acestia au solicitat cariera de soldat gradat voluntar, dar au fost si candidati care au solicitat cariera de ofiter sau de maistru militar. Locurile disponibile la nivelul intregii tari sint 5.000, pentru femei si barbati cu virste cuprinse intre 18 si 27 de ani, cu sau fara stagiul militar satisfacut.

Doritorii sint consiliati si luati in evidenta astfel incit pina la sfirsitul anului sa se inscrie in mod oficial pentru probele de selectie.

Anul acesta, la nivelul judetului Cluj, mai sint disponibile un numar de 90 de locuri la o unitate militara din apropierea municipiului. Pina la sfirsitul anului, insa, se pot inscrie numai barbati care au satisfacut deja stagiul militar.

Masteranda, vrea sa lucreze in armata

Printre femeile care s-au aratat doritoare sa lucreze in Armata se numara si Andreea Daniela Vasile, de 23 de ani. Andreea este masteranda la Cluj-Napoca, a terminat facultatea de Asistenta Sociala tot aici si este originara din judetul Teleorman.

Motivul pentru care tinara are intentia sa aiba o activitate viitoare in aceste structuri este acela ca tatal sau a urmat o cariera militara, dar si pentru stimulentul financiar pe care MApN il ofera viitorilor soldati voluntari. Masteranda s-a gindit sa dea probe pentru a deveni aviator militar, la sfaturile indrumatorilor de la Biroul de Recrutari.

"Am putine emotii pentru proba fizica, desi va fi mai usoara decit la baieti. Totusi, cred ca majoritatea dintre cei care vor reusi vor fi baieti“, ne-a declarat aceasta.

Viitorii soldati vor fi platiti bine

Avantajele materiale ale soldatului voluntar sint destul de consistente: salariu minim de 10 milioane de lei vechi, la care se adauga si o compensatie pentru chirie de 50% din solda pentru cei care nu detin locuinta. De asemenea, acestia vor avea posibilitatea sa isi continue studiile universitare in paralel, iar cheltuielile de transport pentru concediu vor fi si ele decontate.