Tap ispasitor

La doi ani dupa ce a fost eliberata din puscarie unde fusese trimisa pentru o crima pe care nu a comis-o, prahoveanca Viorica Visan a dat statul roman in judecata. Ea cere de la Ministerul Finantelor cinci milioane de euro despagubiri pentru cei zece ani petrecuti in spatele gratiilor. Incredibila poveste a femeii care a patimit asemenea gorjeanului Marcel Tundrea, condamnat si el la 25 de ani de detentie pentru un viol urmat de moartea victimei, desi era nevinovat, incepe pe 9 octombrie 1994.

Atunci, soacra Vioricai, Aurelia Visan, a disparut de acasa, fiind cautata timp de aproape doua saptamini de rude si politisti. ~n cele din urma, cadavrul batrinei a fost descoperit ingropat in curtea casei, primul suspect pentru uciderea femeii fiind nora sa. Viorica era banuita ca a luat zilele socrei, nemultumita ca aceasta incheiase un contract de vinzare-cumparare pentru casa in care locuia chiar cu fiul sau. Desi femeia a pledat tot timpul nevinovata, atit anchetatorii, cit si judecatorii au preferat sa incheie rapid dosarul condamnind-o pe 14 iunie 1995 la 16 ani de inchisoare.

Autodenunt ignorat de anchetatori

Femeia putea fi eliberata la doar doua luni de la arestarea sa pentru ca adevaratul criminal, fiul sau Cristian Florin Visan, a facut un autodenunt la Penitenciarul Margineni, unde ajunsese pentru tilharie. Cristian recunostea atunci ca el a ucis-o pe batrina, dupa o cearta violenta si cerea procurorilor redeschiderea dosarului. Nici acum nu se stie de ce hirtia respectiva nu a ajuns la Inspectoratul de Politie Prahova, desi dovada s-a gasit in urma unei anchete interne.

"La Margineni au gasit cotorul petitiei fiului meu, dar denuntul lui nu a ajuns unde trebuia. ~n schimb, procurorul care m-a anchetat, Constantin Placinta, mi-a dictat cum sa descriu o crima pe care nu am comis-o. Toti judecatorii au refuzat sa ma asculte si m-au trimis la puscarie, la Tirgsor, unde am stat din 1994 pina in 2004", spune Viorica Visan. Rind pe rind, instantele de judecata au respins apelurile femeii, mentinind pedeapsa. Acum doi ani, Viorica a reusit totusi sa obtina redeschiderea dosarului la Tribunalul Prahova, fiind achitata in acest an.

Abia acum instanta a tinut cont de un al doilea autodenunt pe care fiul ei l-a facut tot din penitenciar.

O viata ratata

Acum, femeia incearca sa-si refaca viata distrusa de o justitie strimba. Locuieste la parintii sai, in Comarnic, pentru ca sotul, Constantin, a alungat-o de acasa dupa ce a fost pusa in libertate. "Costica si acum crede ca i-am omorit mama. Degeaba am incercat sa-l conving ca sint nevinovata. M-a dat pe poarta afara. Traiesc dintr-o pensie de 150 de lei pentru ca nimeni nu vrea sa angajeze o femeie cu cazier, care a facut puscarie pentru omor. Sint distrusa", marturiseste femeia.

Avocatul sau, Gheorghe Dragomir, a intentat un proces statului roman, cerind despagubiri de la Ministerul Finantelor in valoare de cinci milioane de euro. "Am ajuns la al doilea termen la Tribunalul Bucuresti, unde speram ca vom avea cistig de cauza. Daca decizia instantei nu ne va multumi, ne vom adresa Curtii Europene pentru Drepturile Omului", a declarat aparatorul femeii. Viorica nu doreste atit de mult milioanele de euro, cit sa i se faca dreptate. Pina acum nu a primit nici macar o scuza din partea autoritatilor statului, care au tinut-o dupa gratii timp de un deceniu fara sa aiba nici o vina.

"Nimeni nu poate sa-mi mai dea inapoi anii petrecuti in puscarie", spune, cu lacrimi in ochi, femeia ajunsa acum la 57 de ani.

Procuror controversat

Procurorul Constantin Placinta este unul dintre cei mai controversati anchetatori. El a fost procuror-sef al Parchetului Ploiesti si chiar inspector al Consiliului Superior al Magistraturii, post din care a demisionat la scurt timp dupa ce fostii sefi ai SRI Prahova au fost arestati de Departamentul National Anticoruptie. In acest dosar, numele procurorului care a anchetat-o pe Viorica Visan apare legat de posibila comitere a mai multor infractiuni. ~n prezent, Constantin Placinta este avocat si membru al baroului din Ploiesti.

Acesta nu a dorit sa comenteze acuzatiile femeii care a imbatrinit in puscarie pentru o crima necomisa.