Subiect preferat de ziaristi de pretutindeni, inegalabilul Sebastian Bodu a lovit din nou.

Dupa ce a vrut sa "vanda Gara de Nord”, dupa ce a pus sechestru pe averea lui Gigi Becali - motiv pentru care au curs rauri de cerneala - dupa ce a calatorit prin tara pentru ne invata pe noi, muritorii de rand din provincie, despre cum sa ne achitam datoriile catre stat si, dupa multe alte actiuni de gen, Sebastian Bodu a luat din nou prim planul prin ziare.

De data aceasta pentru initierea campaniei "S-o facem legal”, o campanie care se adreseaza exclusiv liceenilor si care isi doreste sa-i responsabilizeze pe acestia inca de timpuriu. Idee initial buna, dar ajunsa un fiasco total, datorita modului de abordare. Urmarile?

Distribuirea pliantelor care vizau campania de educatie fiscala a elevilor „S-o facem legal”, apartinand ANAF a fost interzisa in scoli, dupa ce mai multe organizatii au criticat continutul vulgar al mesajelor.

Respectivele organizatii au redactat o scrisoare deschisa initiatorilor, prin care cereau imperativ o pozitie a Ministrului Educatiei si Cercetarii Mihail Hardau cu privire la aceasta "campanie de informare”.

In scrisoare se sublinia faptul ca aceasta „campanie se deruleaza intr-un limbaj vulgar, cu rationamente naive sau gresite si care denota o mentalitate de forta, autoritarista, violenta” si ca este cu atat mai socant faptul ca aceasta campanie este asumata de Ministerul Educatiei si Cercetarii.

Totodata, autorii scrisorii considera „ca o campanie eficienta privind responsabilizarea tinerilor fata de obligatiile fiscale pe care le vor avea in calitate de cetateni este necesara. Dar ea trebuie facuta intr-un spirit propriu institutiilor de invatamant, nu ca si cum s-ar vorbi intr-un mediu promiscuu in care injuratura, dreptul fortei si badarania sunt la ordinea zilei.”

Ei au cerut imperativ Ministrului sa isi asume rolul de demnitar responsabil cu educatia tinerei generatii si sa stopeze imediat aceasta campanie care denota „o crasa lipsa de viziune si de intelegere atat a rosturilor si a cadrelor conceptuale si de limbaj ale invatamantului, cat si a menirii si functionarii instituitiilor publice”.

Reactia Ministrului nu s-a lasat indelung asteptata si acesta a interzit imediat distribuirea pliantelor impricinate in scoli.

Sebastian Bodu, presedintele ANAF a fost si el destinatarul unei scrisori deschise din partea acelorasi organizatii, care au tinut sa-l informeze despre interzicerea distribuirii.

Bodu "s-a scos” - ca si alti inalti functionari de pe la noi - sustinand faptul ca textul continut de pliante a fost elaborat de sociologi, care considerau ca aceasta abordare poate fi benefica pentru a responsabiliza elevii.

Adica Bodu si ANAF ii considera pe toti liceeni o „banda de cartier” care injura non-stop si cu care nu se poate discuta altfel decat prin vulgaritati.

Noi ne amintim ca dupa vizita domnului Bodu in Baia Mare am ramas cu impresia - pe care a vrut el insusi sa ne-o lase - ca este un om care respecta valorile morale, care a venit aici pentru a ne responsabiliza si pe noi, cei care vietuim unde se agata harta-n cui, despre cum trebuie sa fim corecti cu Fiscul.

Noi suntem, domnule Bodu, dar de acum inainte propunem ca atunci cand ne vom plati taxele la ANAF sa ne adresam „bulangioaicei” de la ghiseu cu expresii de genul „mancatiash’ am venit sa-ti marc banu” sau „n-a d-acilea lovelele, pupatiash portofelu’ ” si alte asemenea... ineptii de cartier. Ca doar se poarta la ANAF „smechereala” ieftina.

In loc de concluzie, am fost atras de cugetarea de pe un blog al domnului Catalin Tenita - un tanar pasionat de informatie - care, zic eu ca puncteaza perfect „demersul responsabilizator” al lui Sebi Bodu. Mare dreptate aveti, domnule Tenita!

"1. Prin chestia asta Ministerul Educatiei recunoaste explicit ca nu este in stare sa ofere un limbaj educat tinerilor dupa primele opt clase. Mai mult, accepta ca limbajul de cartier este standardul.

2. Prin chestia asta, statul isi bazeaza intreaga filosofie de colectare a impozitelor pe represiune. Nu va mai exista nici o diferenta intre violenta pe care o exercita camatarii daca nu iti platesti imprumutul sau statul cu impozitele. In ambele cazuri, recuperatorii baieti rai vin si iti iau masina bengoasa. Mai mult, statul este mai smecher ca te baga si la bulau daca vrea muschii lui.

3. Daca pana si statul vorbeste asa, pai ce mama dracu’ mai sunt unii colegii de-ai nostri d-astia tocilari care se dau tari si citesc carti, si invata si vorbesc frumos? Asa o sa se intrebe baietasii din licee. Ba, voi aia cu ochelari, ce mai va credeti mai buni?

4. Iar voi, parinti ai copiilor de liceu, stiti voi ca fiecare creste cate un infractor care trebuie convins prin forta pumnului sa faca ce trebuie?

Cred insa ca Fiscul si Ministerul Educatiei au gresit flagrant. Daca voiau rezultate bune cu campania asta trebuiau:

1. Sa plateasca BUG Mafia si Parazitii pentru a scrie cate un cantec-doua in care sa povesteasca cum vin mascatii si te leaga, asa ca fa bine si marca banu’ la meseriasul de Bodu.

2. Eventual sa faca si versiunea necenzurata a acestor videoclipuri. Cu Bodu si comisarii Garzii Financiare inconjurati de gagici dezbracate, in limuzine negre, avand pe mana ghiuluri si la gat lanturi de aur.

3. Sa faca o versiune si mai necenzurata, care sa fie distribuita pe DC++

4. Eventual sa numeasca acea versiune ceva de genul “Liceeni de la Colegiul X suprinsi facand sex in grup in clasa”.

5. Apoi, ca sa nu dezamageasca publicul tinta ar putea chiar sa realizeze genul asta de filmulete si cu un mic intro de tipul “Acest film va este adus de Fisc. Si bagati-va mintile in cap, v-am spart daca nu platiti”

6. Sa ofere si filme in care comisarii Garzii Financiare bat cu ranga un datornic care nu si-a platit impozitele la timp.

In felul asta mesajul ar fi distribuit viral.

Lasand gluma la o parte, cand presedintele tarii vorbeste cum vorbeste, cand bea sprituri cu „oierul luminii” si apoi se urca la volan baut, cand Vadim si Mitica Dragomir sunt parlamentari, nu are sens sa credem ca liceenii sunt mai breji, nu? Sau cel putin asa vor distinsii guvernanti sa creada.

Faza este ca daca guvernul isi legitimeaza pozitia prin forta, nu prin superioritate morala, atunci nu sunt sanse de indreptare. Si Gigi presedinte nu mai este o utopie.”

(sursa - http://www.catastif.com/2006/10/31/leviatanul-mafiot/)