Chiar daca misiunea romanilor in Irak poate parea una facila, desfasurarea rutinei zilnice intr-un teatru de razboi implica rezistenta fizica si mai ales psihica, calitati pe care, trebuie sa recunoastem, nu multi dintre noi le posedam

Incepand cu luna februarie 2006, Batalionul 811 Infanterie Dej ”Dragonii Transilvani” a fost desemnat sa participe la operatiunea Antica Babilonia VII Irak.

Aproximativ 500 de militari profesionisti, dintre care doar sapte militari de sex feminin, aflati in teatrul de operatiuni au ca principale misiuni controlul principalelor cai de comunicatii din aria de responsabilitate, securizarea acestora si asigurarea libertatii de miscare a fortelor coalitiei, securizarea principalelor obiective economice din aria de responsabilitate adica magistrale

electrice si magistrale petroliere, scotocirea, cercetarea si controlul unor zone si suprafete mari pentru confiscarea de armament, vehicule furate si retinerea unor persoane participante la actiuni de talharie, crima organizata sau acte de sabotaj asupra obiectivelor economice.

Mai mult, “Dragonii Transilvani” asigura securitatea personalului civil si militar, precum si a VIP-urilor prezente in aria de responsabilitate pe toata durata activitatilor desfasurate in zona de responsabilitate romaneasca.

De asemenea, se asigura escortele pentru convoaiele de tehnica militara si pentru transporturile de produse petroliere de la rafinarie la principalele puncte de distributie din localitatile aflate in zona de responsabilitate.

AMR: doua luni

Pana in prezent, “Dragonii” dejeni au parcurs doua treimi din misiunea din Irak, in ultimele doua saptamani acestia fiind nevoiti sa se adapteze psihic cat si din punct de vedere al organizari, o data cu trecerea din subordinea Brigazii Italiene Garibaldi in cea a Diviziei Multinationale de Sud Est.

Astfel, dupa plecarea italienilor din Irak, romanii isi continua misiunile sub comanda britanica a unui Grup de Lupta Inaintat, aflat sub comanda colonelui Edward Brown. Romanii sunt vecini cu militarii din tabara Adder si anume englezii, australienii si americanii, alaturi de care vor ramane pana in luna februarie, cand se intorc acasa.

Colaborarea cu italienii a parut mai usoara datorita originii comune a celor doua popoare, pe cand briefing-urile sustinute de catre englezi au primit deja denumirea neoficiala de “ceai englezesc” in randul militarilor romani. Schimbarea vecinilor de tabara a insemnat trecerea unui test menit sa testeze competenta profesionala.

Astfel, in cadrul unui exercitiu de simulare, dejenii au demonstrat ca pot proteja zona in care o echipa britanica de genisti a dezamorsat un proiectil de artilerie. Coincidenta sau nu, dupa doar doua zile, situatia s-a repetat, scenariul fiind de aceasta data cat se poate de real.

O patrula britanica fusese atacata la sud de Irak si existau suspiciuni ca in acea zona se mai gasesc dispozitive explozive improvizate si care s-ar putea activa in orice moment, putand astfel afecta traficul rutier din zona.

In timp ce militarii romani au asigurat protectia, genistii au scos si dezamorsat doua proiectile de artilerie calibru 155 mm, ingropate in asfalt si acoperite cu spuma poliuretanica.

Asteapta vizita Mitropolitului Anania

In ceea ce priveste moralul “Dragonilor Transilvani”, aprecierile cu privire la profesionalismul dovedit si vestile de acasa le dau incredere, putere si rabdare pentru cele doua luni ramase in teatrul de operatii irakian.

Mai mult, noua tabara ofera conditii optime de recreere, militarii romanii putandu-se bucura de sali cu calculatoare conectate la internet, jocuri play-station, o sala ultramoderna unde se pot antrena sau pot juca fotbal. Componentii Batalionului 811 Infanterie Dej, pot chiar sa partice la cursuri de dans intr-o sala special creata in acest sens.

Potrivit locotenentului Cornel Mitut, ofiter de relatii publice al “Dragonilor”, dejenii asteapta cu nerabdare cea mai frumoasa sarbatoare si anume Craciunul. “In curand vor veni Sarbatorile de iarna iar preotul militar se pregateste pentru impodobirea bisericii.

Mai mult, asteptam cu mare drag vizita Inalt Prea Sfintiei Sale Bartolomeu Anania, care a fost invitat sa sfinteasca biserica militara. De asemenea, ne pregatim pentru Ziua Nationala a Romaniei, un eveniment deosebit de important, atata timp cat noi suntem ambasadori ai tarii in aceasta zona. Dincolo de perioada lunii decembrie, putini sunt cei care indraznesc sa viseze la revederea cu cei dragi.

Desi au mai ramas mai putin de doua luni, in Irak timpul pare a se scurge altfel, mult mai incet”, povesteste Mitut.

Constituit la 1 martie 1995 prin Ordinul General al Ministrului Apararii Nationale, Batalionul 811 Infanterie Dej este o unitate tactica luptatoare, operationalizata pe timp de pace, capabila sa actioneze impotriva amenintarilor directe la adresa securitatii si apararii nationale oriunde pe teritoriul tarii.

Datorita influentelor atat benigne, cat si protective, precum si datorita sentimentului de spaima pe care il induce dragonul, batalionul dejean participa la misiunea de stabilizare si reconstructie a Irakului - faza a IV-a - sub denumirea generica de “Dragonii Transilvani”.

Batalionul 811 Infanterie este prima unitate romaneasca care, in anul 2005, a fost evaluata si certificata de catre NATO pentru a participa la misiuni in cadrul Aliantei Nord-Atlantice.

Mai mult, batalionul are bifate participari la exercitii si aplicatii externe in Portugalia - “Strong Resolve” in anul 1998 - in Macedonia - “Cooperative Best Effort” in anul 1998 - si “Kosovo-Belukroko 11” in anul 2002.