Un numar de 32 de familii de tineri din municipiul Bistrita care au primit o garsoniera sau un apartament ANL nu au fost gasite acasa de o comisie din partea Primariei, care a verificat unele reclamatii conform carora respectivii nu stau in locuintele inchiriate.

Primarul orasului, Vasile Moldovan (PD), a declarat ca beneficiarii unor astfel de apartamente au fost chemati la sediul municipalitatii sa dea explicatii.

Cei mai multi tineri au mentionat ca nu s-au mutat inca in noile locuinte, desi au trecut doi sau chiar trei ani de cand acestea au fost date in folosinta. Altii au subinchiriat, insa, spatiile de locuit, in ambele situatii chiriasii urmand sa fie evacuati.

Potrivit sursei citate, persoanele respective au la dispozitie cinci zile pentru a-si lamuri situatia locativa, dupa care Primaria poate dispune rezilierea contractelor de inchiriere si atribuirea acestor locuinte familiilor aflate pe listele de asteptare.

In municipiu au fost repartizate un numar de 635 locuinte construite prin Agentia Nationala pentru Locuinte, o parte in anul 2003, iar o parte in 2005.

La incheierea contractelor de inchiriere au fost prevazute si clauze care in caz de nerespectare puteau duce la rezilierea acestor documente inainte de expirarea termenului de valabilitate al acestora, cum ar fi subinchirierea locuintei altor persoane, chiriasul nu se muta in termen de 60 de zile de la incheierea contractului de inchiriere, chiriasul paraseste locuinta mai mult de 30 de zile, chiriasul nu si-a achitat chiria sau cheltuielile de intretinere mai mult de 3 luni consecutiv, etc.

In urma numeroaselor reclamatii verbale, dar si scrise, cum ca unele din aceste clauze nu ar fi respectate de catre o parte din chiriasi, comisia de analiza si repartizare a locuintelor construite prin Agentia Nationala pentru Locuinte a facut verificari la toate blocurile.

In prima etapa s-au verificat toate locuintele ANL, ocazie cu care s-au intocmit procesele-verbale care cuprind constatarile comisiei de la locul controlului.

In etapa a doua comisia i-a verificat pe cei care au fost gasiti in neregula la prima verificare, mai precis s-a facut o reverificare a acestora. La fiecare control au fost solicitate explicatii si informatii de la ceilalti locatari din scara sau de pe palier cu privire la persoanele care nu au fost gasite la locuinta.