In ultimii doi ani, segmentul ofertelor de lux a fost singurul care a evoluat constant din sectorul imobiliar, din punct de vedere al proiectelor. Si in continuare, constructorii se orienteaza spre oferta medie, unde volumul proiectelor demarate se modifica lunar, insa nu neglijeaza oferta de lux, care are o cerere ascendenta.

Cum grosul finantarilor vine din creditari, daca tot se indatoreaza la banca pe cativa ani buni, clientul agentiilor imobiliare cere o oferta care sa merite sacrificiul.

Pe de alta parte, arata analistii imobiliari, achizitionarea unui imobil care se poate incadra in categoria produselor de lux este o actiune determinata mai mult de factorul emotional, decat cel rational, prioritara fiind dorinta de afirmare si recunoastere a statutului social.

“Imobilele cu destinatie rezidentiala, indeosebi constructii noi, au constituit pentru acest an mai mult de 50% din totalul imobilelor supuse tranzactionarii, astfel aceasta investitie in proiecte rezidentiale consacrandu-se ca fiind cea mai sigura.

Apartamentele de lux au prezentat un interes mai mare decat in anii precedenti deoarece preturile sunt comparabile cu proiectele noi, finisajele sunt superioare, spatiile mai largi, iar compartimentarea este inedita”, arata un studiu de piata realizat de agentia Edil.

Studiul vorbeste in continuare despre posibilitatea de crestere a preturilor pentru locuintele de lux, ca urmare a acestor variabile, majorarea fiind estimata chiar pana la 30% in cursul anului urmator.

Ce insemna oferta de lux?

Incluse in oferta de lux sunt apartamentele sau casele ce indeplinesc anumite conditii. Astfel, finisajele deosebite, vecinatatile si suprafetele imobilelor fac trecerea de la o locunta obisnuita la una de lux.

Apartamentele au suprafete de peste 80-100 mp, iar casele sunt fie constructii vechi renovate, cu standarde ridicate din punctul de vedere al finisarilor, al dotarii sau arhitecturii, fie proiectele recent lansate, ori aflate in etapa de constructie, fiind gandite pentru clientii care doresc o oferta deosebita.

Prezentand un interes aparte, atractia segmentului o reprezinta apartamentele penthouse, situate la ultimul etaj al unor blocuri. Un exemplu in acest sens este un proiect demarat in cartierul Grigorescu ce prevede imobile in trepte, cu panorama asupra orasului.

Zonele luxoase ale Clujului

Ofertele segmentului de lux din Cluj au locatii disipate. Ca zone mai bine conturate cuprinse in aceasta categorie de imobile se remarca Andrei Muresanu, Buna Ziua, zona centrala si semicentrala.

Oferte de lux se regasesc si in zonele Gheorgheni, Grigorescu, Plopilor (Manastur), iar “pentru dezvoltarile ulterioare, avand in vedere suprafetele de teren tot mai restranse (casele si vilele solicita terenuri generoase) este de asteptat ca oferte de lux sa fie oferite in localitatile din aria de incidenta a viitoarei zone metropolitane clujene, cu accent pe Floresti si Gilau”, precizeaza Doru Lupeanu, director de marketing in cadrul agentiei Grup de Lux.

In aceste zone, pretul terenurilor, inca accesibil, poate incuraja dezvoltarea de proiecte rezidentiale care sa inglobeze si oferte destinate segmentului de lux - case cu suprafete de peste 300 de mp si teren aferent de la 1.000 de mp in sus.

Preturile actuale

Agentii imobiliari spun ca preturile practicate pe segmentul de lux sunt pentru toate “conturile”. Oferta variata prevede preturi intre 200.000 si 1.200.000 de euro pentru case si 120.000-200.000 de euro pentru apartamente.

“Unele oferte de apartamente, unice din punct de vedere al dimensiunilor si locatiei, cum este de exemplu un imobil situat in Piata Unirii, la km 0 al orasului, pot ajunge si la 400.000 de euro”, spune Doru Lupeanu.

Multe dintre locuintele de lux sunt preferate de companii pentru inchiriere in vederea asigurarii locuintelor de protocol.

Fie ca sunt inchiriate in regim hotelier, cu preturi incepand de la 30 de euro pe noapte, fie sunt inchiriate pornind de la 800-900 de euro/luna si ajungand pana la 3.500 de euro/luna (pentru vile), un imobil de lux reprezinta o investitie importanta, care aduce in timp profit important.

Scop speculativ

“Mai mult de 50% din afacerile cu imobile de lux au scop speculativ fie in vederea obtinerii unui venit fix - din inchiriere, fie pentru revanzare”, arata studiul mentionat

Tendinta urmatorilor ani va fi - pe segmentul mediu spre lux si lux - cea de crestere a ponderii locuirii, in dauna operatiunilor speculative. Adela Aldea, referent marketing Edil, vorbeste despre doua explicatii care justifica aceasta estimare.

“In primul rand, cresterea ca pondere a clasei de mijloc va produce un adevarat exod al acesteia dinspre locuintele din blocurile ceausiste spre cele realizate la standarde occidentale, iar pe de alta parte, dezinteresul speculatorilor pentru acest tip de plasament va scadea odata cu reducerea rentabilitatii asigurate de aceste proprietati.

Fenomenul se va manifesta prin cresterea preturilor de vanzare si scaderea chiriilor”, detaliaza Aldea.

Achizitii emotionale

In decizia de cumparare factorul emotional este uneori mai important decat cel rational, arata agentii imobiliari specializati pe segmentul tranzactiilor de lux. Un amanunt putin important in tranzactiile cu locuinte medii sau ieftine, are de multe ori o influenta capitala in cazul locuintelor de lux.

“Din dorinta de afirmare sau de recunoastere a statutului social, devine mai important pentru un cumparator sa aiba adresa in cartierul Buna Ziua sau Mihai Romanul (in cazul vilelor), decat in aceeasi zona, dar pe o strada laterala”, se specifica in studiul Edil.

Reprezentantii agentiei declara ca, alteori, un pret exagerat de mare este platit pe niste criterii de anticipare a cresterii. Investitorii accepta sa plateasca sume mari in speranta ca evolutia preturilor nu se va opri odata cu finalizarea propriei tranzactii.

In zona centrala orice proiect nou demarat este contractat din etapa de constructie, ori chiar proiectare. Pretul, oricat de mare, este considerat rezonabil, datorita locatiei.

Pret de nivel european

Interesul dezvoltatorilor este realizarea unor proiecte care sa se adreseze clasei medii si mai putin high class, unde cererea reprezinta doar 5% din totalul cererilor existente pe piata locala. Pe de alta parte, patrunderea tot mai multor companii straine va determina achizitii importante pe segmentul imobilelor de protocol, prevazute in principal in oferta de lux.

Preturile vor evolua, insa diferit, locuintele care au atins deja pragul maxim curmandu-si ascensiunea.

Pretul la ofertele de lux din Cluj-Napoca este comparabil cu cele practicate in marile orase din Ungaria, Cehia, Franta si Bulgaria, in conditiile in care veniturile de aici sunt de cateva ori mai mici.

In Budapesta preturile apartamentelor noi se situeaza intre 960-2.300 de euro/mp, in timp ce in Cluj pretul de vanzare al unui imobil aflat in constructie noua se situeaza intre 700-1.300 de euro/mp. Preturile din Budapesta raman cele mai mari de pe piata imobiliara ungara, putand ajunge in V?r?smarty Square la 4.000 de euro/mp.

In Bucuresti, cele mai multe oferte de lux includ cladirile vechi, renovate si care beneficiaza de dotari si finisaje extravagante. Un metru patrat poate ajunge la 2.500-3.000 de euro.

Trecand la Cehia, in Praga, preturile devin si mai piperate, comparativ cu alte capitale europene. Aici preturile apartamentelor in imobile noi sunt cuprinse intre 1.700-2.500 de euro/mp, in timp ce in cazul apartamentelor situate intr-un imobil vechi sunt intre 850-1.200 de euro/mp.

Preturile imobilelor centrale, dotate cu sala de gimnastica, restaurant si gradina sunt majorate cu pana la 30% fata de restul ofertelor. Situatie se poate intalni si la Cluj, unde valoarea unui apartament finisat la cheie si cu dotari de lux poate creste cu aproximativ 20-30%.