Locatarii cladirii sint disperati, intrucit, chiar daca au devenit proprietarii de drept ai apartamentelor in care locuiesc, ei s-ar putea trezi in strada, in cazul in care Biserica Reformata ar primi inapoi imobilul.

Retrocedare fara acte

Din septembrie 2005, mai multe familii sint in proces cu Biserica Reformata din Ardeal, care cere retrocedarea cladirii din Piata Mihai Viteazul nr. 1.

Potrivit lui Gheorghe Grajdan, proprietar al unui apartament de la adresa mentionata, reprezentantii bisericii s-au prezentat in instanta cu „o hirtie pe care scria ca, in 1938, Bisericii Reformate din Ardeal i se distribuie imobilul asta (n.r., Piata Mihai Viteazul nr. 1) prin comasatie, deci nu scrie ca Biserica a primit prin donatie sau a cumparat cladirea“.

"Cum poate un administrator de cladire sa intre in posesia cladirii de pe o zi pe alta?“, exclama dezamagit Gheorghe Grajdan. In 2001, familia Grajdan a reusit sa cumpere de la Primaria Cluj-Napoca apartamentul in care locuiau in chirie din 1981.

Potrivit unei hotariri a Consiliului Local, emise in 2002 si puse in aplicare abia anul trecut, Biserica Reformata din Ardeal trebuia sa primeasca inapoi doar apartamentele care nu fusesera cumparate de catre fostii proprietari, insa hotarirea nu i-a multumit pe reprezentantii bisericii. Acestia au dat in judecata pina si Consiliul Local.

"Mergem pina la CEDO“

Familia Grajdan e doar una dintre cele implicate in scandalul pentru retrocedarea apartamentelor in care locuiesc de o viata. „Oamenii care isi duc zilele in aceasta cladire sint batrini, si daca vom pierde apartamentul nu mai avem unde sa stam.

Dintr-o pensie de 5 milioane, cit am eu, si 3 milioane jumate, cit are sotia, nu putem inchiria un apartament si sa si traim“, a precizat Gheorghe Grajdan.

In procesul intentat de reprezentantii bisericii, Tribunalul Cluj le-a dat cistig de cauza acestora, iar Asociatia de proprietari din Piata Mihai Viteazul nr. 1 a inaintat un recurs, care a fost respins de Curtea de Apel Cluj pe motiv ca „nu este intemeiat“. „Cind ne-au trimis acasa, sentinta aceasta nu avea data pe ea, asa ca nu am putut-o ataca cu recurs. A fost un siretlic de-al lor“, este de parere clujeanul.

"Am ajuns la capatul puterilor si nu ma pot vedea evacuat din apartamentul pe care l-am cumparat. Sintem cu totii decisi sa mergem la Strassbourg, la Curtea Europeana a Drepturilor Omului, pentru ca sintem convinsi ca acolo vom avea parte de dreptate“, este hotarit Gheorghe Grajdan.

Funar, de partea proprietarilor

Gheorghe Grajdan a apelat, in demersul sau pentru salvarea apartamentului pe care-l detine de ani buni cu acte in regula, la ajutorul senatorului PRM Gheorghe Funar. „M-am interesat de acest caz, dar nu se poate rezolva de azi pe miine. In momentul de fata, studiez atent legislatia referitoare la retrocedari.

Sint foarte indignat de cum se efectueaza retrocedarile in Cluj-Napoca“, a mentionat pentru Monitorul de Cluj senatorul Funar.

"Am inaintat un proiect referitor la anchetarea Statusului Romano-Catolic comisiilor speciale ale Senatului, proiect care a fost aprobat. Mentionez ca toate retrocedarile catre institutiile de cult au fost efectuate, in ultima perioada, pe baza Statusului Romano-Catolic, de aceea anchetarea acestuia e un lucru foarte important“, a mai declarat acesta.