Cand am fost anuntat ca dr. Ioan Popa (dr. nu in sensul de medic, ci de titlu stiintific) si o parte din conducerea cunoscutei firme Transavia tin o conferinta de presa in sala Amfiteatru a Casei de cultura a studentilor din Alba Iulia, am fost nedumerit.

Pe urma mi-am amintit ca directorul institutiei, Adrian Iodi, imi spusese ca respectiva sala a fost amenajata cu fonduri oferite de Transavia, 10000 RON.

Acesta a fost si motivul invocat de managerul firmei, inaugurarea oficiala, ca sa zic asa, a salii. La care a participat si rectorul Universitatii „1 Decembrie 1918” Alba Iulia, dr. Achim Moise, ca sa-si exprime gratitudinea fiindca de sala beneficiaza si studentii.

De altfel, nu este prima data cand Transavia se implica in proiecte sociale, atat in Alba, cat si-n alte zone din tara si nu doar in zona invatamantului, care, totusi, e unul dintre principalii beneficiari de pe urma activitatii profitabile.

Popa chiar a subliniat ca-n viata lui n-a condus nimic neprofitabil, insa si-a exprimat nemultumirea ca nici profitul nu poate fi folosit pentru sponsorizari dupa cum vrea cel care-l face, ci in masura in care permit reglementarile statului.

Daca tot am pomenit de profit, managerul firmei a spus ca desi anul acesta a fost unul mai greu din cauza amplificarii subiectului gripa aviara (el si-a exprimat din nou convingerea ca, de fapt, in Romania n-a fost gripa aviara), totusi se asteapta ca profitul sa fie cel putin cat anul trecut, 207 miliarde ROL, in ciuda scaderii preturilor - in medie cu 15% - provocata de criza aviara.

Este insa constient ca de-acum inainte trebuie sa se munceasca mai mult pentru un profit mai mic, chiar daca veniturile sunt mai mari.

Cum de firma sa n-a fost atat de grav afectata ca altele? Ba, chiar, a avut crestere de 40%! „Am venit tare din urma pe turnanta”, a fost explicatia plastica.

In fapt, este vorba de regandirea modului de vanzare, de schimbarea imaginii firmei (rebranding, c-asa-i la moda sa zici acum daca vrei sa te dai rotund cu colturi!) dar si de continuarea investitiilor in hale de productie (una in judetul Cluj, alta in judetul Sibiu, care vor fi si cele mai mari ale firmei si vor ridica la 9 numarul total de hale, dintre care 7 sunt in Alba, dupa cum a precizat Popa, raspunzand unei intrebari puse de alba-news.info).

In curs de construire, tot in Alba, la Teius, se afla si o fabrica pentru prelucrarea carnii (nu doar de gaina), care va avea capacitate de productie de 100 t/zi.

De altfel, raspunzand unei intrebari puse de alba-news.info, managerul de la Transavia a precizat ca nu intentioneaza sa construiasca hale in afara tarii, nici sa exporte (mai ales ca-n aeroportul din Bruxelles a vazut chiar saptamana trecuta un anunt care avertiza calatorii despre... gripa aviara din Romania!), ci sa devina liderul productiei din Romania in 2007, acum fiind pe locul al II-lea.

Poate parea curios ca nu vrea sa exporte. A explicat si de ce: a primit preturi foarte mici, de sub 4 euro/kg, or in acest caz este mai profitabil sa castige cota de piata aici, astfel incat sa salte de la 10% acum, la 15% in anul viitor.

Nu-si face mari probleme nici in privinta evolutiei preturilor si a importurilor. Se asteapta ca in aceasta iarna preturile sa scada, cum se intampla de obicei, nu exclude ca s-ar putea sa creasca si importurile de carne congelata, insa mizeaza pe faptul ca tot mai multi romani prefera calitatea carnii proaspete.

Iar la acest capitol considera Transavia imbatabila, atat datorita intregului proces tehnologic, supravegheat in permanenta, cat si calitatii ambalajelor pe care le foloseste. Pentru faptul ca sunt ceva mai scumpe, Transavia este singura firma de profil care foloseste asemenea ambalaje.

Desigur ca ar mai fi multe de spus, insa acesta nu este un articol publicitar; n-a fost scris cu pixul primit de la firma, ci cu tastatura proprie, nici sub influenta vinului de Jidvei oferit de Transavia (nu, pui nu erau in sacosele oferite de Mos Nicolae ziaristilor), ci sub a celui din productia proprie (glumesc).

Totusi, merita mentionat faptul ca parintii managerului Ioan Popa (si ai surorii lui, care face parte din stafful economic) nu mai mananca pui din propria ograda decat de Transavia de cand fiul si-a ironizat tatal ca a pus vreascuri in cratita, asa de putina carne aveau puii respectivi.

De altfel Popa a subliniat ca daca i-ar fi spus cineva inainte ca in 42 de saptamani poate obtine pui de 3 kg l-ar fi trimis la plimbare! Si ne-a asigurat ca povestea cu puiul care nu trebuie sa fie stresat cand e taiat nu e poveste fiindca altfel se produc modificari hormonale care afecteaza calitatea carnii.