Senatorul Partidului Romania Mare, filiala Bihor, a punctat acid la ultima intalnire cu presa oradeana, de saptamana trecuta, jocul facut de capii UDMR cu ocazia manifestarilor pricinuite de sarbatorirea Zilei Nationale a Romaniei. Verginia Vedinas a atacat duplicitatea reprezentantilor Uniunii Democrate a Maghiarilor din Romania.

“Colegii nostri de la UDMR au vorbit din nou despre autonomie, despre limba nationala care ar trebui sa devina alta, in acceptiunea lor, despre universitatea maghiara si despre chestiuni care depasesc limitele constitutionale”, afirma senatorul.

“Sarbatoarea organizata la Alba Iulia a fost una frumoasa, ridiculizata insa printr-o serie de manifestatii care au vrut sa atenueze importanta ei. M-am simtit jignita prin felul in care o parte dintre maghiari au luat in deradere sarbatoarea nationala a Romaniei.

Am avut un puternic sentiment de amaraciune cand am vazut cum inteleg unii din colegii nostri sarbatorirea zilei nationale, prin afisarea unor panglici de doliu”, a mai spus senatorul PRM Bihor. Vedinas a criticat aspru declaratiile presedintelui Uniunii Civice Maghiare, G?zd? Z?ltan, care a afirmat ca “pentru maghiari, 1 Decembrie e o zi de doliu”.

Profesorul universitar Verginia Vedinas atrage inca o data atentia asupra derizoriului in care cad, an de an, manifestarile Zilei Nationale a Romaniei.

In opinia senatorului bihorean, prin aceste evenimente s-ar putea considera ca minoritatea maghiara din Romania atenteaza in primul rand la bunul simt, apoi la simtul civic si patriotic, si nu in ultimul rand, la siguranta nationala, acestea putand fi considerati factori de destabilizare sociala.