Micii producatori de produse de panificatie din municipiul Turda au fost inchisi sau sunt pe cale de a-si reduce activitatea, in urma impunerii normelor europene in domeniul productiei de panificatie si morarit. Cu toate ca unii dintre ei aveau produse foarte reusite, asta nu i-a induplecat pe inspectorii sanitari sa le puna lacat pe porti.

Atelierele de lucru sunt prea mici, nu au destule incaperi pentru fluxul de productie si normele de igiena nu sunt indeplinite „ca la carte”.

Unul dintre motivele pentru care Autoritatea de Sanatate Publica Cluj a luat masuri in privinta agentilor economici din panificatie a fost necesitatea alinierii acestora la normele impuse de legislatia in vigoare.

Conform unui raport prezentat in urma controalelor pe la brutarii si patiserii in zona Turzii, s-a constatat ca este suficient ca 60% din unitatile de panificatie din Turda sa produca pentru ca necesarul municipiului sa fie acoperit.

Practic, in localitate functionau la inceputul anului 12 unitati de panificatie, in principal, cofetarii si brutarii, care alimentau atat zona centrala a municipiului, cat si cea din cartierul Oprisani. Dupa vizita lor pe la agentii economici, 5 unitati au fost puse pe butuci: s-au inchis sau sunt in curs de sistare a activitatii.

Alte 7 cofetarii si brutarii respecta legislatia in vigoare pentru ca au investit sume importante in retehnologizare si compartimentarea unitatilor de productie. Acestea pot acoperi cererea de pe raza municipiului Turda.

Ce norme nu sunt respectate?

Inca de anul trecut, patronii din morarit erau avertizati ca trebuie sa modernizeze unitatile in conformitate cu normele europene. Practic, ar fi fost suficient sa fie inceput un program de modernizare, pentru a se vedea bunavointa de a se adapta la cerinte.

Mai mult, pentru patronii care nu stiau incotro sa o apuce, Rompan elaborase si publicase un ghid de bune practici cu norme igienico-sanitare, care trebuie respectate in perspectiva integrarii Romaniei in UE. Aceste norme vizeaza modificari in procesul de fabricare al painii, dar si in comportamentul igienico-sanitar al morarilor si brutarilor.

Daca ar fi sa luam in calcul capacitatea de productie a fabricilor de paine din Turda, acestea ar fi trebuit sa investeasca minim 5.000 Euro, daca produc intre 5.000 si 7.000 de paini pe zi, si peste 30.000 de euro pentru o productie mai mare.

Un ghid de igiena si bune practici in panificatie arata ca brutarii trebuie sa faca dus inainte de a intra in brutarie, painea trebuie vanduta doar ambalata, iar brutarii cu mustata vor avea probleme privind normele de igiena. In general, brutariile mai mici din Turda au si un mic magazin in care o comercializeaza. Normele europene impun minim 10 metri patrati pentru o astfel de sala.

De ce au fost inchisi cei 5 agenti de panificatie turdeni? Iata cateva norme de igiena care nu erau indeplinite: faina se intalnea cu painea, lucru care nu este admis pentru a nu se produce infestarea cu germenii existenti in materia prima. Brutarii nu erau tocmai in regula: unghiile trebuie taiate si mustata rasa.

Patronii trebuiau sa instaleze in incinta unitatii dusuri si chiuvete cu pedala sau celula foto astfel incat sa nu se atinga robinetii, lucruri care nu erau de gasit. Oricat este de mare temperatura, nu se mai poate face paine la bustul gol, iar navetele in care se distribuie painea trebuiau dezinfectate d fiecare data.