Membrii gruparii infractionale conduse de Ilie Mihai Marcel, poreclit “Bebe Ilie”, care a terorizat timp de cativa ani Valea Jiului, au ajuns la “mana” judecatorilor Curtii de Apel Alba Iulia. Cei 12 inculpati vor sa scape de detentie, in timp ce repezentantii Parchetului cer inasprirea pedepselor.

Toti au fost condamnati de Tribunalul Hunedoara la pedepse cu inchisoarea relativ mici. “Indulgenta” judecatorilor din Deva s-a datorat, in principal, neretinerii, printre faptele pentru care au fost condamnati, a celei referitoare la constituirea si aderarea la o grupare de criminalitate organizata.

In replica, procurorii sustin ca ansamblul faptelor si al relatiilor dintre inculpati indica faptul ca fiecare dintre acestia avea un rol bine definit in cadrul gruparii.

Potrivit anchetatorilor, Ilie Mihai Marcel era liderul, iar restul erau “locotenenti”, respectiv “executanti”.

La Tribunalul Hunedoara, cele mai “grele” pedepse au fost incasate de Pavel Cenuse (29 ani) - 7 ani inchisoare pentru santaj, ultraj, tulburarea linistii si ordinii publice si viol, de Pal Imre (29 ani) - 4 ani inchisoare pentru santaj, ultraj si tulburarea linistii si ordinii publice, si de Zoltan Emil (42 ani) - 4 ani inchisoare pentru fapte similare.

Liderul grupului, Ilie Mihai Marcel, cunoscut in Valea Jiului si ca fost “locotenent” al lui Miron Cozma, a fost condamnat la 2 ani de inchisoare, tot pentru santaj, ultraj si tulburarea linistii si ordinii publice.

Ceilalti membrii ai gruparii au primit pedepse pana la maxim 2 ani dupa gratii: Iovan Liviu Alin - 6 luni inchisoare, Mihaila Alin Constantin - 2 ani, Berki Ion - 6 luni, Teodor Gabriel - 6 luni, Istodor Cristian - 6 luni, Goghie Gabriel - 1 ani si 6 luni, Iovan Olivia Alina - 1 an si 6 luni, iar Ceuta Gabriel Ianas - 1 an si 6 luni.

In prezent, singurii care se afla in arest sunt Pavel Cenuse si Pal Imre. Restul ar urma sa fie inchisi doar in momentul ramanerii definitive a hotararii judecatoresti de condamnare.

Activitatea infractionala a celor 12 persoane inculpate si condamnate s-a desfasurat in perioada 2002 - 2005. “Cartierul general” si sediul operational infractional era complexul “New Jambe”, apartinand cetateanului italian Carfagna Eraldo, local situat la parterul magazinului “Jiul” din centrul municipiului Petrosani.

De altfel, in incinta sau in apropierea acestui local s-au petrecut majoritatea infractiunilor de care sunt acuzati membrii gruparii. Carfagna Eraldo s-a constituit parte civila in dosar cu trei miliarde lei vechi, reprezentand despagubiri civile.

Judecatorii Tribunalului Hunedoara au considerat, insa, ca nu sunt motive pentru a-i obliga pe inculpati sa-l despagubeasca pe omul de afaceri strain.

Scena unui viol, relatata in rechizitoriu

Semnificativ pentru modul foarte violent in care actionau inculpatii o constituie “scena” unei agresiuni a carei victima a fost o tanara de 18 ani, relatata de procurori in rechizitoriu. “In noaptea de 18/19.10.2003, partea vatamata T. B., impreuna cu prietenele ei, S. C. si B. V., au plecat de acasa, localitatea Vulcan, in Petrosani, la discoteca New Jambe.

S-au distrat circa doua-trei ore, dupa care tanara de 18 ani a mers la garderoba, pentru a pleca acasa. Atunci a aparut langa ea Pavel Cenuse, care si-a stins tigara de antebratul ei. T.B., ingrozita fiind, a incercat sa fuga, insa inculpatul i-a spus ca o asteapta afara, iar daca nu va iesi, va veni el sa o ia.

Fata a fugit in discoteca si a incercat sa se ascunda pe o canapea, fiind acoperita cu paltoanele unor tineri. Dupa circa 5 minute, Cenuse Pavel a intrat in discoteca si s-a deplasat spre canapeaua unde era partea vatamata, a dat hainele la o parte si a ridicat-o pe aceasta de par.

Partea vatamata a fost lovita de catre inculpat, spre stupefactia tuturor clientilor, care, de altfel, nu au intervenit, datorita faptului ca era de notorietate apartenenta lui Cenuse la grupul infractional organizat condus de «Bebe Ilie». Inculpatul a scos-o pe partea vatamata din discoteca, in timp ce aceasta se impotrivea si solicita disperata ajutor.

(...) Cenuse Pavel a dus-o pe tanara intr-un gang din imediata apropiere. In acest loc, partea vatamata a fost supusa perversiunilor sexuale si violului. Cenuse Pavel, dupa ce a supus-o acestor orori pe fata de 18 ani, a amenintat-o ca o cauta si o omoara daca va povesti cuiva cele intamplate”, se arata in rechizitoriu.

Dosarul aflat pe rolul Curtii de Apel Alba Iulia a inceput cu o amanare, pentru ca inculpatii sa isi poata angaja aparatori.