Peste 180 de oameni au fost reangajati, ieri, la Exploatarea Miniera “CupruMin” Abrud (judetul Alba), dintre cei 755 disponibilizati in ultimele zile. Acestia au profitat de prevederile legii si au incasat fiecare aproximativ 200 de milioane de lei vechi, dupa care firma, aflata in negocieri de privatizare, a fost silita sa ii reangajeze pentru a evita o poluare cu ape acide.

Oamenii au reusit sa profite de prevederile legii care le dadea dreptul sa isi ceara disponibilizarea si sa incaseze astfel intre 160 si 210 milioane de lei vechi, plus cate opt milioane lunar, timp de doi ani. In plus, oamenii au dreptul si la indemnizatia de somaj.

Din acest motiv, absolut toti angajatii “CupruMin” si-au depus cereri de disponibilizare, desi societatea este in negocieri pentru o asociere in vederea privatizarii.

Practic, ortacii s-au grabit sa isi depuna cererile de disponibilizare la sfarsitul anului trecut, crezand ca din 2007 nu vor mai putea face acest lucru.

Plecarea oamenilor din sistem lasa descoperita activitatea de la iazul de decantare de la Valea Sesii, cu riscul unei deversari necontrolate, drept pentru care angajatii au fost convinsi, la insistentele subprefectului Clement Negrut, sa isi amane aceasta decizie.

Negrut a spus ca cele 186 persoane angajate, ieri, trebuie sa asigure desfasurarea activitatilor tehnologice de neutralizare a apelor acide, supravegherea si intretinerea iazurilor de decantare si a drumului de acces la iazuri si la mina. “Pentru acesti oameni s-a trimis deja la minister o nota pentru aprobarea bugetului din care urmeaza sa fie platiti.

Este vorba de 36,5 miliarde lei vechi, pentru 11 luni”, a spus subprefectul Negrut.

“Noii” angajati vor primi salarii si isi vor putea pastra si salariile compensatorii, plus cele opt milioane de lei in fiecare luna, insa vor pierde indemnizatiile de somaj. Subprefectul a adaugat ca dupa finalizarea negocierilor de privatizare, alte 400 de persoane vor fi angajate in aceleasi conditii.

Privatizare via Insulele Virgine

Exploatarea miniera de la Rosia Poieni, una dintre cele mai mari din Europa in domeniul exploatarii cuprului, va fi preluata, foarte probabil, de un consortiu format din trei societati comerciale - “Cuprom” SA Bucuresti, “Energo Mineral” SA Baia Mare si “Ipronef” SA Bucuresti - avand actionari firme inregistrate in paradisuri fiscale din Cipru si Insulele Virgine.

“Cuprom” SA are ca si actionari 6 societati inregistrate in Cipru. Administratorii societatii sunt, conform Oficiului Registrul Comertului, trei persoane fizice din Bucuresti: Horia Schiopu Simu, Horia Pitulea si Costea Mircea Ionut, ultimul fiind cumnatul presedintelui PSD, Mircea Geoana.

Primii doi sunt actionari si la “Energo Mineral” SA Baia Mare, insa detin doar cate o actiune, la fel ca alte doua persoane fizice tot din Bucuresti: Florin Calangiu si Mircea Stroe. Totodata, pachetul de 99,992 la suta din actiunile “Energo Mineral” Baia Mare este detinut de un offshore din Insulele Virgine - “Energo Mineral Trading” LTD.

Procedura de preluare a “CupruMin” SA se va derula, initial, sub forma unei asocieri intre consortiul respectiv si Statul Roman pe o perioada de 3 ani, timp in care investitorul s-ar obliga sa realizeze investitii de 155 de milioane de euro. Dupa aceasta perioada consortiul ar urma sa devina proprietarul exploatarii miniere.