Zeci de sateni din localitatea Campu lui Neag, in apropierea orasului hunedorean Uricani, sunt in continuare napastuiti de soarta, dupa mai bine de 20 de ani de cand au fost stramutati fortat. Satul lor a fost ras de pe fata pamantului de regimul comunist, care a vrut cu tot dinadinsul sa dezvolte o cariera de huila in locul gospodariilor momarlanesti.

Acum, autoritatile i-au uitat si, pentru a ajunge acasa, oamenii trebuie sa strabata un drum distrus, impracticabil, iar despre accesul autoutilitarelor in zona nici nu se poate pune problema. In 1985, o parte a localnicilor din Campu lui Neag au fost stramutati, dupa ce autoritatile comuniste au decis ca in locul vetrei satului sa fie deschisa o cariera pentru extragerea huilei.

Oamenii si-au mutat gospodariile la circa 3 kilometri de vechiul amplasament, pe un teren numit “Fetele Toplitei”. In doar cativa ani cariera s-a inchis, pentru ca studiile au indicat clar ca zacamantul de carbune este insuficient pentru a mentine deschisa exploatarea.

Oamenii au ramas, insa, cu gustul amar al dezradacinarii, iar dupa atata amar de vreme nu au nici macar un drum amenajat pana la gospodariile lor.

Initial, reprezentantii fostei cariere Campu lui Neag au amenajat o cale de acces, pentru ca era necesara transportului de materiale si a altor bunuri rezultate din demolare, insa acum drumul este intrerupt, spalat de ape si complet degradat. In zona nu au acces ambulantele sau pompierii, iar despre alte utilitati nici nu poate fi vorba.

“Un abuz facut in perioada comunista, cand goana dupa aurul negru nu tinea cont nici de lege, nici de traditii, este continuat acum, cand nu se intreprinde nimic pentru reabilitarea drumului de acces in acea zona. Trebuie subliniat ca vatra satului Campu lui Neag a fost practic distrusa, o mare parte dintre sateni fiind «exilati» in zona numita «Fetele Toplitei».

Daca fostul regim a facut cel putin un drum pentru ca acestia sa nu fie izolati, drum distrus cu trecerea timpului, administratia actuala din Uricani demonstreaza inca o data ca importanti sunt votantii care locuiesc in oras, pentru care se cheltuiesc sume enorme, de exemplu pavazarea orasului de sarbatori, cele cateva familii neinfluentand foarte mult votul”, a declarat consilierul local Daniel Morar, unul dintre sustinatorii celor care cer ajutorul autoritatilor.

Oamenii din zona Fetele Toplitei au trimis un memoriu catre Consiliul Local Uricani, prin care sesizeaza situatia in care se afla si asteapta inca o mana de ajutor.