Adunarea de joi seara de pe platoul de la Sala Sporturilor a devenit o traditie. In Cluj s-a format o comunitate a tinerilor iubitori de masini, cu precadere modificate. De doua saptamani, insa, a devenit o obisnuinta ca intalnirile soferilor sa fie supravegheate la sange de echipaje ale Politiei si Jandarmeriei.

La ora 22.20 se stransesera la Sala Sporturilor in jur de 200 de tineri pe langa autoturisme. Aproximativ 30 de soferi si prietenii acestora s-au strans in jurul masinilor sa povesteasca, sa asculte muzica si sa arate fiecare ce are nou pe “bolid”. Unele gasti se stiu intre ele, altele, nu.

Cativa tineri au venit pe jos la platou doar pentru a vedea si a auzi ce mai e nou pe piata auto clujeana. In total, s-au strans vreo 200 de persoane, baieti si fete. Fata de saptamana trecuta, au fost mai putini impatimiti ai motoarelor iesiti in strada.

In 1 februarie, patru echipaje de politie, insotite de trupe de interventie, au legitimat 180 de persoane si 50 de autoturisme dintr-un total de 300 de persoane si 80 de autoturisme.

Inhibati de politisti

De cum s-au adunat iubitorii de masini, au aparut Logan-urile Politiei Rutiere si ale Sectiei 4 Manastur. Pe langa doua echipaje de politie, platoul de la Sala Sporturilor a fost flancat de un autoturism al Jandarmeriei si de o dubita a trupelor de interventie rapida ale Politiei (mascatii).

Practic, cea mai urmarita masina pe „pista” a fost cea a Politiei, desi au fost curajosi care au incercat cate un demaraj in forta si un mic „drift” (alunecarea masinii prin tragerea franei de mana si virarea de volan la o viteza normala sau mai mare) pe asfaltul de buna calitate al platoului.

Aproape tot timpul cat a durat intalnirea, o masina a Politiei a fost parcata in zona de rulare, incurcandu-i sau intimidandu-i pe cei care au vrut sa-si testeze indemanarea, lucru neinterzis de lege.

Majoritatea tinerilor nu i-au bagat in seama pe oamenii legii, povestind intre ei si ascultand muzica, insa se putea simti o anumita tensiune din cauza faptului ca politistii le-au urmarit si cea mai mica miscare de volan. Unii spun ca politistii chiar ii motiveaza sa fie mai uniti si sa-si doreasca mai mult sa se intalneasca joi seara.

"Toti se tem acum, dupa ce saptamana trecuta au fost suspendate noua carnete si s-au aplicat 145 de puncte de penalizare”, a spus un tanar. Ciudat este ca seful Politiei Rutiere a spus atunci ca nu s-au aplicat sanctiuni, fiind doar o actiune preventiva.

Mania de a tuna

Elementul esential al acestui gen de intalniri sunt masinile „tunate” (de la englezescul „tuning”), adica ce au modificate sau inlocuite piese si componente de serie. Fara masini tunate de admirat, intalnirile nu-si au rostul.

Fenomenul "tuning” a luat amploare odata cu seria de filme „The Fast and the Furios” (Furios si iute) si seria de jocuri pe calculator „Need for Speed Underground”. Surpinzator, desi pe strazile din Cluj-Napoca se pot vedea autoturisme tunate aproape in totalitate de catre firme specializate, la adunarea de joi seara nu au fost zariti astfel de bolizi.

Au fost cu precadere BMW-uri sau Opel-uri din anii ‘90 si inceputul anilor 2000, la care le-au fost schimbate elemente de design (genti, spoilere si bare de protectie) sau au fost vopsite personalizat. Prin motoare puternice si tuning sport de calitate, s-au evidentiat un VW Golf si un Opel Vectra.

Adunarea de joi seara este si o buna ocazie pentru cei care vor sa-si vanda sau sa dea masina la schimb, lucru demonstrat de afisul de pe geamul unui autoturism.

Se mai aude de cate o ”liniuta”

Intr-o discutie, un tanar intreba daca se fac ”liniutze” (intreceri pe un drum drept si scurt) pe platoul de Sala Sporturilor. „Pana saptamana trecuta se mai dadeau. Dar acum se pare ca vine Politia in fiecare joi seara. Daca ai ceva modificat la ea, imediat se ia de tine. Ne intalnim aici la o poveste. Poate dupa ce pleaca, dupa 12, mai vine careva.

Unii se mai dau pe la Luna”, i s-a raspuns. Dupa o aproximativ o ora, dintr-o data, toata lumea s-a suit in masini si a demarat in tromba spre diverse cartiere. Reporterii ZIUA au mers la cartodromul de la capatul cartierului Gheorgheni, avand informatii ca acolo isi testeaza indemanarea si masinile tunate unii clujeni.

Pe la ora 23.30, un Audi A4 parcurgea, doar la lumina farurilor, curbele cartodromului. Scartaitul rotilor era singurul zgomot ce se auzea pe o raza de un kilometru. Pe marginea circuitului, conducatorul Audi-ului era cronometrat de doi prieteni ce venisera cu o Skoda Octavia tunata. Ne-am intors la Sala Sporturilor, insa nu am gasit decat o singura masina a Sectiei 4 Politie.

Am fost invitati sa vedem “abuzul Politiei”

ZIUA de Cluj publica sambata trecuta un articol despre actiunea de amploare a Politiei, din seara zilei de 1 febraurie, privitoare la tinerii despre care seful Politiei Rutiere Cluj, Alexandru Muresan, a spus ca “s-au adunat in vederea organizarii de asemenea intreceri”.

“Se organizeaza astfel de \ntalniri de multa vreme si as vrea chiar sa participati si sa vedeti exact ce se intampla joi seara. Si sa observati si abuzul pe care il face Politia cu participantii.

Daca puteti sa ne afisati legea care interzice intalnirea neorganizata a mai multor prieteni intr-o parcare pentru a discuta despre masini si nu numai”, ne-a scris unul dintre participanti, ce s-a semnat “Mitza”.