Odata cu intrarea in Uniunea Europeana oieritul traditional in judetul Sibiu se modernizeaza. Pentru ca exporturile sa continue, ciobanii sibieni vor imperechea mioarele lor cu berbeci din Germania. Asta dupa ce oaia turcana romaneasca a inceput sa nu mai fie cautata pe piata internationala. In conditiile imprerecherii cu berbeci nemti, toti mieii vor fi vanduti in afara tarii.

Ciobanii din Sibiu au vazut salvarea intr-un contract cu o Asociatie din Germania care vrea sa achizitioneze intreaga productie de miei din judet din anul viitor. Conditia este insa ca oile romanesti sa fie imperechiate cu berbeci din Germania. „Berbecii din Germania sunt diferiti de ai nostri. Ai nostri au multa grasime si de asta le baga la ale noastre vina”, spune

Petru Mitrea, proprietar de oi. Toti ciobanii din judet isi fac acum calculele si decid cate oi sa introduca in noul program. Noi ne-am gandit, asa valabil pentru noi, ar fi un 7 - 8 lei, ca sa castigam si noi ceva. Noi ne-am gandit la vreo 2- 3 euro pe kilogram, ca sa castigam si noi ceva", spune Ionica Carstea, un alt proprietar oi. Oierii sibieni si-au pus mari sperante in acest proiect. Fara el, normele europene or sa vina de hac unei meserii vechi de mii de ani. "Moare oieritul daca nu. Ca noi suntem pentru asa ceva. Noi alta meserie nu stim. Noi am trait pe treaba asta si asa stim. Sa merem la munte, sa venim de la munte, sa merem la oi.

Ne dam acum si noi cu Uniunea Europeana, dar mai putin ca noi nu suntem pregatiti pentru ei", spune Petru Mitrea.

Comisia oierilor

Imperecherea turcanelor romanesti cu o rasa superioara din punct de vedere calitativ a fost una din temele de discutie de saptamana trecuta a intalnirii Ascocatiei Crescatorilor de Oi din judetul Sibiu SC Ovisib SA.

In vederea unui dialog si a unei comunicari mai bune cu crescatorii de oi din strainatate, oierii sibieni au stabilit infiintarea unei comisii care sa poarte discutiile in numele lor.

"S-au imputernicit trei membri pentru negocierea unei colaborari cu trei asociatii din Germania pentru obtinerea unor miei hibrizi intre turcana si rasa de carne numita cap negru german”, a declarat Mircea Opris, directorul Oficiului Judetean pentru Consiliere in Agricultura.

Din comisia de negociere fac parte Andrei Marcel, presedintele Asocietiei Crescatorilor de Oi din judetul Sibiu si Popa Dumitru, unul dintre cei mai mari proprietari de oi din Marginime. Daca toate negocierile vor decurge conform planului, in septembrie vor putea fi adusi primii berbecuti la monta. Noua rasa care ar putea rezulta ar urma sa fie specializata in productia de carne.

Zeci de familii din Marginimea Sibiului ar ramane fara un venit daca oieritul ar disparea. Peste 450.000 de mioare cresc acum in judet, iar proprietarii lor se agata de orice sansa pentru a-si putea continua munca.