Timisoreanul Mircea Marius Maier isi cauta de sase ani masina care i-a disparut brusc de pe strada in ajunul Craciunului, in anul 2001. Initial, omul a crezut ca autoturismul i-a fost furat, dar a aflat, abia in anul 2005, ca Dacia 1300 i-a fost ridicata, la sugestia unui echipaj de politie rutiera, pentru ca nu era parcata regulamentar.

De mai bine de un an, Marius Maier a reluat incercarile de a-si gasi masina, ba pe la Politie, ba pe la Primarie, insa aceasta pare sa fi disparut fara urma. Daca, totusi, isi va gasi Dacia, Maier ar trebui sa plateasca peste 87 de milioane de lei vechi drept taxa de depozitare.

Masina pentru care Mircea Marius Maier plateste, de sapte ani, impozit a fost ridicata de pe strada Carei din Timisoara. Cand a vazut ca i-a disparut autovehiculul, Maier s-a adresat politiei, pentru ca a crezut ca aceasta i-a fost furata. “Eu nu eram un sofer pasionat, dar mi-am cumparat masina pentru ca sa nu zica lumea ca nu am”, glumeste timisoreanul.

In 2001, cand a raportat disparitia, politistii au sunat, mai intai, la Retim, regia municipalitatii la acea vreme, care se ocupa, impreuna cu Politia Rutiera, de ridicarea de pe domeniul public a masinilor parcate ilegal. Dupa ce angajatii Retim i-au spus ca masina nu se afla in custodia lor, politistii au incercat sa dea de urma hotilor.

Dupa aproape trei ani, Mircea Marius Maier a primit o instiintare acasa, prin care i se arata ca masina a fost furata, autorii nu au fost prinsi, iar cazul a fost clasat.

Dupa ce a platit impozit pentru un bun pe care nu-l folosea, la finele anului trecut, in preajma Craciunului, Mircea Marius Maier s-a hotarat sa-si radieze autoturismul din evidente. Cand s-a prezentat la ghiseul de la sediul Politiei Rutiere, omul a avut surpriza sa afle ca, de fapt, masina nu era furata, asa cum s-a crezut initial, ci a fost ridicata pentru ca a fost parcata ilegal.

De aici, timisoreanul a fost trimis la Primarie, pentru a-si recupera Dacia. Functionarii au ridicat, insa, din umeri, pentru ca institutia nu are o evidenta a masinilor pe care le ridica alte autoritati. “In atributiile Primariei intra ridicarea doar a masinilor abandonate, asupra carora exista dovezi clare ca nu mai au proprietari.

Cu toate ca am depistat peste 600 de asemenea rable, nu am ridicat nici macar una pana acum, pentru simplul motiv ca la licitatiile tinute pentru concesionarea acestui serviciu nu s-a prezentat nici o firma”, a declarat seful Biroului Transporturi din Primaria Timisoara, Culita Chis.

Nici la Retim nu sunt mai multe sanse ca Dacia lui Mircea Marius Maier sa fie gasita, mai ales ca directorul tehnic al institutiei, Florin Cepanariu, n-a avut timp pentru a cerceta situatia. Inspectorul principal Florin Bolbos, seful Politiei Rutiere, instalat doar de cateva zile in functie, a incercat si el sa dea de urma buclucasei masini, insa tot fara succes.

Din arhivele institutiei a disparut dovada ca masina a fost ridicata in iarna anului 2001. In fata unei asemenea situatii, pentru ca nu a fost anuntat ca i-a fost ridicata masina, dar si pentru ca nu mai poate sa-si exercite dreptul de proprietate asupra unui bun pe care a dat bani seriosi la achizitie, Maier vrea sa dea in judecata institutiile care il poarta, de sase ani, pe drumuri.

Jaguarul din fostul garaj al partidului

In Timisoara s-a mai inregistrat un caz rasunator de masina ridicata de autoritati fara ca proprietarul sa poata reintra in posesia ei. In timpul ultimului mandat al presedintelui Ion Iliescu, la o vizita a acestuia la Timisoara, politistii au dispus ridicarea mai multor masini din parcarea Casei Tineretului.

Printre acestea, un Jaguar al unui timisorean care tocmai pregatea autoturismul pentru omologare si incerca sa-si intocmeasca acte pentru masina. Vehiculul a fost luat si transportat la fostul garaj al PCR, unde se afla si astazi. Bijuteria nu poate reintra in posesia proprietarului pentru simplul motiv ca nu are talonul masinii cu care ar putea scoate un autovehicul din custodia autoritatilor.