STRADA PIETRUITA E PLINA de masini trase pe dreapta, cu portbagajele deschise, sa iasa la iveala porumbeii din custi. Oamenii care ii au la vanzare si cei care au venit sa-i cumpere sunt cei mai multi trecuti de 50 de ani si, dupa masini, dupa haine, dupa aspect, fac parte din patura de mijloc. Printre ei mai zaresti si cate un tanar; in definitiv, orice pasiune se deprinde de timpuriu.

“Cat sunt astia pe rosu?“ “Un milion bucata, un milion jumate perechea“, raspunde proprietarul pasarilor care apartin rasei strasser. Exista strasser pe rosu, pe vanat, pe negru. Cam toti porumbarii se cunosc intre ei. “Sa traiesti, nea Bita!“ Nea Bita, un om de vreo doi metri, e printre cei mai vechi si mai laureati crescatori de porumbei din Craiova.

A avut odata 25 de porumbei la Berlin, la o expozitie sau la un concurs, si din 25, 24 s-au intors inapoi, in curtea lui. La un moment dat, nea Bita s-a imbolnavit, i-a iesit o buba in cap de nu mai stia de el. S-a vindecat, dar nu s-a mai putut tine de pasiunea lui de-o viata.

A dat porumbeii - “zece unuia, douazeci altuia si tot asa“ - mai are cativa prin curte si bineinteles ca duminica nu poate sta departe de targul de pasari. Sa se uite, ca la expozitie. “Ne gonesc astia, jandarmii, de parc-am fi infractori!“, ofteaza fostul campion porumbar.

“ASTA E HOBBY-UL NOSTRU, nu jucam pocher, nu jucam la ruleta, sa ne pierdem banii si dupa aia sa-i luam pe aia la bataie, ca Gigi Becali.“ “Porumbelul e in aceeasi grupa cu papagalul, cu canarul.

Pe aia de ce ii lasa sa vanda in piata, si pe noi ne alearga prin toata Craiova?““Pai ce, primarul stie ce-i aia porumbel? A auzit de vioriu, de Maria Stuart? El crede ca porumbeii zboara prin biserica!“ Cu doua saptamani in urma, crescatorii de porumbei de pe strada Nerva s-au rasculat nitel in fata jandarmilor. “Au venit vreo zece, au tot patrulat pe aici.

Noi am facut scandal, si de atunci au lasat-o mai moale, acum nu mai venira deloc. Sa ne dea un spatiu amenajat oriunde, in Romanesti, in Piata Centrala, ce, suntem infractori? Porumbelul e o pasare de ornament, zbor si joc.“ Columbofilii nu au de ce sa-si ascunda pasiunea lor si nu pricep de ce trebuie totusi sa se ascunda de jandarmi.

“Printre porumbari sunt doctori, sunt juristi, sunt... Uitati-l pe domnu’ colonel, de ce trebuie sa vina la targ pe furis?“ Domnul colonel Coanda, obisnuit sa respecte legea, cat ar fi ea de dura, a dat o raita sa afle daca targul a primit aviz de functionare, sa aduca si el marfa. Nu o va aduce nici duminica asta.

In tara orataniilor pitice sau uriase

Din targul de porumbei, lumea pleaca la expozitie, la Liceul Sanitar. Cine creste porumbei creste si gaini si cocosi - pasarile expuse aici spre vanzare. Unde mai pui ca vanzarea se desfasoara legal!

Intri la expozitie si ai ajuns pe un taram unde pasarile se zaresc la alta scara decat cea reala: ele sunt fie mult mai mari, fie mult mai mici decat orataniile care cucurigheaza si cotcodacesc in mod obisnuit prin bataturile oamenilor. Cocosul brahma e cat un curcan si are inclusiv ghearele acoperite cu pene. Ajunge la sase kilograme.

Ca-n “Punguta cu doi bani“: “de ti se parea ca-i un irod de cei frumosi, iara nu cucos de facut cu bors“. Totusi, stapanii acestor pasari de rasa le mai arunca si in oala de pe foc din cand in cand. Ele se tot inmultesc, iar ei nu le pot vinde pe toate. “A venit nepoata-mea cu niste colegi pe la ea si le-am facut oua brahma in tigaie.

I-am zis: «Unde mai mancai tu omleta de patru sute de mii?»“, ii povesteste cineva cuiva.

Un mega sau un micrococos costa de la un milion in sus. In caz ca e de vanzare. “N-am decat doi, nu-i dau“, raspunde unul, intrebat cat cere pe cocosul galben-roscat.