De la munca "la negru“, la risc major de accidente

Incidentul de la Apahida a avut loc pe parcursul unui control de fond desfasurat de catre ITM Cluj miercuri, 21 februarie, pe un santier al firmei SC Rosso Star SRL, care construieste blocuri de garsoniere in comuna clujeana Apahida.

Societatea a mai fost verificata de lucratorii ITM Cluj, care au constatat folosirea fortei de munca fara forme legale, drept care „exista suspiciunea ca se va continua la fel“.

Din echipa care s-a deplasat pe respectivul santier faceau parte Daniel Pacurariu, inspector-sef al ITM Cluj, insotit de doi alti inspectori ai institutiei (intre care si o femeie) si Marcel Muntean, inspector-sef adjunct in cadrul Postului de Politie Apahida.

"Am constatat ca acea firma nu avea nimic, nici conditii de munca, nici echipament de protectie, nici macar balustrade la schele, si mai functiona si un motor electric neprotejat. Era vizibil cu ochiul liber ca acolo exista un risc major de accidente“, relateaza Pacurariu.

"Se juca cu cutitul ca la circ“

Echipa ITM a inceput sa inregistreze imagini foto si video, „probe“ cu cele observate pe santier, in prezenta lui Nicolae Pop, unul dintre administratorii firmei, care incerca sa se opuna controlului. A fost momentul „interventiei“ lui Stefan Moldovan, celalalt asociat al SC Rosso Star SRL. „S-a postat in fata usii tinind in mina un cutit, se juca cu el ca la circ si spunind ca acolo nu intru, ca nu vrea sa stie nimeni ce face acolo si ca poate face o bomba atomica...“, relateaza seful ITM Cluj. „Agresorul m-a si imbrincit, insa sansa a facut ca prezenta organului de politie din Apahida sa impiedice degenerarea evenimentului intr-o bataie de strada...“, adauga acesta.

La final, societatea a fost amendata cu suma de 9.000 RON pentru impiedicarea efectuarii controlului, iar lucrarile pe santier au fost sistate din cauza „riscurilor majore la care era expusa viata angajatilor“, pina la remedierea neregulilor. De asemenea, Pacurariu va depune in cursul zilei de astazi o sesizare la Parchet cu privire la agresiunea suferita.

"In momentul de fata, avem un protocol de colaborare cu politia si facem demersuri pentru a coopta si jandarmeria“, precizeaza Pacurariu, adaugind ca pentru a diminua riscurile la care sint supusi inspectorii de munca a propus modificarea textului de lege in acest context, in vederea considerarii ca infractiune a impiedicarii controalelor. (Florentina T|TAR)

Surprize la Iulius Mall si Bechtel

Controalele inopinate din ultima perioada au scos la iveala nereguli chiar si la societati precum Bechtel sau cele care construiesc complexul Iulius Mall. Din cele 21 de firme care ridica acest complex, avind 565 de salariati, 10 au fost santionate, aplicindu-se 11 amenzi contraventionale, in valoare de 94.200 RON.

S-a constatat ca 49 de persoane lucrau in cadrul acestora fara forme legale de angajare. In ceea ce priveste societatea care lucreaza la Autostrada Transilvania, verificarile au evidentiat faptul ca nu au fost incheiate contracte de munca pe o perioada nedeterminata. „Contractele de munca pe o perioada determinata se pot incheia in anumite conditii, insa nu este cazul celor de la Bechtel.

Nu ne asteptam ca o firma care a investit atit de mult in consultanta sa nu cunoasca si sa nu respecte asta“, apreciaza seful ITM.