Casa Judeteana de Pensii a fost luata cu asalt, ieri, de sute de pensionari. Oamenii s-au calcat in picioare, in incercarea de a prinde bilete de tratament pentru prima serie din acest an.

Mai ales ca sejurul incepe astazi. "N-am crezut ca voi ajunge sa ma inghesui in halul asta, mai ales ca am inteles ca bilete sint. De fiecare data trebuie sa fim umiliti, sa stam la cozi, sa cersim drepturile putine pe care le avem", se plingea, ieri, o batrinica "sifonata" serios in fata ghiseului.

Haos

Sute de pensionari s-au imbulzit, ieri, la ghiseele de la parterul Casei Judetene de Pensii (CJP). A inceput distribuirea biletelor de tratament pentru primul trimestru al anului. Haosul a fost creat de Casa Nationala de Pensii si Alte Drepturi de Asigurari Sociale, care a trimis abia acum biletele la Sibiu, desi trebuia sa o faca inca de luna trecuta. Cei mai multi dintre pensionarii care s-au aflat la coada vor pleca astazi spre statiuni, intrucit prima serie incepe cu data de 28 februarie.

Scuze

Desi functioneaza cu toate ghiseele, CJP nu poate face reduce rapid cozile. "Pentru prima oara de cind eliberam bilete de tratament, pentru perioada de iarna, este o astfel de aglomeratie. Am luat deja masura de a prelungi programul de lucru la ghisee si ne cerem scuze pentru situatia creata. Din pacate, situatia nu se da datoreaza Casei noastre, iar situatia este identica la toate casele de pensii din tara", spune Mircea Manea, directorul adjunct al CJP Sibiu.

Modernizarea

Un motiv pentru care s-a creat haos la ghisee este modernizarea sistemului de repartizare a biletelor de tratament balnear. „Este vorba de implementarea de catre Casa Nationala a unui nou sistem informativ integrat de distribuire a biletelor de tratament, care permite cunoasterea operativa a situatiei biletelor din intreaga tara. In plus, primele bilete pe care le-am primit pentru repartizare au data seriei 28 februarie.

Deci plecarea in statiune ar fi miine (n.r. - azi). In aceste conditii, am luat masuri de anuntare a celor care si-au exprimat dorinta de a merge la tratament in prima serie si, dat fiind timpul foarte scurt de distribuire, s-au format aceste cozi", explica directorul Manea.

Bilete cu reducere

Pensionarii beneficiaza de bilete cu reducere in baza unei recomandari a medicului. Preturile sint foarte avantajoase, fiecare persoana platind pentru un sejur de 18 zile, cu trei mese pe zi si doua sau trei proceduri medicale, doar jumatate din pensia pe care o primeste intr-o luna. Pentru prima serie s-au inscris, inca de la finele anului trecut, circa 270 de persoane.