Sefii minerilor din Valea Jiului au iesit, intr-un singur an, de aproape 20 de ori din tara, pentru a participa la diverse simpozioane, organizate in cele mai exotice colturi din lume. Pentru aceste deplasari, ei au cheltuit o suma de 90.000 de euro, in timp ce mineritul se zbate pentru a supravietui de la o zi la alta.

Directorul general al Companiei Nationale a Huilei, Daniel Surulescu, pare sa fi prins gustul excursiilor peste hotare pe banii CNH, in conditiile in care de la jumatatea anului 2006 aproape nu exista luna fara o iesire in strainatate.

Ministrul Economiei si Comertului, Varujan Vosganian, a dispus, ieri, postarea pe site-ul oficial al MEC a listei detaliate cu delegatiile in strainatate, pe bani publici, efectuate de sefii minerilor din Valea Jiului.

Astfel, din aceste date reiese ca, intr-un an, directorul general al CNH Petrosani, Daniel Surulescu, a vizitat, rand pe rand, Polonia (23.05 - 27.05.2006), Republica Ceha (16 - 19.06.2006), Germania (7-8.08.2006), Austria (4 - 9.09.2006 si Elvetia (26.11 - 2.12.2006).

Nici celelalte persoane cu functii de raspundere din cadrul companiei nu au fost uitate si au ajuns pana in Sri Lanka si Mongolia, sa vada cum sta mineritul prin indepartatele strainataturi.

Delegatii formate din sefi de servicii sau directori din cadrul companiei din Petrosani au mai fost plecate in Ungaria, Germania, Finlanda, Austria, Olanda, Portugalia si Estonia, unde au participat la tot felul de simpozioane, schimburi de experienta sau seminarii internationale, evident pe banii CNH.

Cele mai de rasunet sunt, in mod evident, Forumul Internatonal Minier "Discover Mongolia" - desfasurat in perioada 11 - 18.09.2006, la care au participat consilierul Valeriu Butulescu si Ioan Udrea - inginer-sef in cadrul CNH, dar si Simpozionul international pe tema "Protectei mediului ambiant", desfasurat in Sri Lanka, in perioada 22 - 23.12.2006, unde a fost plecat tot Butulescu.

"Conducerile unitatilor miniere subordonate CNH au cheltuit, anul trecut, aproape 90.000 de euro pe deplasarile in tara si strainatate", a declarat ministrul Economiei si Comertului, Varujan Vosganian, cel care a dispus, de altfel, si desecreti-zarea deplasarilor in strainatate facute de angajatii cu functii de raspundere din cadrul CNH.

Acestia trecusera la secret atat destinatiile, cat si sumele alocate pentru deplasarile in strainate.