Spiritul bascalios al romanilor i-a integrat in folclor pe turistii scandinavi inca de pe timpul lui Ceausescu. Bancurile cu suedezele blonde si corpolente care veneau an de an la Mamaia au facut cariera, iar scandinavii au devenit printre cei mai fideli turisti ai litoralului romanesc.

Putini stiu insa cine i-a adus pentru prima data in Constanta si foarte putini cunosc povestea romantoasa a companiei suedeze Reseledaren, cel mai vechi tour operator strain care activeaza in Romania. Reseledaren este acum o mica afacere a familiei Hakan si Ileana Kjelander, un cuplu linistit care locuieste intr-o suburbie a capitalei suedeze Stockholm.

Tour operatorul suedez activeaza in Romania inca din anii ’60, cand efectua curse din toata zona scandinava la Baile Felix. Prin anii ’80, Reseledaren a descoperit si litoralul constantean, acesta devenind in timp unica destinatie pe care o mai ofera mica firma suedeza.

A fost perioada in care Hakan Kjelander, simplu ghid al tour operatorului, a cunoscut-o, in Mamaia, pe constanteanca Ileana. Cei doi s-au casatorit, s-au stabilit in Suedia, iar peste cativa ani fostul ghid Hakan a devenit proprietarul Reseledaren.

Acum, batrana firma suedeza aduce in Mamaia si Neptun numai turisti norvegieni, aproape mereu aceiasi, pe care ii aduna in fiecare vara din localitati aflate aproape de Polul Nord. Reseledaren aduce in Constanta peste 4.000 de turisti norvegieni in fiecare vara, oameni care nu cer nimic altceva decat soare, caldura si apa.

Dovada este faptul ca mai mereu norvegienii s-au cazat la hotelul Vega, unul dintre cele precare din punctul de vedere al calitatii serviciilor oferite. Dupa inchiderea sa pentru renovare, turistii au fost preluati de hotelurile Palas si Pelican.

Reseledaren nu este nici pe departe o companie mare, ci mai degraba una de nisa, unde se practica un turism social pentru acei norvegieni simpli care in restul celor cateva saptamani cat se prajesc la soarele constantean traiesc in tovarasia renilor, inconjurati de iarna polara.

In fiecare vara, de zeci de ani, Reseledaren plateste cursele charter puse la dispozitie de Tarom pentru a aduce la Constanta norvegieni din Stavanger (un oras cu 115.000 locuitori), Kristiansund (circa 17.000 locuitori) si incredibilul Evenes.

Spunem asta pentru ca micuta comunitate situata dincolo de cercul polar are doar 1.400 de locuitori, dar si un aeroport ultramodern pe care se aliniaza, in fiecare vara, aproape intreaga suflare a comunei pentru concediul de la Mamaia.

Afacere bazata pe bun simt si sentimentalism

O cursa charter Evenes- Constanta, cu avioane Boeing 737 costa peste 30.000 de euro, iar Tarom face acest lucru de mai bine de 20 de ani, fara nici un contract, doar pe baza unei intelegeri devenita cutuma.

Relatia speciala dintre Tarom si Reseledaren dureaza inca din anii ’60, cand compania aeriana romana efectua curse Stockholm - Bucuresti, cu oprire la Oradea, daca suedezii cereau acest lucru, favor fara precedent din partea statului comunist. Relatia a ramas una foarte buna si in zilele noastre, datorita seriozitatii dovedite de familia suedezo-romana Kjelander.

In plus, de-a lungul timpului a devenit foarte cunoscut in mediul turistic romanesc cel care coordoneaza relatia „Polul Nord”- Mamaia, destination manager-ul de la Reseledaren, pe nume Erik Nordlund. Acesta a devenit un expert in turismul de pe litoral, vorbeste si scrie perfect in romaneste si are pe timpul verii biroul in Mamaia.

Acesta a reusit sa pastreze Reseledaren de sine statator, in afara oricarui mare tour operator international, imprimandu-i o configuratie cu totul aparte. Pana la urma, afacerea ramane una de familie, bazata pe sentimentalismul unei constantence si care asigura un trai decent proprietarilor sai, fara alta anvergura decat cea a istoriei pe care o poarta in spate.

Totul a devenit acum atat de complicat, concurenta atat de feroce, iar turismul din Romania atat de salbatic, incat suedezii-romanii Kjelander mai spera acum doar ca afacerea sa supravietuiasca. Si vor reusi probabil acest lucru atata timp cat norvegienii simpli de langa Polul Nord vor avea nevoie de soarele, caldura sau namolul constantean.