Vizita premierului Calin Popescu Tariceanu la Constanta a tinut in priza toate oficialitatile judetului pentru o zi intreaga, chiar daca nu toata lumea a fost conectata la polul „pozitiv” al evenimentului.

Dincolo de zambetele largi ale liberalilor - cu un Marius Enescu flamboaiant, la papion, facand o inedita nota discordanta - si gentiletea prefectului, au razbatut si nemultumirile celor mai importante autoritati locale ale judetelui. Si nu fara motiv, din moment ce primarul Radu Mazare si presedintele CJC, Nicusor Constantinescu nu au fost invitati la intalnirea cu premierul.

Suparaciosi, acestia au reactionat intr-un mod care aduce aminte de timpul manifestelor: au raspandit in sala unde Tariceanu isi tinea conferinta un comunicat de presa prin care dezaproba atitudinea organizatorilor de a-i nu fi invitat si pe ei.

Intr-un fel, Mazare si Constatinescu au facut bine ca au lipsit, intrucat seful Guvernului, in premiera pentru el, a fost extrem de acid la adresa „administratiilor locale”. Nu s-a ferit sa mentioneze, in treacat, de spagile pe care le-ar incasa aceste administratii, fara a da insa nici un nume.

Iar daca adaugam aici si ordinul de partid trimis liberalilor constanteni in spatele usilor inchise ale Delegatiei Permanente si anume identificarea acelui candidat capabil sa-l detroneze pe Mazare din functia de primar, caracterul (pre)electoral al scenariului pus ieri in aplicare e clar.

Una peste alta, mesajele transmise de Tariceanu s-au evidentiat printr-un suflu nou, ruinand practic cateva din cutumele Constantei. Desi diplomat, Tariceanu a pus la zid tot ceea ce e mai reprezentativ pentru batranul Tomis: turismul, portul, santierul naval si mediul de afaceri. Primul ministru nu s-a sfiit sa declare ca „exista un anumit fetisism in ceea ce priveste turismul”.

Si asta pentru ca toata lumea vorbeste si numara turistii straini: „Dar romanii nu sunt buni?! Sa stiti ca un roman cheltuie mai mult pentru serviciile care i se ofera pe litoral”, a aratat Tariceanu, care crede ca „turismul romanesc trebuie reconsiderat”.

Legat de celalalt simbol al Constantei, premierul sustine ca "Portul nu este valorificat” la adevarata sa capacitate. „Portul nu trebuie vazut exclusiv ca o poarta de intrare, Romania trebuie sa mai si exporte”, a declarat primul ministru, care a facut referiri si la adresa Santierului Naval, precizand ca nu vrea prin acest lucru sa „redeschida anumite dosare”.

"Daca veti compara rolul santierelor din Constanta si Mangalia, veti vedea ca cel din Constanta a pierdut teren”, a explicat Tariceanu, care, de altfel, nu a vizitat portul, si asta tocmai ieri, cand directorul Administratiei Portuare, Mircea Banias, si-a aniversat o anumita varsta.

Seful Executivului a criticat in termeni duri si administratia locala, principala vinovata pentru reculul Constantei, oras care a pierdut deja batalia cu celelalte orase din vestul tarii. „Sunt dezamagit de ceea ce se intampla in Constanta, cu atat mai mult cu cat eu sunt atasat de acest oras, pentru ca dupa mama sunt constantean”, a declarat Tariceanu.

"Constanta are o sansa extraordinara pe care din pacate o iroseste atata vreme cat la nivelul administratiei locale se va manifesta un comportament care ii sperie pe investitori. Trebuie sa vina o alta administratie, care sa arate deschidere si sa aplice un tratament egal tuturor investitorilor si nu urmarirea intereselor personale”, a afirmat premierul.

"Aveti atuuri care nu sunt valorificate indeajuns si mi-as dori mult mai mult de la acest oras, dar totul depinde de cum vor sti constantenii sa-si decida viitorul”, a plusat Tariceanu. Acesta a marturisit ca mai multi investitori romani i s-au plans ca “au intampinat bariere administrative si fiti convinsi ca folosesc un eufemism cand spun acest lucru.

Sunt insa oameni de afaceri romani si stiu cum sa „depaseasca“ aceste bariere, dar asta nu e o solutie”, si-a continuat Tariceanu criticile la adresa administratiei locale, folosind ambalajul mai multor termeni diplomatici pentru a descrie fenomenul subinteles de „spaga”.

Laude la adresa Universitatii "Ovidius“

Foarte interesant pare a fi mesajul transmis de Tariceanu chiar la deschiderea intalnirii cu presa, cand a afirmat ca din punctul lui de vedere „de maine, punctul forte al Constantei poate fi Universitatea Ovidius si nu turismul”.

De altfel, premierul a fost atat de impresionat de cele aflate la „Ovidius”, incat a invitat trei studenti sa-l insoteasca in aceasta vara la Bruxelles, chiar in timpul tirului de intrebari la care a fost supus de acestia.

Pentru a se mai relaxa, inainte de intalnirea Delegatiei Permanente, la care a fost prezenta toata suflarea respectabila a liberalilor constanteni, Tariceanu i-a solicitat lui Gica Hagi o plimbare. Premierul l-a dus pe fostul mare fotbalist sa-i arate casa bunicilor sai, in care isi petrecea verile in copilarie.

Si tot ca "incalzire”, primul ministru a anuntat ca pentru el restructurarea Guvernului nu reprezinta o prioritate, motiv pentru care nu ia in calcul aceasta varianta. Pe de alta parte, o revizuire a Cabinetului, prin „perierea” membrilor non-ministri este mai probabila: „prefer actiunea eficienta in locul celei spectaculoase”, s-a aratat de parere premierul.

Ziua a fost incheiata de o vizita la Centrala Nucleara de la Cernavoda, acolo unde Tariceanu le-a urat muncitorilor adunati sa-l intampine „sa aveti conturi pline!”. Premierul a anuntat ca la sfarsitul lui 2007- inceputul lui 2008 vor demara lucrarile la reactoarele 3 si 4, precizand ca proiectul nuclear al Romaniei este unul la care tine foarte mult.

In completare, Varujan Vosganian, ministrul Economiei si Comertului, a precizat ca Romania are sanse serioase sa ajunga unul din marii exportatori de energie electrica din Europa.