Observator de Bacau a intrat in posesia Raportului privind Executia Bugetara pe 2005 a Primariei Bacau intocmit de Curtea de Conturi a Romaniei. Desi documentul a fost trimis primarului Stavarache inca din data de 15.01.2007, acesta nu a catadicsit sa-l prezinte opiniei publice.

Cauza pentru care Stavarache a “dosit” raportul printr-un birou pare a fi capitolul “Constatarile auditului financiar”.

Astfel, Curtea de Conturi scoate la iveala o serie de neregului, e adevarat, de mica anvergura, dar care, facute publice, reprezinta o pata pe obrazul “imaculat” al edilului. De fapt, e vorba de ceea ce simplu se numesc “gainarii”.

Discretie sau frica?

Pe ansamblu, Raportul este favorabil administratiei locale, cum dealtfel au fost toate rapoartele de acest gen intocmite de Curtea de Conturi. Ar fi reprezentat un motiv de auto-lauda pentru edilul Stavarache, care e obisnuit sa nu rateze astfel de ocazii.

Lucrul care a stirnit mirare, mai ales ca documentul a ajuns in posesia primarului la data de 15 ianuarie, a fost despre respectivul document public nu a scos nimeni nicio vorbulita.

Explicatia a aparut la pagina 14 a Raportului, cea de unde incepe capitolul “Constatarile auditului financiar”. Pe patru pagini sunt insirate o serie de nereguli financiare constate de Curtea de Conturi, valoarea acestora fiind de 546.612,58 RON, adica aproape cinci miliarde si jumatate de lei vechi. Un mizilic fata de valoarea bugetului local.

“Scapari”, veti vedea, in favoarea unor “firme favorizate” de grupul Stavarache.

“Mesagerul” - distributie “favorizata” cu 40 de milioane lei

“Mesagerul”, ziarul primarului Stavarache tiparit cu bani publici, a generat o multime de scandaluri. Unul dintre acestea a vizat distributia fituicii Primariei, pentru care la licitatie s-au batut Rodipet si Posta, dar a cistigat o obscura firma de apartament. Obscura, dar patronata de unul dintre apropiatii primarului, Mihai Sustac.

Firma CLARIANT a reusit insa performanta sa intre la capitolul nereguli financiare constatat de Curtea de Conturi. Evident, greseli de 40 de milioan e de lei vechi in favoarea prietenului primarului, se pare, angajat o perioada chiar la Prodcresus - firma familiei Stavarache. Prestatorul a aplicat o cota de TVA mai mare decit cea legala la distributia presei. Primaria a platit fara sa verifice.

Ajutoarele pentru sinistrati, ratacite prin contabilitatea Primariei

Inundatiile care au lovit o multime de bacauani in 2005 a reprezentat un alt prilej de gainarii pentru gasca lui Stavarache. De data aceasta, “erorile” constatate de Curtea de Conturi se cifreaza la aproape 5 miliarde de lei vechi, reprezentind contravaloarea bunurilor materiale primite ca ajutoare pentru sinistrati (materiale de constructii, obiecte de inventar, materiale diverse).

Aceasta suma nu a fost practic evidentiata in contabilitate si in situatiile financiare incheiate la 31.12.2005.

Suspect este ca in Raportul Curtii de Conturi se precizeaza faptul ca “erorile materiale s-au remediat in timpul exercitiului de audit financiar”, adica vreun an mai tirziu.

Intrebarile care se nasc sunt multe, de la felul cu s-au remediat contabiliceste sume e ordinul miliardelor, care a fost drumul adevarat al ajutoarelor pentru sinistrati, care sunt masurile dispuse de primarul Stavarache impotriva celor care au gresit etc.

Raspunsurile, deocamdata, sunt inexistente. Intersant este ca in Raportul Curtii de Conturi apr si numele altor firme “de-ale casei”, gen SC Amici SA, Topcadex, despre ale caror gainarii, in cirdasie sau cu acordul tacit al primarului Stavarache, vom scrie in numerele viitoare.