Anual platim mai bine de jumatate de milion de lei vechi pe apa de ploaie. Mai multi locuitori ai Focsaniului ne-au reclamat faptul ca in pofida secetei care s-a asternut peste judetul nostru in ultimele opt luni, Compania de Utilitati Publice RA le percepe in continuare banii pe apa de ploaie, fara sa tina cont de lipsa precipitatiilor.

"Casa mea este usor in panta, asa ca toata apa din strada se scurge la mine in curte si nu invers. N-am nici o treaba cu tevile CUP, dar pe factura imi vine taxa. O platesc, fiindca nu vreau sa ma cert cu ei, dar nu e normal", spune Gheorghe H., din Focsani.

Norma de canal pentru cei care stau la bloc este de aproximativ 0,75% din valoarea apei consumate. Pentru cei care stau la case canalizarea este mai scumpa, pentru ca lor li se adauga citiva metri cubi de apa din apa de ploaie. La un metru cub de apa potabila consumata, cetateanul care sta la casa plateste 6,7 mc de canal.

Aceasta cantitate de apa se calculeaza proportional cu uprafata casei (a acoperisului) si a curtilor care sint declarate de catre proprietar la incheierea contractelor cu CUP RA. "Exista o norma anuala pentru fiecare metru patrat de constructie si curte pe luna, pe care noi am impartit-o la 12 luni, pentru ca sa nu se adune valori mari care sa nu poata fi platite. Ea a fost stabilita prin actul normativ Ordinul 25/1993 emis de MLPTL, care a repus o alta norma mai veche care functiona si inainte de Revolutie", a precizat Gheorghe Vasilescu, directorul CUP RA.

Apa meteo platita dintotdeauna

CUP RA Focsani este autorizata sa perceapa un tarif pentru preluarea apei pluviale de 0,54 lei/mp/luna la canal si o norma de 0,0167 mc/mp/luna pentru terenurile curtii. Aceste tarife nu sint platite de cei care nu beneficiaza de canalizare.

Hotarirea a fost motivata prin faptul ca aceasta apa este preluata de sistemul de canalizare, ajunge in statia de epurare, iar regia cheltuie bani pentru a trata aceasta apa uzata. "Sint orase in care sistemul de canalizare este dual, apa pluviala avind un alt traseu decit cea menajera.

Nu este insa cazul Focsaniului, unde sistemul este unitar. Noi preluam in acelasi sistem si apa uzata si cea pluviala. De altfel, tariful pentru preluarea apei meteorice a fost instituit inca din 1981. Nu este o noutate, dar probabil ca inainte nu se baga de seama pentru ca oamenii aveau bani si nu aveau ce sa faca cu ei.

Acum cum nu sint bani...", apreciaza directorul CUP RA.

Ploua, nu ploua, CUP incaseaza

La determinarea tarifului pentru serviciul de preluare a apei meteorice s-au luat in calcul determinarile facute in ultimii 80 de ani de catre Centrele Meteorologice Regionale. In functie de aceasta valoare este calculata si taxa perceputa la Focsani.

"Este o medie anuala care nu tine seama daca a plouat luna aceasta sau luna trecuta, nimeni nu face o masuratoare a cantitatilor de apa sau de zapada cazute pe teritoriul unui oras. Sint niste valori statistice luate pe ani si ani, care au fost transformate in aceste norme.

Chiar si in anii cind am avut seceta, i-am intrebat pe cei de la INMH care ne-au spus ca precipitatiile n-au iesit din parametrii normali pe total an. A fost o toamna secetoasa, o iarna secetoasa sau o vara ploioasa. Pe de alta parte, acum un an si acum doi ani au fost veri ploioase, dar nimeni nu i-a pus pe cetateni sa plateasca mai mult.

Este o situatie care se regleaza pe parcursul unui an, iar valorile sint foarte mici", a mai afirmat Gheorghe Vasilescu. Potrivit calculelor facute de CUP RA, locatarul de la bloc plateste cam 0,17 de lei pe an si pe metru patrat, media fiind de 50 mc/mp. In cazul celor care locuiesc la case, situatia este sensibil diferita.

Spre exemplu, "nota de plata" anuala pentru o familie care locuieste la casa sau intr-o constructie tip vila, a carei suprafata desfasurata este de 150 mp si detine alti 500 mp de curte, se calculeaza astfel: pentru suprafetele construite/betonate: 150 mp x 0,3 mc/mp/an x 0,54 lei/mc # 24,5 lei; pentru suprafetele neconstruite: 500 mp x 0,1 mc/mp/an x 0,54 lei/mc # 27,2 lei. In total proprietarul, plateste 51,7 de lei numai pe apa de ploaie. (Doina GANEA