Peste 400 de persoane din localitatile Cerasu si Teisani au ramas izolate in urma precipitatiilor inregistrate vineri si sambata dimineata. In comuna Cerasu sunt izolate 116 gospodarii, in care se afla peste 300 de persoane, iar in satul Bughea de Sus, din comuna Teisani, peste 100 de persoane sunt izolate.

In Prahova au fost afectate de ploile abundente 14 localitati: Ploiesti, Sinaia, Azuga, Busteni, Valea Doftanei, Provita de Sus, Bertea, Manesti, Filipestii de Targ, Puchenii Mari, Gherghita, Cerasu, Rafov si Teisani.

La nivel de judet sunt inundate peste 100 de locuinte, cele mai afectate fiind localitatile Cerasu, cu 116 gospodarii, Teisani, cu peste 80 de case, si Valea Doftanei, cu aproximativ 60 de case, precum si alte peste 100 de subsoluri si anexe gospodaresti.

In Sinaia au fost inundate si subsolurile a doua institutii publice, spitalul si Scoala “George Enescu”, precum si cinci societati comerciale. Doua drumuri judetene au fost afectate de inundatii. DJ 100 B a fost blocat pe o portiune de aproximativ un kilometru pe raza localitatii Draganesti, iar DJ 101 D este afectat pe aproximativ 10 kilometri pe raza localitatii Rafov.

Au mai fost afectate si alte 15 drumuri comunale in localitatile Rafov, Valea Doftanei, Provita de Sus si Bertea. In comuna Cerasu un pod este distrus si sunt avariate alte sase poduri, iar in localitatea Manesti sunt avariate doua poduri. De asemenea, in tot judetul, au fost avariate sau distruse alte 17 punti.

Digurile de sprijin din localitatile Cerasu, Bertea si Rafov au fost distruse de ape, pe o distanta de peste 200 de metri. Retelele de canalizare din Sinaia, Busteni si Azuga au fost avariate pe o portiune de aproximativ 10 kilometri.

Au mai fost inundate 330 de hectare de islaz in Rafov si Gherghita, 480 de hectare de teren arabil in Rafov, Gherghita, Puchenii Mari si Filipestii de Targ si alte 180 de hectare de padure la Rafov. Deranjamente colective pe retelele electrice se inregistreaza in alte 27 de localitati, toate fiind in curs de remediere.

Din cauza precipitatiilor abundente au fost reactivate alunecari de teren in 48 de puncte din Cerasu, Sinaia si Provita de Sus.

Amenintarea persista

Chiar daca judetul Prahova a scapat de Codul Rosu, hidrologii avertizeaza ca se mentine, in continuare, Codul Portocaliu.

Atentionarea este valabila pana luni seara, la ora 21.00, si se refera si la judetele Covasna, Brasov si Ialomita.Potrivit unui comunicat al Ministerului Mediului si Gospodaririi Apelor (MMGA), atentionarea transmisa vizeaza cresteri de debite si niveluri cu depasiri ale cotelor de atentie si inundatie in bazinele hidrografice Barzava, Jiu, Olt, Arges, Ialomita, Buzau, in intervalul 25 martie,

ora 12 - 26 martie, ora 21. Astfel, Codul Portocaliu se mentine pe cursurile mijlocii ale Oltului, sectiunea Hoghiz, si ale Ialomitei, precum si pe cursul inferior al Prahovei, sectiunea corespunzatoare judetelor Covasna, Brasov, Prahova si Ialomita. La peste 1200 de metri altitudine, a nins.

Specialistii avertizeaza ca stratul de zapada proaspat depus nu a facut aderenta cu cel vechi, din aceasta cauza putand aparea pericolul producerii de avalanse. In Bucegi, pe o scala de la 1 la 5, pericolul este de gradul 4. Salvamontistii recomanda turistilor sa nu se aventureze pe traseele montane, inchise pe perioada sezonului de iarna si care nu au fost, inca, redeschise.