Locuintele sociale, scoase la licitatie

Ceea ce prevedea ZIARUL de Sibiu acum mai bine de un an s-a adeverit: locuintele sociale din Cisnadie, construite cu cele doua milioane de euro imprumutate, vor fi scoase la licitatie in vara acestui an. Consilierii locali ai Cisnadiei au adoptat la ultima sedinta a Consiliului Local un proiect prin care locuintele sociale „de lux” sa fie transformate in locuinte pentru vanzare.

Motivatia acestei decizii sta in faptul ca bugetul Cisnadiei nu isi permitea sa returneze creditul de doua milioane de euro fara sa afecteze serios celelalte potentiale investitii din oras. Cele 72 de garsoniere si apartamente, impartite in 18 vile de tip parter plus un nivel, vor avea finisajele terminate si centrala termica proprie.

Istoria lor este una destul de controversata. Primaria, cu acordul Consiliului Local, a accesat o linie de finantare de doua milioane de euro, desi existau destule indicii ca bugetul local ar fi suportat cu greu ratele pentru acest imprumut, esalonat pe 15 ani.

Constructia locuintelor a fost incredintata, in urma unei licitatii controversate, firmei Kirschbaum, care ar fi trebuit sa termine locuintele inca de anul trecut.

Consilierii locali au luat in calcul propunerea executivului, care sustine ca intretinerea acestor locuinte este prea costisitoare. „Noi am fi dat 1,2 miliarde de lei vechi pe an, timp de 15 ani, pentru acel imprumut. Intretinerea locuintelor sociale, cu subventiile care trebuiau acordate, ar fi insemnat alte 200 de milioane de lei vechi. Ar fi fost o povara prea mare”, a declarat viceprimarul Gheorghe Huja.

Potrivit acestuia, schimbarea destinatiei cladirilor aflate in faza de finalizare din locuinte sociale in locuinte pentru vanzare poate fi facuta, atata timp cat nu a fost facuta receptia lucrarilor.

Cat priveste aspectul social al acestei decizii a Consiliului local, viceprimarul Huja crede ca nu o sa fie probleme. La Primaria din Cisnadie sunt depuse peste 700 de cereri de locuinte sociale, in iarna acestui doi tineri parinti intrand chiar si in greva foamei pentru a primi o locuinta.

„Nu cred ca o sa fie probleme din moment ce nu a fost intocmita nicio lista pentru aceste locuinte”, a declarat Gheorghe Huja.

Potrivit unor declaratii mai vechi ale administratiei locale, intre cele 72 de locuinte, noua sunt apartamente cu o camera, noua sunt apartamente cu trei camere, iar restul au cate doua camere.

Traian DELEANU