Se joaca ultima carte „grea” a concesiunilor din zona de „aur” a Cavnicului. Investitorii care au castigat lozul cel mare la licitatia organiza de primarie in urma cu cativa ani trebuie sa-si demonstreze seriorizatea. Pana la sfarsitul lunii viitoare trebuie sa ceara avizele necesare inceperii constructiei. In caz contrar, contractul de concesiune va fi reziliat.

„Baiul” e ca nici Primaria n-a reusit sa-si respecte intocmai angajamentele asumate...

In urma cu cativa ani, Consiliul Local Cavnic a scos la mezat cateva terenuri situate in zona de aur a localitatii. Scopul? Transformarea Cavnicului din oras minier in zona turistica. Printre castigatori s-au numarat multi dintre potentatii zilei, unii priceputi la turism, altii nu.

Insa toti si-au asumat obligatia de a demara constructia unor spatii de cazare si amenajarea unor zone de agrement. In schimb, Primaria avea sa se ocupe de asigurarea utilitatilor in zona. De atunci au trecut cativa ani, iar termenul pentru respectarea angajamentelor se apropie de gongul final. Numai ca, la o luna de data limita, doar o parte dintre investitori si-au respectat angajamentele.

Nici Primaria n-a reusit insa sa definitiveze proiectul prin care asigura accesul la utilitati. „Numai legal...” Primele licitatii pentru concesionarea de teren in zona partiei cu scopul realizarii de zone de agrement cu spatii de cazare au avut loc prin 2000.

Insa „grosul” licitatiilor cu terenuri in zona partiei s-a consumat in 2002, cand au fost concesionati in total peste 71.000 de mp, cea mai mare parte pentru zone de agrement, spatii de cazare si teleschi.

Pe lista beneficiarilor se regasesc nume grele din mediul politic sau cel de afaceri: SC Bilardi Product SRL (firma la care este asociat deputatul PNL Ioan Hoban) - 9.000 de mp pentru zona de agrement si spatiu de cazare, SC Intracom SA (administrata de consilierul judetean Radu Rosca) - tot 9.000 de mp., CIMP SA (firma de familie a fostului presedinte al Consiliului Judetean Maramures, Alexandru

Cosma) - 7.500 mp, SC EKKA SA (firma consilierului local al municipiului Baia Mare, Pop Ovidiu), SC Drusal SA -8.000 de mp, Dunav Prod SRL - 5.000 de mp, SC Geo Proiect SRL si altii. Un an mai tarziu, au urmat alte concesionari. Printre beneficiari se numara si de aceasta data nume grele: SC Inserv SA, SC Arhimedes SRL, Dicu Nicolae (fostul sef al EM Cavnic) etc.

La momentul respectiv, concesiunile au iscat o adevarata „mineriada” in randul localnicilor, conflict despre care GAZETA de Maramures a scris la vremea respectiva. Petru Roatis, unul dintre localnicii care au ajuns sa se judece cu autoritatile locale, ne-a declarat la momentul respectiv ca: „scandalul a izbucnit cand Primaria a inceput sa concesioneze terenul din zona partiilor.

Atunci m-am dus la primar si l-am intrebat cum pot intra in legalitate, sa intabulez ceea ce s-a cumparat acum 45 de ani. Raspunsul a fost: numai legal. Asa am aflat ca este nevoie de hotarare judecatoreasca si am facut primul pas”. A urmat o serie de procese si dispute, iar localnicii spuneau ca isi vor cauta dreptatea chiar si la CEDO. Dar asta-i alta poveste.

Ultimatumul In total, numarul celor care si-au propus demararea unor proiecte turistice in zona Cavnic, pe terenurile concesionate de la Primarie “bate” inspre 15-20.

Totusi, la ultima sedinta a Consiliului Local Cavnic, primarul orasului, Nicolae Bindiu, a explicat ca doar o parte dintre acestia au facut demersuri pentru obtinerea avizelor: „pana cand nu s-au facut utilitatile in zona turistica, care nici acum nu sunt gata, nu s-au obtinut de catre investitori acordurile de la Mediu si Apele Romane.

Pana acum sunt date 8 autorizatii de constructie, iar dintre cei care au concesionat, exista numai doi cu care nu s-a putut lua legatura, dar cu care insistam. Pentru ca, daca pana la data de 15 aprilie, maxim 30 aprilie, nu se obtine autorizatia de constructie, se reziliaza contractul de concesiune si iesim din nou la concesionare cu licitatie”.

Bindiu spune insa ca functionarii care se ocupa de urbanism continua sa someze investitorii ca trebuie sa-si respecte angajamentele si e convins ca, pana la urma, proiectele vor fi demarate: „le-am trimis somatii scrise.

In general, cam toti, cu o exceptie, maxim doua, am vazut ca sunt cu documentatiile depuse, mi-au trimis si confirmari ca au depus documentatiile la mediu, unde, din pacate, cam stau. Ideea este ca vor obtine. Termenul acesta este de initiere a demersurilor, sa fim siguri ca ei sunt pe culoar si au inceput. N-am reusit sa luam legatura nici telefonic cu doi, dar le-am trimis prin posta adrese.

Danciu Alexandru, functionarul de la urbanism, are aceasta misiune continua ca sa intervina, sa stea pe ei, sa le spuna clar ca asta este un termen limita, pentru ca eu vreau sa inceapa anul acesta lucrarile toti. Inserv, Bilardi, Ekka, Costin SRL, Staims SRL, Marcu Vasile (ca persoana fizica) au pornit investitia.

Dintre cei care n-au depus sunt Cosma, care nu e clar, desi a adus odata un PT, Geo Proiect are si el autorizatie, Intracom si Inserv au autorizatie”. In stand-by Numai ca, si proiectul care isi propune racordarea zonei la utilitati e in stand-by. Mai exact, tot in faza de elaborare a documentatiilor.

Primarul din Cavnic a declarat ca: „am avut o prima intalnire cu proiectantul si trebuie sa se apuce pentru a face studiul de fezabilitate si proiectul tehnic. Tot la partea de documentatie suntem, dar important este ca acestea sunt niste proiecte cu un grad de siguranta 100%.

Toata lumea e interesata sa porneasca, pentru ca de asta facem concesionare pentru a avea un control acolo la ce se intampla si nu a se face speculatii cu altceva”. Numai ca, neavand utilitati in zona, nici investitorii nu se grabesc sa demareze proiectul, mai ales ca legea prevede ca executia lucrarilor trebuie sa inceapa in maxim un an de la obtinerea autorizatiei. Vom reveni.

Ce spun investitorii? Consilierul local al municipiului Baia Mare, Pop Ovidiu, unul dintre oamenii de afaceri care vor sa deruleze o investitie in zona, a declarat ca: „Am autorizatie, dar a mers tare greu. Inca n-am inceput lucrarile. Am avut de umblat la mediu si la sanatate pentru ca primarul a promis ca infrastructura o face dansul.

Cavnicul a primit o suma de 300 mii de euro, mi se pare, pentru a face infrastructura: drum, aductiune cu apa, gaz. Pe scurt, utilitati. Cei de la mediu nu ne-au dat autorizatii pentru ca ne-au spus ca nu pot trece in plansa. Un an am tot umblat dupa asta. Am rezolvat-o pana la urma, pentru ca primaria si-a facut proiectul, l-a dus la mediu si s-a rezolvat.

Cinstit, daca eram foarte hotarat sa investesc acolo, ma incurca amanarea aceasta, dar daca acolo nu s-a putut, am investit in alta parte. Daca stau sa iau in calcul ca dureaza vreo doi ani o investitie de asta cu tot ce inseamna, s-ar putea ca pana atunci sa fie gata si utilitatile. In cel mai rau caz iti faci o fosa septica si incerci sa te aprovizionezi singur cu apa.

Curentul nu e o asa mare problema, gazul iar nu e o asa mare problema, ca poti merge si pe curent ca e cam la fel pretul. Ar fi insa intr-adevar un impediment daca nu se rezolva si astea. Si eu daca nu ma apuc de investitie intr-un an dupa autorizare, in mod normal, si mie pot sa-mi retraga dreptul de concesiune”. Ioan Hoban a spus ca: „intentia e sa se continue, nu sa se renunte.

Primaria isi asumase responsabilitatea asigurarii utilitatilor. Au intervenit amanari care nu ne-au incurcat la proiectare, dar ca incepere a executiei este evident ca neexistand utilitati nu-ti vine sa te apuci. Daca n-ai curent, apa si canalizare, n-ai cum sa faci alimentatie publica sau turism. Investitia va incepe abia dupa ce sunt asigurate acestea”.