Unicitatea si splendoarea peisajelor din Delta Dunarii au atras dintotdeauna multi vizitatori in aceasta bijuterie a naturii. Mai nou, dupa 1990 si in special in ultimii ani, iubitorii de natura autentica si de pescuit au inceput sa cumpere masiv terenuri in zonele neinterzise ale Deltei, respectiv in intravilanul si chiar in extravilanul localitatilor din Delta.

Asa se face ca si preturile la aceste terenuri variaza foarte mult in functie de zona de Delta in care se face tranzactia, dar si in functie de cine vinde terenul respectiv.

Aceasta intrucat, ca si in marile orase ale Romaniei au aparut o serie de intermediari care speculeaza atat dorinta investitorilor interesati sa-si achizitioneze un teren in magnifica Delta romaneasca, cat si tendintele acestei tinere piete.

Ca regula generala, in ultima perioada se constata o dublare a preturilor terenurilor din Delta de la un an la altul, dupa cum apreciaza specialistii imobiliari tulceni. Asadar, din cate se vede, toata lumea a uitat de gripa aviara de anul trecut sau de amenintarea ca ea ar putea reveni.

Cine doreste sa cumpere un teren in Delta Dunarii poate apela atat la particulari, cat si la agentii imobiliare specializate in astfel de tranzactii. De regula, preturile la particulari sunt mai mari decat cele ale unor agentii imobiliare cu portofoliu amplu in ceea ce priveste terenurile din Delta.

Aceasta intrucat, unele companii imobiliare cum ar fi Imobil Company din Tulcea detin deja terenuri cumparate in Delta si le pun in vanzare atunci cand cererea pe piata depaseste oferta existenta la un moment dat.

Altfel spus, anumite agentii imobiliare tulcene-asa cum este cazul agentiei mentionate- pun in vanzare terenuri in unele zone ale Deltei la preturi de doua-trei ori mai mici decat cele solicitate de persoane fizice care se ocupa cu astfel de tranzactii pentru suprafete situate in aceleasi zone, deoarece terenurile companiilor imobiliare cu pricina au fost cumparate in anii trecuti cand preturile erau mai mici.

In acest mod, unele agentii imobiliare precum Imobil Company Tulcea-recunoscuta si de alte agentii tulcene de profil ca fiind compania imobiliara cu cea mai bogata oferta de terenuri in Delta- isi permit sa practice niste preturi mult mai atractive atunci cand tendinta pietei impune scoaterea acelor terenuri la vanzare, decat cele oferite de vanzatorii particulari, de regula intermediari cu intentii speculative.

Particularii speculeaza terenurile la preturi de trei ori mai mari decat agentiile imobiliare

Un astfel de exemplu sunt terenurile din localitatea Vulturu unde Imobil Company ofera un pret de numai 10 euro/mp, in timp ce particularii care dau anunturi in ziare cer chiar si 30 euro/mp pentru suprafete aflate pe raza aceleiasi localitati, a declarat pentru „Replica” Ionela Verban, reprezentantul acestei companii imobiliare tulcene.

Pe langa Vulturu, zone foarte atractive pentru cei care doresc sa-si achizitioneze un teren in Delta in vederea construirii unei case de vacanta sau pentru amenajarea unui loc privat pentru pescuit sunt Baltenii de Jos si mai ales Uzlina care este singura statiune a Deltei, ne-a precizat Ionela Verban.

Cele mai ieftine preturi din oferta Imobil Company le au terenurile extravilane din comuna tulceana Nufaru unde costul pe metru patrat incepe de la 2 euro si merge pana la 10 euro, la fel de atractive fiind si terenurile situate pe bratul Chilia unde metrul patrat nu costa mai mult de 1,5 euro.

La randul sau, un oficial al SC Deus STL- o alta agentie imobiliara din Tulcea specializata si pe comercializarea terenurilor din Delta- ne-a spus ca cele mai cautate zone ale Deltei pentru cumparatorii din toata tara sunt localitatile Vulturu, Partizani si Maliuc unde pretul pe metrul patrat in zona intravilana construibila este de 30 euro.

Insa cele mai mari preturi sunt atinse de terenurile de pe raza localitatii tulcene Dunavatul de Jos situata pe bratul Sulina, in vecinatatea comunelor Mahmudia si Murighiol unde un metru de teren cu deschidere la apa a ajuns sa coste nu mai putin de 60 de euro, precum si la Crisan unde putinele suprafete ramase inca nevandute se ridica la 80 euro/mp.

Comparativ cu preturile terenurilor de la malul Marii Negre care sar cu mult peste pragul de 100 de euro/mp, Delta reprezinta inca o zona deosebit de accesibila pentru construirea de proprietati de vacanta.