In ultima perioada in presa centrala au aparut tot felul de zvonuri referitoare la manevrele facute la nivel guvernamental pentru preluarea functiilor pedistilor in serviciile deconcentrate si la nivelul unor consilii judetene si locale.

Normal ca subiectul nu putea fi evitat de presa locala la conferintele de presa ale PSD si PNL Alba.

Conducerea PSD Alba a precizat ca PSD nu vizeaza nici un post in serviciile descentralizate, nici schimbarea lui Ion Dumitrel din functia de presedinte al Consiliului judetean Alba. Atat consilierul judetean Ioan Florea, cat si presedintele PSD Alba, Ioan Rus, au subliniat ca schimbarea lui Dumitrel este practic imposibila.

Pe de-o parte, pentru asta ar trebui sa voteze toti cei care nu sunt in PD, ceea ce este putin probabil. Pe de alta parte, Legea administratiei publice locale prevede ca pentru a putea fi demis trebuie ca in decurs de 3 luni instanta sa-i fi anulat 3 dispozitii iar sentintele trebuie sa fie definitive. Ceea ce, din nou, nu e cazul.

In ceea ce priveste functiile de conducere de la nivelul serviciilor deconcentrate, Ioan Rus a precizat ca PSD nu este interesat de ele.

Intrebat de reporterul de la Alba News daca va interzice pesedistilor sa participe la concursuri pentru aceste functii in cazul in care, prin absurd, vor fi organizate „pe bune”, presedintele PSD a raspuns ca nu li se va interzice sa participe la concursuri.

Insa purtatorul de cuvant al PSD Alba, Doina Harda, si-a manifestat scepticismul ca vor fi organizate concursuri corecte, pe care sa le poata castiga si cei din partide care nu sunt la putere sau independenti.

Nici PNL Alba nu se arata interesat de functiile pedistilor. Vicepresedintele Simion Cretu a spus ca nu treaba PNL sa le ceara demisia fiindca nu sunt in subordinea lui.

Eventual ei ii pot lua la intrebari pe liberalii care conduc asemenea institutii, nu pe membrii altor partide. Iar vicepresedintele Florin Marginean a subliniat ca o eventuala schimbare a acestora s-ar putea pune doar daca nu aplica politica guvernamentala.

Concluziile celor doi au fost ca schimbarea acestora se poate face doar pe linie ierarhica, administrativa, nu politica. De asemenea, ei n-au exclus ca s-ar putea recurge, asa cum a facut-o PSD cand a venit la putere, la schimbarea numelor institutiilor pentru a se putea schimba sefii, dar au precizat ca nu stiu nimic despre asa ceva si li s-a parut putin probabil un asemenea scenariu.

Pe de alta parte, consilierul judetean Georgel Tudose a subliniat ca sefii acestor institutii sunt functionari publici iar schimbarea lor legala este foarte greoaie, putand dura si un an. In plus, ei ar putea recurge la justitie daca se considera nedreptatiti.