Dansand de unul singur

Licitatia organizata in data de 29 noiembrie 2006 a fost castigata de catre firma Coloniale (administratori Nicoleta Bichescu si Catalin Bichescu), avand ca subcontractant tipografia Everest 2001 Bucuresti. Licitatia s-a tinut doar cu un singur participant, desi in urma anuntului de participare din luna octombrie, la ridicarea documentatiei de atribuire s-a prezentat si Gepex SRL Bacau.

Aceasta din urma nu a mai venit insa la licitatia propriu-zisa. Pana la inchiderea editiei nu am reusit sa luam legatura cu sefii de la Gepex, pentru a ne lamuri care au fost motivele pentru care nu au mai participat la licitatie. Vom reveni insa cu amanunte, in momentul in care vom afla un raspuns.

Lipseste un document de la dosar

Pentru a participa la licitatie alaturi de tipografia Everest 2001, Coloniale trebuia sa depuna o hartie prin care sa dovedeasca faptul ca intre firma bacauana si cea bucuresteana exista un acord incheiat, logic, inainte de luna noiembrie. In dosarul de achizitie facut de CJ, hartia lipseste. Desi numele Everest este inscris in hotararea de atribuire.

Hotararea de atribuire

In data de 6 decembrie 2006, comisia de evaluare privind atribuirea contractului de achizitie publica elaboreaza "hotararea de atribuire". Comisia de evaluare avea patru membrii, Olga Haineala, Catalina Elena Zara, Lacramioara Stratulat si un presedinte, in persoana Marianei Mitruti.

La capitolul patru al respectivei hotarari, se specifica negru pe alb faptul ca "pentru comparare, evaluare si atribuire s-a aplicat criteriul celei mai avantajoase oferte economice".

Toate bune, frumoase si la prima vedere perfect legal, dar cum poate stabili o comisie, fie ea formata din specialisti care este oferta cea mai avantajoasa din punct de vedere economic in conditiile in care la licitatie nu a participat decat o firma.

Prin urmare cu ce au comparat oferta depusa de Coloniale? Iar daca mai punem la socoteala faptul ca la mijloc sunt bani publici, si nu chiar putini, intrebarea este cu atat mai pertinenta.

Contractul dintre Coloniale si Everest

In urma cu o luna, pe 15 martie, contactata de noi, administratorul Coloniale ne declara ca pretul negociat pe exemplar cu tipografia bucuresteana este de 10 euro fara TVA pe bucata. "In urma negocierilor, va pot spune ca am stabilit un pret estimativ de 10 euro fara TVA pe exemplar", ne-a spus Bichescu.

Spusele administratorului firmei castigatoare sunt contrazise insa de contractul incheiat intre firma Nicoletei Bichescu si tipografia Everest 2001 din Bucuresti. Astfel, la capitolul doi se specifica toate caracteristicile tehnice ale albumului, plus 7, 22 euro, pretul unitar fara TVA.

La o privire mai atenta asupra contractului se poate observa faptul ca acest contract, cu numarul 115, a fost incheiat in luna decembrie, dar ziua nu este specificata!! Nici la inceput, nici la sfarsitul contractului!

Intelegerea dintre cele doua firme pare a fi una cu un scop precis din moment ce, in aceleasi conditii tehnice, noi am primit o oferta de pret de 5,5 euro fara TVA. Pe internet, fara negocieri sau intalniri.

Lansare de o suta de milioane

Pentru ca obrazul subtire cu cheltuiala se tine, Consiliul Judetean si Coloniale au stabilit ca pentru lansarea oficiala a albumului sunt necesari o suta de miloane de lei vechi. Din suma totala de 147 422 RON, aproape 60 de procente revin contractantului, iar 40 la suta, subcontractantului.

Cu alte cuvinte, Coloniale incaseaza aproape 870 de milioane de lei vechi, iar tipografia din Bucuresti aproximativ 600 de milioane.

Remuneratia personalului

In centralizatorul de preturi se afla si capitolul dedicat remuneratiei personalului implicat in acest proiect din banii publici. Pentru conceperea albumului se cheltuiesc 13 920 RON, realizarea fotografiilor costa 11 742 RON, realizarea textului 11 742 RON, realizarea punerii in pagina 5880 RON, urmarirea pregatirilor de tipar 5880 RON.

Personalul implicat este format din doua persoane, in speta Nicoleta Bichescu si Viorel Cojan. Din calcule rezulta ca administratorul firmei Coloniale castiga din renumeratia personalului suma de 25 662 RON, in vreme ce Cojan ridica 23 502 RON.