Unul dintre candidatii care se vor prezenta in fata alegatorilor din comuna Magurele pentru a-i convinge ca, odata cu alegerea sa in functia de primar, soarta localitatii se va schimba in bine, este Ion Apostolescu, candidatul PD.

Despre Ion Apostolescu nu am putut afla mare lucru, in principal datorita faptului ca domnia sa a evitat sa discute cu reporterii nostri.

Ce am reusit noi sa aflam este ca actualul PD-ist a fost pana nu demult membru PSD, dar a schimbat tabara in momentul in care democratii, care nu erau inca in opozitie i-ai facut o oferta mai avantajoasa.

Desemnat de partidul aflat pana nu demult la guvernare candidat la functia de primar al comunei Magurele, Ion Apostolescu a profitat de apropierea sarbatorilor de Paste pentru a oferi consatenilor „cadouri de Paste”. Contracandidatii lui Apostolescu spun ca gestul reprezentantului PD ar fi fost demn de toata lauda daca nu ar fi fost facut taman inaintea campaniei electorale.

Staff-ul de campanie al lui Ion Apostolescu a afirmat ca impartirea de cadouri alegatorilor nu a fost o incalcare a legii (fiind ilegal sa faci campanie electorala in afara perioadei prevazute pentru aceasta), ci dorinta candidatului PD de a face o bucurie cosatenilor sai.

Dincolo de faptul ca respectiva dorinta ar putea fi usor interpretata drept o tentativa de „mituire” a alegatorilor, gestul sau ar fi fost mai putin suspect daca Ion Apostolescu ar fi avut un obicei din a face daruri locuitorilor din Magurele, la fiecare mare sarbatoare. Dar se pare ca ideea i-a venit tocmai acum, cand este candidat la functia de primar.

Pro si contra

In legatura cu Ion Apostolescu, unul dintre liderii PD Prahova afirma ca este „un om de bun-simt si cinstit, care a crescut fara tata si a muncit de mic in mod onest si a devenit un om destoinic, de mare incredere”. Despre acelasi Ion Apostolescu, consateana sa, pensionara Elena Sorescu, afirma ca este un om lipsit de scrupule.

Elena Sorescu este pensionara, fosta profesoara de biologie in Magurele. Actualul candidat la functia de primar este, dealtfel, un fost elev al sau. Elena Sorescu este mai cunoscuta pentru dragostea sa fata de caini.

Isi cheltuie putinii bani pe care ii are pentru a cumpara mincare pentru acestia, iar atunci cand nu are bani, ia pe datorie de la magazin, “paine si tigari”, dupa cum afirma chiar ea. Conform declaratiilor sale, prin 2004, Ion Apostolescu i-a propus infiintarea unei fundatii pentru ajutorarea cainilor.

Mai mult, Apostolescu a ai facut demersuri in acest sens, mergand pana la inceperea unor lucrari de construire a unor padocuri in care sa fie ingrijiti cainii comunitari. La acea vreme, Elena Sorescu ingrijea, in propria gospodarie, peste 80 de patrupede.

La scurta vreme, Apostolescu i-a cerut fostei sale profesoare sa participe cu o garantie imobiliara, in vederea obtinerii unui credit necesar finantarii lucrarilor de amenajare a adapostului pentru caini. Ca sa nu lungim vorba, s-a ajuns la notar, unde s-a semnat un act, numai ca respectivul document este un acte de vinzare-cumparare, nu unul de garantie.

Pretul platit este de 200 milioane lei vechi, pentru o proprietate care avea o valoare de impozitare care depasea, chiar la acea vreme, miliardul. Asa sustine batrana profesoara. Fireste, unul dintre redactorii nostri a incercat sa ia legatura cu Ion Apostolescu, pentru a afla daca si in ce masura ceea ce se vorbeste despre domnia sa prin comuna este adevarat.

Indatoritor, a declarat telefonic ca doreste sa ne acorde un interviu, dar, la scurt timp dupa aceea, am fost contactati de biroul de echipa de campanie electorala a PD Prahova, care ne-a spus ca vom primi raspunsurile dorite, dar nu de la Apostolescu, ci de la conducerea respectivei echipe.

Nici aceasta afirmatie cu s-a concretizat, conducerea PD comunicandu-ne ca vom primi raspuns la intrebarile noastre dupa data de 25 aprilie, in conditiile in care alegerile sunt pe data de 29 aprilie.

Nepuntind adresa intrebarile direct domnului Apostolescu, sau echipei sale de campanie, le publicam mai jos, urmand ca cititorii sa hotarasca in ce masura Ion Apostolescu era indreptatit sa evite anumite raspunsuri.

1. Ce anume a determinat trecerea dvs. de la PSD la PD?

2. Cand ati adus la cunostinta colegilor din PSD intentia de a trece la PD?

3. Ce ati avut de castigat in urma acestui pas?

4. Cu trei zile inaintea Sarbatorilor de Paste, ati facut consatenilor dvs. “cadouri de Paste”. Am inteles ca nu considerati aceasta ca fiind campanie electorala, dat fiind faptul ca sintagma “votati-ma” nu a existat in discursul dvs. din imprejurarile pomenite.

In acest caz, va rog sa precizati ocaziile anterioare in care, cu diverse alte ocazii, ati facut cadouri consatenilor dvs. Cum explicati prezenta in acele pachete a unor afise electorale? Prezenta lor poate fi interpretata drept campanie electorala mascata. Cum comentati, inclusiv din punct de vedere al prevederilor legale existente in acest sens.

5. Ati achizitionat un imobil (teren, casa, spatiu comercial, anexe) cu 200 de milioane de lei vechi. Actul notarial aferent este intocmit la o data la care cumparatorul de afla in alta localitate. Cum explicati?

6. Cum explicati pretul oferit de dvs pentru un teren a carui valoare de impunere este de peste cinci ori mai mare?

7. Care este valoarea de piata a imobilului in cauza?

8. Cum justificati aceasta tranzactie?