APD a depus in repetate randuri cereri la Primarie, in ultimii 6 ani, in cadrul a trei proiecte privind accesul la informatiile de interes public. Ultimul proiect, "Imbunatatirea integritatii la nivelul administratiei publice locale“, derulat de APD cu finantarea

Agentiei de Dezvoltare Internationala a Statelor Unite ale Americii, in parteneriat cu Transparency International-Romania, a fost considerat un alt esec, deoarece autoritatile nu si-ar fi indeplinit obligatiile prevazute de lege.

Reprezentantii APD sunt nemultumiti de faptul ca Primaria nu ar fi oferit raspunsuri la majoritatea cererilor adresate sau ar fi oferit informatii care nu au avut legatura cu subiectul cererii.

In plus, APD a cerut autoritatilor reducerea taxei de multiplicare a documentelor, care se ridica la suma de 1,5 lei pe pagina. Primarul orasului Alexandria, Constantin Slabescu, considera ca problemele sunt in principal de ordin tehnic.

"Eliberarea unei copii inseamna o taxa. Suma a parut exagerat de mare. S-a transmis ca documentele pot fi consultate ca atare. Probabil ca s-a solicitat un numar mare de copii si a parut o suma mare. Sa vedem saptamana viitoare daca tariful nu poate fi ajustat”, a declarat Constantin Slabescu.

Un alt punct care a generat disputa este legat de faptul ca Primaria nu are un angajat abilitat sa rezolve acest tip de cereri, sau ca nu a avut in ultimii ani un purtator de cuvant.

"Cel care se ocupa de acest aspect a plecat acum o luna, o luna si ceva, nu mai stiu. Noi am deschis procedura pentru ocuparea postului. In ceea ce priveste postul de purtator de cuvant, problema e mai delicata. A fost scos la concurs de mai multe ori, dar cei care s-au prezentat au fost sub toata critica”, a mai spus Slabescu.

Presedintele Clubului APD Alexandria, Daniel Dinca, considera insa ca autoritatile locale s-au dovedit total dezinteresate si ca indiferent care au fost modalitatile de abordare, acestea nu au dorit sa respecte legea.

"Nu este vorba de neputinta, cat este vorba de nepasare”, a declarat presedintele Clubului APD Alexandria, Daniel Dinca. Nemultumirile au fost prezentate si Consiliului Local Alexandria in sedinta din 26 aprilie.

Clubul APD Alexandria a fixat un termen de 30 de zile pentru ca problemele semnalate sa fie rezolvate, urmand ca dupa acest termen sa actioneze autoritatile in instanta. "Eu mi-am propus sa treaca luna asta. Sunt convins ca nu vor face nimic. O sa incercam si alte parghii si daca nu merge, o sa-i dam in judecata”, a declarat Dinca.